În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting, susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.
O Comisie specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a întrunit luni, 23 ianuarie curent, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. Trei candidați au fost admiși la proba interviului. La proba interviului au fost admiși Andrei Mațco, Eugeniu Rurac și Sergiu Russu.
Într-o postare pe Facebook, Victor Munteanu, directorul departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros-Moldova, care este și fratele procurorului general interimar, Ion Munteanu susține că reforma prin evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, care s-a împotmolit până la brâu, cooperarea nestingherită dintre ceea ce numim justiție și grupările criminale, fără nicio urmă de îngrijorare și vădit în batjocura față de puterea coercitivă a statului, amânările fără sfârșit a dosarelor de rezonanță pe motive ridicole – e nevoie urgentă de o evaluare rapidă a politicilor de reformare a justiției și procuraturii din ultimii doi ani, adoptate cu atâta fastuozitate, și de o regândire completă a mecanismelor de intervenție. Nu e o rușine să spui că n-ai reușit.
„E o tragedie pentru țară să te prefaci că nu vezi. Nimeni nu deține glontele de argint. Unica șansă era unitatea. Acum asistăm neputincioși la crearea grupărilor de interese și la scindare. Se pare că șansa oferită de unitate acum un an, doi în urma s-a pierdut. Republica Moldova are toate șansele să intre din nou pe mana grupărilor criminale, atâta timp cât niște orgolii nesatisfăcute și setea de putere, măcar și pentru câteva luni, anihilează orice speranță de decapturare a statului și implicit a justiției. E clar că veriga cea mai slabă este în justiție ți procuratură. Acolo avem o urgență existențială. Daca nu acționam acum, lovitura de grație va veni tot de acolo și foarte repede”, a punctat Munteanu.