Ucraina aplică sancțiuni față de o companie europeană, care intermediază plățile spre site-uri ilegale, inclusiv 1xBet

18 Ian. 2023, 10:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2023, 10:57 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat decretul de aplicare a sancțiunilor față de compania letonă Royal Pay Europe, partener al casei de pariuri 1xBet, scoasă în afara legii în Ucraina. Este vorba despre o entitate economică europeană, specializată în intermedierea tranzacțiilor destinate site-urilor ilegale de jocuri de noroc.

Potrivit documentului semnat în data de 12 ianuarie, Royal Pay Europe, o companie cu rădăcini rusești, prestează servicii din domeniul comerțului electronic, dar și de prelucrare a plăților electronice. Printre partenerii săi este 1xBet. În 2017, compania vizată a fost licențiată în Marea Britanie, ceea ce i-a permis să accepte plăți și să deservească tranzacții prin intermediul cardurilor în jurisdicții europene și cea britanică.

Potrivit deciziei Consiliului Securității Naționale și Apărării din Ucraina, sancțiunile față de Royal Pay Europe se aplică pentru o perioadă de 5 ani și prevăd blocarea activelor sale în Ucraina, interdicția de retragere a capitalului său din țară, suspendarea executării obligațiunilor financiare și economice, precum și interdicția de participare la privatizarea sau închirierea proprietății de stat și limitarea drepturilor companiei vizare de gestionare a valorilor mobiliare.

Fiscul de la Kiev a blocat deja peste 2 miliarde de hrivne (echivalentul a peste 50 de milioane de euro) pe conturile conectate la Royal Pay Europe.

Unian.net scrie, citând surse din administrația prezidențială de la Kiev și din Consiliul Securității Naționale și Apărării că următorul pas este includerea în lista de sancțiuni a 1xBet, a SRL „Tvoia bettingovaia compania”, care reprezintă casa de pariuri în Ucraina, dar și trei cetățeni ruși, fondatori ai 1xBet – Roman Semiohin, Serghei Karshkov și Dmitri Kazorin. Se ia în calcul aplicarea de sancțiuni și față de alte companii ucrainene, care au ajutat casa de pariuri rusească să se lanseze pe piața din Ucraina.

Casa de pariuri 1xBet a fost interzisă în Ucraina, în septembrie anul trecut, după 6 luni de activitate. Licența i-a fost oferită în luna martie 2022, după începutul războiului. Argumentele finale care au dus la anularea autorizației au venit de la Biroul de Securitate Economică. Anterior, jurnaliștii de investigație de la portalul informnapalm.org au făcut publice noi detalii, prin care demonstrează că activitatea 1xBet ar avea drept scop colectarea informațiilor personale ale ucrainenilor și finanțarea, prin câștiguri false, a activităților subversive pe teritoriul Ucrainei.

1xBet este interzisă și în Republica Moldova, dar continuă să-și desfășoare activitatea, deși nu deține autorizație. Compania nu plătește niciun impozit la bugetul de stat și își face nestingherit publicitate în mediul online, contrar interdicției impuse de lege. Mai mult, 1xBet recurge la falsuri pentru a induce în eroare operatorii de plăți, ca să primească în continuare bani de la jucătorii moldoveni. Astfel, orice tranzacție cu destinația pariuri sportive trebuie să fie efectuate prin codul Merchant Category Code (MCC) 7995, care a fost blocat de băncile din Moldova. Cu toate acestea, plățile sunt efectuate în favoarea 1xBet prin intermediul altor coduri, legate de jocuri video, servicii de consultanță, etc, ceea ce reprezintă o gravă abatere de la lege. Mai mult, casa ilegală de pariuri recurge la serviciile companiilor de plăți din Africa și Asia sau la plăți P2P (de la persoană la persoană).

Potrivit estimărilor făcute de Legal Business Monitor, în baza datelor Băncii Naționale a Moldovei, sute de milioane de lei ajung, anual, la case de pariuri ilegale. Volumul maxim a fost înregistrat în 2020, când suma plăților efectuate prin intermediul cardurilor bancare a depășit 500 de milioane de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2024, 14:27 // Actual //  bani.md

„S-a dorit aplicarea unei lovituri dure importatorului de banane, fiind scoase în evidență doar reţelele Linela şi Fidesco. De ce?” Bloggerul moldovean Eugeniu Luchianiuc este de părerea că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ar fi ascuns intenționat unele detalii importante în contextul scandalului bananelor cu pesticide depistate în câteva magazine din țară. Acesta a scris pe blogul său despre câteva lucruri stranii, în opinia sa.

„În primul rând, atunci când ANSA face aşa verificări, e obligată să ia trei probe: una o trimite la propriul laborator, a doua se duce la agentul economic, fiind pusă la dispoziţia şoferului camionului, iar a treia ar trebui să rămână la punctul de trecere a frontierei. În caz de ceva, firma trebuie să poată verifica dacă ANSA chiar are dreptate când spune că a depistat nu ştiu ce. Prima stranietate – ANSA nu a dat şoferului contraproba care i se cuvenea firmei. Eu personal am văzut imagini video (pe care, dacă va fi cazul, le voi publica) cum reprezentantul ANSA preia proba sa, dar în lipsa şoferului. Culmea este că reprezentantul ANSA, contrar tuturor prevederilor în vigoare, bagă proba ce se cuvine agentului economic în cutia de unde s-a prelevat proba, pe care o ambalează la loc. De ce a făcut asta? Cred că ar trebui să explice conducerea ANSA.

A doua stranietate – în presă mult s-a scris că agentul economic a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu va pune în vânzare marfa până ce nu va obţine rezultatul analizei ANSA. Din câte am înţeles, astfel de declaraţii importatorii scriu aproape în fiecare zi la general şi de cele mai multe ori nu se fac nici un fel de controale. Deci, e o rutină. Acum, agentul economic de unde putea să ştie că marfa sa e verificată de ANSA, dacă ANSA, după prelevarea probelor, nu i-a comunicat acest lucru oficial şi nici contraproba nu i-a fost oferită şoferului. De unde avea să ştie că declaraţiile de rutină, de această dată e ceva pe bune?  E logic că a pus în vânzare marfa, care e uşor perisabilă şi putea să se piardă.

A treia stranietate – după ce ANSA a anunţat că a depistat bananele contaminate, agentul economic a cerut să i se spună unde e contraproba sa. Când aceasta a fost totuşi depistată în una din lăzi, unde a ascuns-o reprezentantul ANSA, ea a fost trimisă de urgenţă la expertiză la acelaşi laborator ANSA. Şi, surpriză – de data aceasta analiza a arătat că reziduul de pesticide clorpirifos în proba de banane analizată nu depăşeşte limita admisibilă. Deci, bananele care erau infectate, acum pot fi consumate bine mersi. Agentul economic a cerut şi a treia probă, care, conform legii, trebuia să fie la vamă – dar răspunsul ANSA a fost confuz. Să vedem dacă nu se vor întâmpla careva stranietăţi şi cu această a treia probă, la care agentul economic nu are acum acces”, scrie bloggerul.

În același timp, bloggerul Eugeniu Luchianiuc se întreabă următoarele:

„În locul importatorului, văzând aceste stranietăţi, eu aş cere o expertiză independentă, nu făcută de ANSA în condiţii numai de ei ştiute. Şi, încă o mare stranietate – deşi acest agent economic livrează marfă în toate reţelele comerciale din ţară, în prim plan au fost scoase doar reţelele Linela şi Fidesco. De ce? Cum credeţi?

Sunt multe indicii că s-a dorit aplicarea unei lovituri dure importatorului, care e cel mai mare din Moldova pe segmentul său. Şi de asemenea sunt indicii că s-a dorit anume scoaterea în prim plan a două branduri concrete. Oare de ce?”, adaugă acesta.

Recent, ANSA a solicitat retragerea din magazine a unui lot de banane din Ecuador, întrucât acestea ar conține pesticide. S-a aflat că ar fi fost puse pe rafturile de la magazinele Linella.

În replică, rețeaua Moldretail Group S.R.L, proprietara magazinelor Linella, a precizat că nu ține de responsabilitatea sa să verifice limita de pesticide. Conform companiei, importatorul S.R.L „Fruct Expert-Plus”, care a furnizat banalele, este unul dintre cei mai mari din Republica Moldova și lucrează cu mai multe rețele, însă alte magazine nu au for menționate în comunicatul emis de ANSA.

„Scandalul bananelor cu pesticide”: ANSA vine cu un nou mesaj adresat agenților economici

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău