Lovitură pentru studenții moldoveni! Londra ar putea refuza străinii care nu sunt admiși la o universitate de top

26 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Studenții străini care doresc să studieze în Marea Britanie ar putea fi refuzați dacă nu și-au asigurat un loc la o „universitate de top”. O astfel de mișcare vine într-un moment în care guvernul conservator încearcă să reducă migrația.

Discuțiile privind studenții străini au loc în contextul în care miniștrii caută variante pentru a reduce migrația în regatul Unit, după ce joi au fost înregistrate noi niveluri record de persoane intrate în țară, scrie CNBC, care citează un raport văzut de The Times.

Potrivit raportului, vor exista și restricții cu privire la numărul membrilor de familie pe care studenții îi pot aduce cu ei în țară. Regulile se vor aplica numai studenților străini care nu locuiesc deja în Marea Britanie.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au sosit în Marea Britanie în acest an până în iunie, iar aproximativ 560.000 au emigrat în aceeași perioadă, astfel că migrația netă a atins un nivel record de 504.000 de persoane, potrivit Biroului pentru Statistică Națională.

Planurile care ar descuraja studenții străini să vină să studieze în Marea Britanie par însă a fi în contradicție cu Strategia internațională a guvernului, din 2019. Conform acestei strategii, până în 2030 se urmărea ca numărul studenților internaționali care studiază în Marea Britanie să crească anual la 600.000. Acest obiectiv a fost atins în anul universitar 2020/21, când peste 605.000 studenți din afara Marii Britanii s-au înscris la universități, potrivit Agenției de Statistică a Învățământului Superior.

Strategia a fost inițial pusă în aplicare pentru a „sprijini sectorul de educație din Regatul Unit și a-i oferi noi oportunități și deschidere internațională”, potrivit site-ului web al guvernului.

Un reprezentant al Ministerului de Interne a spus că nu va fi făcut niciun comentariu oficial pe marginea acestei „speculații” că studenții străini ar putea fi împiedicați să intre în Regatul Unit. Totuși, a fost făcută publică o declarație a ministrului de Interne Suella Braverman, conform căreia este „de înțeles” că un număr record de persoane au călătorit în Marea Britanie în contextul războiului din Ucraina, a evacuării din Afganistan și a represiunii drepturilor în Hong Kong, dar că publicul britanic „se așteaptă pe bună dreptate” ca migrația să fie redusă în timp.

„Acest nivel de migrație a pus presiune asupra ofertei de cazare și locuințe , sănătate, educație și alte servicii publice. Trebuie să ne asigurăm că avem o abordare durabilă, echilibrată și controlată, motiv pentru care continuăm să ne revizuim politicile de imigrație”, a spus Braverman în declarație. „Prioritatea mea rămâne creșterea numărului de traversări periculoase și ilegale și să opresc abuzul asupra sistemului nostru. Este vital să restabilim încrederea publicului și să ne controlăm granițele”, a scris ea.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău