„Răzbunarea” turiştilor se întâmplă în 2023. Cum arată lista celor mai vânate destinaţii de vacanţă din acest an

05 Ian. 2023, 20:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Ian. 2023, 20:10 // Actual //  bani.md

Inflaţia, recesiunea, războiaele sau tensiunile de la locul de muncă nu pot opri dorinţa oamenilor de călători şi a vedea lucruri noi. Regula se aplică şi în 2023, când după doi ani de pandemie, turismul este aşteptat să explodeze şi să revină la nivelul anterior COVID-19, scrie Bloomberg.

Prognozele arată că cheltuielile la nivel global destinate călătoriilor vor atinge 1,1 trilioane de dolari şi chiar ar putea depăşi pragul din 2019, mai ales după ce China a eliminat politicile anti-COVID, iar turiştii sunt mai nerăbdători ca niciodată să vadă lumea.

Restaurantele din toată lumea se grăbesc să prindă acest val uriaş de turişti, impreună cu staţiunile mici şi mari care se pregătesc de deschidere şi pentru un număr record de clienţi.

Mai jos puteţi regăsi o listă cu 5 destinaţii turistice, care pot oferi orice, de la aventură, relaxare, viaţă de noapte sau pur şi simplu puţină linişte, pe care le puteţi vizita în 2023.

Cum arată cel mai hot clasament al destinaţiilor turistice. Top 5 locuri de vizitat în 2023:

  • Insula Sfânta Lucia a fost răspunsul Caraibelor pentru toate gusturile, destinaţia oferind tot ce îşi poate dori un turist de la vacanţa sa: aventură, cultură şi o bucătărie locală împresionantă. Numai în luna iulie insula a primit peste 30.000 de vizitatori, care au făcut drumeţii prin munţii Piton, s-au relaxat pe plajele ornate cu nisip alb şi au gustat din bucătăria locală care îmbină influenţe caraibiene, indiene, americane şi europene.
  • Palm Jumierah este terenul de joacă în 2023 pentru ce pasionaţi de petreceri şi viaţa de noapte. Dacă numele destianţiei nu sună încă cunoscut, turiştii trebuie să ştie că este vorba despre celebra insulă în formă de palmier din Dubai, unde se află Atlantis the Royal, una dintre cele mai luxoase staţiuni ale oraşului, dar şi Cloud 22, unul dintre cele mai celebre cluburi de noapte din întreaga lume.
  • Kyshu este cea dea a treia insulă ca mărime din Japonia, ea fiind înconjurată de o „coroană” de vulcani încă activi. Cei care se pregătesc să viziteze insula vor putea experimenta puternic cultura onsen (băile în izvoare termale –n.r), care a prins rădăcini în Kyshu. La capitolul bucătărie locală, insula îşi aşteaptă turiştii cu sake sau tonkotsu ramen, dar şi cu o serie de preparate absolut unice în lume.
  • Insulele Marquesas şi ceea ce au de oferit i-ar putea face pe cei care cred că Arctica şi Antartica sunt ultimele tărâmuri neexplorate ale planetei să se răzgândească. Arhipelagul situat în inima Pacificului de Sud, adăposteşte un loc magic care nu s-a mai aflat vreodată pe radarul iubitorilor de călătorie. Insulele sunt rămăşiţele unor erupţii vulcanice uriaşe care au lăsat în urmă un peisaj cum rar mai poate fi găsit pe Pământ.
  • Nepalul îşi păstrează şi în 2023 farmecul, mai ales pentru pasionaţii de aventuri montane. Cu templele sale îmbrăcate în aur şi vârfurile albe ale Himalayei, ţara rămâne o destinaţie de top pentru călători. Turiştii cu plătesc pentru a ajunge pe Acoperişul Lumii (Everest –n.r ) aproximativ 40.000 de dolari, însă lucrurile s-ar putea schimba în curând pentru că Mountain Lodges of Nepal (un lanţ de centre de cazare de lux – n.r. ) îşi propune să deschidă unităţi în toate colţurile ţării. În viitor, turiştii ar putea să ajungă chiar să doarmă sau să petreacă chiar pe cel mai înalt vârf al planetei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală