Țara care redevine o forţă militară în Europa. Aprobă un contract de 10 miliarde de euro cu SUA pentru avioane F-35

15 Dec. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Germania a primit undă verde pentru a cumpăra avioane de luptă F-35 produse de gigantul american Lockheed Martin, în cadrul unor proiecte de achiziţii militare în valoare de 13 miliarde de euro, a declarat miercuri ministrul apărării, Christine Lambrecht.

Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat cheltuielile, inclusiv 10 miliarde de euro pentru avioanele F-35, precum şi fonduri pentru achiziţionarea de radiouri digitale criptate şi puşti de asalt, informează agenţia Reuters.

Aceste proiecte sunt printre primele care vor beneficia de bani dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul Olaf Scholz l-a anunţat într-o schimbare majoră de politică la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Banii sunt meniţi să readucă la standarde NATO armele şi echipamentele armatei germane după decenii de uzură care au urmat sfârşitului Războiului Rece.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Despre fondul de 100 de miliarde de euro pentru forţele armate, Lambrecht a declarat: „Probabil că nu va fi suficient pentru a acoperi lacunele apărute în ultimii ani, deoarece am neglijat achiziţiile”.

Germania intenţionează să cumpere în total 35 de avioane de luptă invizibile F-35, inclusiv rachete şi alte arme şi echipamente, primele opt avioane urmând să fie livrate în 2026.

Avionul american va înlocui învechitul Tornado, singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane, care sunt stocate în Germania pentru a fi folosite în caz de conflict. Forţele aeriene germane zboară cu Tornado încă din anii 1980, iar Berlinul plănuieşte să îl elimine treptat între 2025 şi 2030.

Decizia Berlinului de a cumpăra avioanele F-35, care a fost anunţată în martie, dar care avea nevoie de aprobarea finală a parlamentului, a supărat Franţa. Parisul se teme că acordul ar putea submina dezvoltarea unui avion de vânătoare comun franco-german care ar trebui să fie gata în anii 2040.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală