Acceleratorul de Turism pentru regiunea Cahul s-a încheiat. Cei 15 fondatori de pensiuni au prezentat rezultatele

20 Dec. 2022, 16:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Dec. 2022, 16:43 // Bani și Afaceri //  MD Bani

XY Partners și EU4Moldova: Startup City Cahul anunță despre încheierea Acceleratorului de Turism pentru regiunea Cahul. Evenimentul de prezentare a totalurilor a avut loc recent, la Green Village, satul Roșu, Cahul.

În cadrul evenimentului oficial de încheiere absolvenții programului au vorbit despre potențialul turistic al Republicii Moldova, în special al regiunii Cahul. De asemenea, cei 15 fondatori ai pensiunilor turistice din întreaga regiune au prezentat afacerile din turism pe care le reprezintă și au mulțumit organizatorilor pentru contribuția la dezvoltarea turismului în regiuni. 

„De regulă spunem că vor câștiga cei mai buni, dar în cazul unui accelerator toți sunt câștigători, deoarece experiența și cunoștințele pe care le acumulați, lucrul cu mentorii și experții care au grijă de voi sunt de neprețuit și sunt bazele unor afaceri care pot schimba multe lucruri la noi în țară”, a specificat Ana Chirița, Director Programe Strategice Tekwill. 

Iar Corina Andronic, Director Adjunct al Programului EU4Moldova: Startup City Cahul a evidențiat că: „Oamenii de la Cahul sunt tot mai activi pe dimensiunea de turism. Noi ne dorim mult să aducem pentru regiunea Cahul acele opțiuni tehnologice de care este nevoie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Regiunea Cahul are un potențial foarte mare, dar oamenii din Cahul au nevoie de mai mult curaj, să se deschidă și să privească dincolo de hotarul municipiului, al raionului sau chiar al țării. Iar instrumentele tehnologice care direcționează afacerile online vor deschide cu siguranță multe oportunități.”

Așa cum programul Accelerator de Turism pentru regiunea Cahul a fost creat din misiunea de a susține, promova și digitaliza turismul în regiunea Cahul, în cadrul evenimentului de încheiere, a fost prezentată și platforma Cahul.travel, o platformă turistică comună pentru regiunea Cahul, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să descopere rute turistice, opțiuni de cazare și alimentație. Pe platformă, se regăsesc și absolvenții Acceleratorului de Turism Cahul. 

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking, unde cei prezenți au avut posibilitatea să interacționeze și să se cunoască. De asemenea, s-au stabilit posibile colaborări. 

În cele trei luni de program, participanții înrolați au reușit următoarele:

  • au conceput o serie de activități adiționale pentru afacerile pe care le conduc;
  • au realizat planificarea strategică și diversificarea serviciilor pentru perioada următorul sezon turistic;
  • au participat la ateliere cu Ion Hanganu, fondatorul pensiunii Hanul lui Hanganu, Mihail Țurcanu, autorul canalului „Wine like a local”, Otilia Drăguțanu, director general „Berlizzo Events”, cu doi fondatori al unui eco camping din Bulgaria, și alții.
  • fiecare participant a beneficiat de sesiune foto profesională pentru a împacheta rețelele de socializare și aparițiile în presă. 13 participanți și-a diversificat ofertele. 4 participanți și-au ajustat prețurile și 6 participanți vor integra metode de plată mai accesibile. 
  • au pregătit oferta turistică ce va fi afișată pe platforma Cahul.Travel și continuă să muncească împreună la promovarea serviciilor turistice din regiunea Cahul și la organizarea unui eveniment de amploare, ca și parte din program, care va avea loc în luna mai 2023.
  • Acceleratorul de Turism Cahul a scos în evidență necesitatea promovării turismului din regiuni atât în Republica Moldova cât și peste hotare. 

Mentorii programului: Traian Chivriga, Renata Ungureanu, Olesea Buzu, Alexandru Ivanov, Jenia Iacunina, Stas Balaur au învățat afacerile din domeniul turismului cum să atragă mai mulți clienți și să le ofere experiențe inedite, cum să-și promoveze afacerea pe rețelele de socializare și prin intermediul evenimentelor, cum să utilizeze platformele digitale Booking, Airbnb și Teleport Travel. 

Un alt aspect abordat în timpul trainingurilor a fost atragerea de investiții și fonduri. De asemenea, s-au prezentat istorii de succes din domeniul turismului și întâlniri cu reprezentanți care activează în turism.

Evenimentul a culminat cu o prestație excepțională a Ansamblului de bărbați „Mocănașii” din Slobozia Mare, raionul Cahul, care din 2013 fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Acest program a fost realizat de XY Partners și Teleportravel în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală