Un analist de la Harvard face bilanțul sumbru al lui 2022: Cele 3 mari surprize pentru Rusia, China și SUA

29 Dec. 2022, 08:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Dec. 2022, 08:03 // Actual //  bani.md

Michael Barone, un analist american absolvent al Universității Harvard și autor a numeroase cărți, face o analiză a anului 2022, în care vorbește despre faptul că lucrurile importante nu au funcționat, așa cum se așteptau mulți oameni din întregul spectru politic al lumii. Astfel, el susține că cele mai mari trei surprize ale anului sunt slăbirea Rusiei, a Chinei și a economiei SUA.

Fără îndoială, toate aceste evoluții au fost influențate, în special, de războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, în urmă cu mai bine de 10 luni, care a produs o adevărată furtună pe piețele internaționale energetice și financiare, potrivit AEI.

Michael Barone consideră că prima surpriză a anului 2022 o constituie Rusia, dar nu datorită faptului că a invadat Ucraina, ci datorită slăbiciunii arătate de armata lui Putin, care spera să cucerească țara vecină în doar câteva zile.

Experții militari au spus că Rusia are o superioritate covârșitoare și că ar putea ocupa Ucraina destul de repede.

În mod evident, administrația Biden a împărtășit acest punct de vedere, evacuând Ambasada SUA și oferind un avion pentru a-l salva pe președintele (și fostul actor de comedie) Volodimir Zelenski, care în acel moment a rostit cuvintele nemuritoare: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

Lecția este că moralul poate învinge materialul. Oamenii se vor dovedi mai curajoși și mai inventivi atunci când își protejează libertatea și independența națiunii lor decât sugerează statisticile puterii de foc.

O a doua surpriză a anului 2022 a fost declinul Chinei. Nu a trecut mult timp de când unii analiști au prezis că economia sa va fi în curând mai mare decât cea a Americii și că experții săi centralizați și autoritari, arătau calea de a planifica viitorul.

Blocarea rigidă a Partidului Comunist Chinez pentru a suprima COVID-19 a provocat mai multe daune economice decât aproape oricine a considerat că este posibil. Vestea bună despre aceste așteptări este că eșecul neașteptat al Rusiei de a cuceri Ucraina ar putea să-i fi făcut pe liderii Chinei să fie mai precauți în ceea ce privește atacarea Taiwanului, susține Barone.

O a treia surpriză din acest an este că transferurile masive de trilioane de dolari, inițiate de administrația Trump și crescute considerabil de democrații lui Joe Biden, nu au restabilit economia americană cu inflație scăzută.
Nu
Astfel, inflația Statelor Unite a crescut până la 9,06% în iunie 2022, însă ea a scăzut la valoarea 7,11% în noiembrie. Teoria din spatele acestor infuzii enorme de dolari este că, atunci când cererea scade, dacă arunci destui bani din elicoptere (metafora lui Milton Friedman), va rezulta o creștere.

Barone susține că acest procedeu financiar a funcționat în anii copilăriei sale din Detroit Dându-le consumatorilor mai mulți bani prin subvenții sau reduceri de taxe, cererea de mașini a crescut, iar General Motors, Ford și Chrysler și-au rechemat toți acei muncitori pe care i-au concediat cu câteva luni înainte.

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală