Criza energetică generată de Putin duce la măsuri disperate. Cum se trăiește în capitala Uniunii Europene

15 Oct. 2022, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2022, 16:17 // Actual //  bani.md

Criza energetică generată în Europa de liderul rus Vladimir Putin se adâncește, iar de frica facturilor, sunt luate tot mai multe măsuri disperate. Chiar și în capitala Uniunii Europene condițiile pentru un trai decent încep să devină limitate.

Criza energetică generată de Putin duce la măsuri disperate. Cum se trăiește în capitala Uniunii Europene

Criza energetică nu se resimte și la Bruxelles, acolo unde până și hotelurile au decis să reducă din consumul zilnic de teama facturilor uriașe ce vor veni. În acest sens, avocata Claudia Postelnicescu a dezvăluit că trebuie să stea învelită într-o plapumă atunci când lucrează, deși e cazată într-un hotel scump din capitala UE.

Criza energetică duce la măsuri drastice

„Sunt într-un hotel scump din Bruxelles, unde nu am căldură și dacă vreau să lucrez trebuie să stau înfășurată în plapumă. Am întrebat la recepție cum pot să dau căldura puțin mai tare și mi s-a răspuns că îmi pot oferi o plapumă în plus. Putin e în toate, deja”, a scris Claudia Postelnicescu pe pagina sa de Facebook.

În acest context, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus recent că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până la adoptarea unui nou index al prețurilor.

Această măsură va asigura o mai bună funcționare a pieței energiei.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaze este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a precizat că va da explicații cu privire la această inițiativă într-o scrisoare pe care o va transmite liderilor Uniunii Europene. De asemenea, aceștia urmează să se întâlnească la Praga pentru a lua în discuție introducerea unui sistem comun de achiziție a energiei.

Plan de măsuri pentru prețurile mari la energie și gaze

Și la jumătatea lunii septembrie, Ursula von der Leyen a ieșit cu un plan de măsuri pentru a contracara prețurile mari la energia electrică și la gazele naturale.

Printre principalele măsuri anunțate de șefa Comisie Europene se afla un preț plafonat pentru gazele din Rusia folosite pentru producerea energiei electrice.

De asemenea, s-a propus ca statele să economisească energia într-un mod inteligent, mai ales atunci când se înregistrează un vârf de consum, atunci când prețul este ridicat.

O altă măsură se referea la introducerea unui un plafon pentru prețul gazului rusesc cumpărat de Europa, care influențează prețul energiei electrice.

Nu în ultimul rând, s-a discutat atunci despre redirecționarea unor profituri ale companiilor din energie către suportul acordat de state pentru populație, dar și o eventuală taxă de solidaritate și pentru companiile petroliere.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO