Criza energetică generată de Putin duce la măsuri disperate. Cum se trăiește în capitala Uniunii Europene

15 Oct. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2022, 16:17 // Actual //  Lupu Eduard

Criza energetică generată în Europa de liderul rus Vladimir Putin se adâncește, iar de frica facturilor, sunt luate tot mai multe măsuri disperate. Chiar și în capitala Uniunii Europene condițiile pentru un trai decent încep să devină limitate.

Criza energetică generată de Putin duce la măsuri disperate. Cum se trăiește în capitala Uniunii Europene

Criza energetică nu se resimte și la Bruxelles, acolo unde până și hotelurile au decis să reducă din consumul zilnic de teama facturilor uriașe ce vor veni. În acest sens, avocata Claudia Postelnicescu a dezvăluit că trebuie să stea învelită într-o plapumă atunci când lucrează, deși e cazată într-un hotel scump din capitala UE.

Criza energetică duce la măsuri drastice

„Sunt într-un hotel scump din Bruxelles, unde nu am căldură și dacă vreau să lucrez trebuie să stau înfășurată în plapumă. Am întrebat la recepție cum pot să dau căldura puțin mai tare și mi s-a răspuns că îmi pot oferi o plapumă în plus. Putin e în toate, deja”, a scris Claudia Postelnicescu pe pagina sa de Facebook.

În acest context, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus recent că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până la adoptarea unui nou index al prețurilor.

Această măsură va asigura o mai bună funcționare a pieței energiei.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaze este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a precizat că va da explicații cu privire la această inițiativă într-o scrisoare pe care o va transmite liderilor Uniunii Europene. De asemenea, aceștia urmează să se întâlnească la Praga pentru a lua în discuție introducerea unui sistem comun de achiziție a energiei.

Plan de măsuri pentru prețurile mari la energie și gaze

Și la jumătatea lunii septembrie, Ursula von der Leyen a ieșit cu un plan de măsuri pentru a contracara prețurile mari la energia electrică și la gazele naturale.

Printre principalele măsuri anunțate de șefa Comisie Europene se afla un preț plafonat pentru gazele din Rusia folosite pentru producerea energiei electrice.

De asemenea, s-a propus ca statele să economisească energia într-un mod inteligent, mai ales atunci când se înregistrează un vârf de consum, atunci când prețul este ridicat.

O altă măsură se referea la introducerea unui un plafon pentru prețul gazului rusesc cumpărat de Europa, care influențează prețul energiei electrice.

Nu în ultimul rând, s-a discutat atunci despre redirecționarea unor profituri ale companiilor din energie către suportul acordat de state pentru populație, dar și o eventuală taxă de solidaritate și pentru companiile petroliere.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău