Ora de LIVE cu Traian continuă să călătorească prin suburbiile Capitalei. De data aceasta, colegul nostru a ajuns la Colonița, unde a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu Angela Zaporojan, primarul satului.
În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 14,53 milioane de lei pentru dezvoltarea satului Colonița.
„Cea mai mare realizare pe parcursul celor trei mandate este reîntoarcerea grădiniței înapoi în patrimoniul satului, reparația capitală și darea în exploatare a instituției. Astăzi, circa 140 de copii frecventează grădinița „Academia Picilor”. Proiectul a fost finanțat de Fondul Investiții Sociale Moldova, Guvernul României și Consiliul Municipal Chișinău, căruia îi mulțumesc foarte mult. Fiind suburbie, depindem foarte mult de alocațiile care vin de la Primăria Municipală”, a declarat primarul satului.
Satul Colonița este situat la 7 km de Chișinău, la poalele unui deal care poartă același nume. Coloniţa s-a constituit istoric din satul cu aceeaşi denumire, precum şi din localităţile Grecea de Jos şi Ciocana Veche. O legendă, care circulă printre săteni până în zilele noastre, spune că încă pe timpul domniei Movileştilor, primii locuitori de aici se ocupau cu păstoritul. Existenţa localităţii, pe vremuri – moşie răzăşească, a fost pentru prima dată menționată într-un document datat cu 1605.
„Venind la funcția de primar, eram un pic naivă – credeam că în câteva zile voi schimba totul la 360 de grade. Realizările vorbesc de la sine și oamenii au simțit că, deși există sărăcie, este loc și pentru schimbări. Îmi doresc foarte mult să ajungem la etapa când, pe lângă faptul că vor avea apă și canalizare, oamenii vor dori să rămână aici – să aibă locuri de distracție, de odihnă și să le spună tuturor că la Colonița este bine și sunt de toate”, conchide Angela Zaporojan.
În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.
Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.