Putin duce Rusia spre catastrofă anunță Yale: Țara are o gaură de 100 de miliarde de dolari

18 Ian. 2023, 08:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2023, 08:37 // Actual //  bani.md

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de 10 luni s-a derulat în paralel cu folosirea de către președintele rus a energiei ca o armă împotriva Europei, însă acum bumerangul s-a întors împotriva Moscovei.

Experții de la Universitatea Yale au anunțat că Putin conduce Rusia spre catastrofă, în timp ce țara primește o puternică lovitură economică de 100 de miliarde de dolari, pierderea provenită din veniturile din exporturile de gaze din Europa.
Eforturile lui Vladimir Putin de a șantaja Europa cu gaze au afectat economia rusă, în timp ce națiunile europene înlocuiesc cu succes produsele Moscovei, spun experții de la Universitatea Yale, potrivit Express.

Rusia a pierdut 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline) din veniturile din gaze din Europa, de la începutul războiului din Ucraina de anul trecut, iar analiștii spun că acest lucru va duce la o „catastrofă” pentru economia țării.

Experții economici de la Yale Chief Executive Leadership Institute susțin că Rusia nu va putea înlocui veniturile pe care le obțineau din Europa. Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian de la Universitatea Yale, Statele Unite, au afirmat că Rusia nu poate înlocui Europa cu China, în timp ce bătrânul continent se îndepărtează de resursele energetice ale lui Putin.

Înainte de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia exporta aproximativ 83% din gazul său către UE. Blocul a importat 40% din gazul său din Rusia. Acum, Europa este aproape de valoarea de 0% din gazul de la Moscova, ceea ce duce la o scădere uriașă a veniturilor din gazele rusești.

Steven Tian a explicat: „100 de miliarde de dolari este ceea ce a pierdut Rusia în ultimul an. Mergând înainte, rușii vor pierde și mai mult, deoarece în 2022 Europa încă mai cumpăra gaz de la Moscova”.

„În viitor, Europa nu va mai avea nevoie niciodată de gazul rusesc. Toate acele 83% din gazul rusesc care au mers în Europa vor trebui să meargă în altă parte. Au fost 170 de miliarde de metri cubi pe care Rusia i-a trimis în Europa, comparativ cu doar 16,5 miliarde de metri cubi către China (în 2022). Adică mai puțin de 10% din ceea ce a trimis în Europa”, a spus expertul.

„Jumătate din bugetul guvernului rus provine din petrol și gaze. Toate acestea au dispărut, au un impact masiv, dar abia începem să vedem impactul acestui lucru în Rusia. În 2022, impactul a fost amortizat, dar în viitor, pierderea acestor venituri din gaze va fi permanentă. Va fi catastrofal și Rusia nu are nicio modalitate de a rezolva asta”, au afirmat experții.

„Rușii nu au nicio valoare adăugată pe piața mondială, iar acum lumea găsește alternative la resursele lor. Tot ce a făcut Putin a fost să-și dea țara înapoi cu 30 de ani în ceea ce privește încrederea din partea piețelor internaționale”, a spus Sonnenfeld.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău