Ucraina obţine ce şi-a dorit de la începutul războiului. Rusia – disperată. Franţa, SUA şi Germania trimit blindate

06 Ian. 2023, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Ian. 2023, 11:08 // Actual //  bani.md

Marile puteri occidentale au decis, în sfârşit, să trimită vehicule blindate în Ucraina, o măsură pe care administraţia Volodimir Zelenski o cerea de mult timp şi care speră că va oferi un impuls major în lupta cu trupele lui Vladimir Putin.

Totul a început miercuri, când Emmanuel Macron a anunţat că trimite „tancuri uşoare” – vehicule blindate de luptă AMX-10 RC – în Ucraina. Macron a decis să „amplifice ajutorul” ca răspuns la „nevoile exprimate de Ucraina”, a precizat preşedinţia franceză.

Decizia franceză a fost o premieră, fiind „prima dată când un tanc de concepţie occidentală va fi livrat Ucrainei. Din punct de vedere simbolic, este important”, a declarat François Heisbourg, consilier la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Acest lucru a pus presiune asupra altor naţiuni să urmeze exemplul. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit miercuri Franţei pentru AMX-10 şi a îndemnat alţi aliaţi să furnizeze tancuri şi alte arme grele. „Nu există niciun motiv raţional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a declarat el.

Câteva ore mai târziu, Germania şi SUA şi-au anunţat propriile acţiuni.

Germania va furniza vehiculul său de luptă Marder, a precizat Berlinul într-un comunicat comun cu SUA, care va trimite Ucrainei vehiculul de luptă Bradley, potrivit POLITICO.

Niciuna dintre acestea nu este genul de maşini de luptă moderne pe care Ucraina le doreşte cu adevărat, cum ar fi Leclerc-ul de ultimă generaţie al Franţei, Leopard-ul Germaniei sau M1 Abrams al armatei americane, care sunt mai mobile, mai precise şi au o rază de acţiune mai mare în comparaţie cu vechile tancuri sovietice, dar aceste mişcări semnalează că livrările de tancuri nu mai sunt interzise.

Berlinul se va alătura, de asemenea, Washingtonului în donarea unei baterii de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA.

Ce urmează

Decizia de a trimite „tancuri uşoare” marchează totuşi o schimbare în perspectiva franceză, după ce Macron a anunţat că Franţa va „ajuta Ucraina până la victorie” în timpul discursului său de Anul Nou.

Livrările viitoare ar putea fi doar începutul. Ucrainenii cer în continuare ca Franţa să trimită tancuri Leclerc în Ucraina, care sunt mai grele, mai puternice şi mai bine protejate decât AMX-10. Întrebat dacă Franţa plănuieşte să trimită astfel de echipamente, un consilier guvernamental a declarat că cererea este în curs de examinare şi că decizia depinde de faptul dacă Franţa poate pune la dispoziţie tancurile Leclerc, precum şi dacă ucrainenii pot fi instruiţi să le folosească în timp util.

Însă, potrivit lui Heisbourg, ar fi mai logic ca ucrainenii să se antreneze pe tancurile germane Leopard 1 şi 2, care sunt încă produse şi utilizate în multe ţări europene, decât pe tancurile Leclerc, care ar fi dificil de întreţinut în Ucraina.

„Ucrainenii vor cu adevărat Leoparduri”, a spus Heisbourg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală