(VIDEO) Spații Sigure UNFPA, la stația de trenuri din Chișinău. Primul ajutor pe care-l vor primi refugiații ucraineni

07 Nov. 2022, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Nov. 2022, 10:15 // Actual //  MD Bani

„Safe Space” (tr. Spații Sigure) face parte din programul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) de răspuns la criza refugiaților și prevenirea violenței în bază de gen. O astfel de zonă unde va fi acordat primul ajutor refugiaților ucraineni, în special femeilor abuzate, însărcinate sau care alăptează, a fost creată la stația de trenuri din capitală. Duminică, 6 noiembrie curent, a avut loc relansarea cursei Kiev-Chișinău sau „Trenul Victoriei”, fiind reiterat scopul în cadrul evenimentului.

Scopul „spațiilor sigure” este de a oferi un mediu de protecție refugiaților aflați în Republica Moldova și de a contribui la coeziunea socială dintre refugiați și comunitățile gazdă. Până în luna iulie a acestui an UNFPA a creat 16 Spații Sigure statice și patru #SpațiiSigure mobile pe întreg teritoriul țării, cel de la stația de trenuri fiind al 17-lea.

„Este primul suport și de bază pe care-l primesc refugiații, femeile gravide, mamele care alăptează, victimele violenței, ajunse în Republica Moldova. Le este acordat suport psihologic. Vrem să ne asigurăm că, odată ce ajung aici, primesc ajutor imediat. În acest sens, colaborăm și cu Ucraina. Mai târziu, sunt refugiații sunt redirecționați către organizații locale”, a explicat reprezentanta UNFPA.

Pe lângă serviciile de bază destinate refugiaților, UNFPA a lansat aici și programe de studiere a limbii române pentru a facilita incluziunea.  Totodată, cel puțin patru echipe mobile pentru femei, tineri și vârstnici au fost înființate în parteneriat cu ONG-urile și organizațiile locale, ca parte a Răspunsului Umanitar în Republica Moldova.

La deschiderea oficială a evenimentului au fost și reprezentanți din conducerea de vârf a țării, șefi ai misiunilor diplomatice, dar și alți parteneri CFM. „Trenul Victoriei” este și un obiect artistic impresionant.

Cele șapte vagoane ale garniturii sunt pictate de artiștii ucraineni și reprezintă regiuni ale Ucrainei dar și acțiunile de rezistență ale localnicilor. Fiecare vagon, cuprinde o imagine simbolistică dedicată regiunilor: Nikolaev, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk, Harkov și Republica Autonomă Crimeea. De exemplu, vagonul dedicat Republicii Autonome Crimeea, a fost pictat de Andrei Priseajniuc. Artistul i-a dedicat pictura lui Bogdan Ziza- tânărul care a turnat vopsea galbenă și albastră peste clădirea administrației orașului din Yevpatoriya, Crimeea. Pe vagonul dedicat regiunii Zaporojie, artistul Serghei Turkinevich i-a pictat pe locuitorii din Energodar care, cu mâinile goale, au ieșit în stradă să apere țara lor.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău