Putin duce Rusia spre catastrofă anunță Yale: Țara are o gaură de 100 de miliarde de dolari

18 Ian. 2023, 08:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2023, 08:37 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum mai bine de 10 luni s-a derulat în paralel cu folosirea de către președintele rus a energiei ca o armă împotriva Europei, însă acum bumerangul s-a întors împotriva Moscovei.

Experții de la Universitatea Yale au anunțat că Putin conduce Rusia spre catastrofă, în timp ce țara primește o puternică lovitură economică de 100 de miliarde de dolari, pierderea provenită din veniturile din exporturile de gaze din Europa.
Eforturile lui Vladimir Putin de a șantaja Europa cu gaze au afectat economia rusă, în timp ce națiunile europene înlocuiesc cu succes produsele Moscovei, spun experții de la Universitatea Yale, potrivit Express.

Rusia a pierdut 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline) din veniturile din gaze din Europa, de la începutul războiului din Ucraina de anul trecut, iar analiștii spun că acest lucru va duce la o „catastrofă” pentru economia țării.

Experții economici de la Yale Chief Executive Leadership Institute susțin că Rusia nu va putea înlocui veniturile pe care le obțineau din Europa. Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian de la Universitatea Yale, Statele Unite, au afirmat că Rusia nu poate înlocui Europa cu China, în timp ce bătrânul continent se îndepărtează de resursele energetice ale lui Putin.

Înainte de invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia exporta aproximativ 83% din gazul său către UE. Blocul a importat 40% din gazul său din Rusia. Acum, Europa este aproape de valoarea de 0% din gazul de la Moscova, ceea ce duce la o scădere uriașă a veniturilor din gazele rusești.

Steven Tian a explicat: „100 de miliarde de dolari este ceea ce a pierdut Rusia în ultimul an. Mergând înainte, rușii vor pierde și mai mult, deoarece în 2022 Europa încă mai cumpăra gaz de la Moscova”.

„În viitor, Europa nu va mai avea nevoie niciodată de gazul rusesc. Toate acele 83% din gazul rusesc care au mers în Europa vor trebui să meargă în altă parte. Au fost 170 de miliarde de metri cubi pe care Rusia i-a trimis în Europa, comparativ cu doar 16,5 miliarde de metri cubi către China (în 2022). Adică mai puțin de 10% din ceea ce a trimis în Europa”, a spus expertul.

„Jumătate din bugetul guvernului rus provine din petrol și gaze. Toate acestea au dispărut, au un impact masiv, dar abia începem să vedem impactul acestui lucru în Rusia. În 2022, impactul a fost amortizat, dar în viitor, pierderea acestor venituri din gaze va fi permanentă. Va fi catastrofal și Rusia nu are nicio modalitate de a rezolva asta”, au afirmat experții.

„Rușii nu au nicio valoare adăugată pe piața mondială, iar acum lumea găsește alternative la resursele lor. Tot ce a făcut Putin a fost să-și dea țara înapoi cu 30 de ani în ceea ce privește încrederea din partea piețelor internaționale”, a spus Sonnenfeld.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău