Bisturiul lui Litvinenco, pentru reformarea justiției, s-a tocit! Grupările criminale așteaptă să dea lovitura de grație

26 Ian. 2023, 15:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 15:37 // Actual //  Lupu Eduard

În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting, susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.

O Comisie specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a întrunit luni, 23 ianuarie curent, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. Trei candidați au fost admiși la proba interviului. La proba interviului au fost admiși Andrei Mațco, Eugeniu Rurac și Sergiu Russu.

Într-o postare pe Facebook, Victor Munteanu, directorul departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros-Moldova, care este și fratele procurorului general interimar, Ion Munteanu susține că reforma prin evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, care s-a împotmolit până la brâu, cooperarea nestingherită dintre ceea ce numim justiție și grupările criminale, fără nicio urmă de îngrijorare și vădit în batjocura față de puterea coercitivă a statului, amânările fără sfârșit a dosarelor de rezonanță pe motive ridicole – e nevoie urgentă de o evaluare rapidă a politicilor de reformare a justiției și procuraturii din ultimii doi ani, adoptate cu atâta fastuozitate, și de o regândire completă a mecanismelor de intervenție. Nu e o rușine să spui că n-ai reușit.

„E o tragedie pentru țară să te prefaci că nu vezi. Nimeni nu deține glontele de argint. Unica șansă era unitatea. Acum asistăm neputincioși la crearea grupărilor de interese și la scindare. Se pare că șansa oferită de unitate acum un an, doi în urma s-a pierdut. Republica Moldova are toate șansele să intre din nou pe mana grupărilor criminale, atâta timp cât niște orgolii nesatisfăcute și setea de putere, măcar și pentru câteva luni, anihilează orice speranță de decapturare a statului și implicit a justiției. E clar că veriga cea mai slabă este în justiție ți procuratură. Acolo avem o urgență existențială. Daca nu acționam acum, lovitura de grație va veni tot de acolo și foarte repede”, a punctat Munteanu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligența Artificială este noul domeniu tehnologic pentru stăpânirea căruia luptă giganții tehnologici. Microsoft și Google concurează pentru a-și dezvolta propriile modele de limbaj IA mai performante.

Microsoft pregăteşte un nou model de limbaj bazat pe IA care să concureze cu produsul dezvoltat de Google, OpenAI. Scopul cercetărilor nu a fost stabilit, momentan, acesta urmând să fie determinat în funcție de cât de bine funcţionează sistemul.

Inteligența Artificială atrage giganții tehnologici

Microsoft pregăteşte, la nivel intern, un nou model de limbaj bazat pe tehnologia IA. Proiectul este suficient de mare pentru a concura cu cele dezvoltate de Google, prin grupul Alphabet şi OpenAI, a relatat The Information, citată de Reuters.

Noul model de Inteligență Artificială este denumit intern MAI-1. Proiectul este coordonat de Mustafa Suleyman, co-fondatorul Google DeepMind şi fostul CEO al startupului AI Inflection. Acesta a fost angajat de curând de Microsoft pentru a dezvolta noul limbaj IA, arată articolul. Jurnaliștii citează doi angajați ai Microsoft care cunosc date despre acest program.

Scopul exact al modelului de limbaj bazat pe Inteligența Artificială nu a fost, încă, determinat. Utilitatea sa urmează să fie stabilită în funcție de cât de bine își va îndeplini roulul.

Microsoft ar putea previzualiza noul model bazat pe Inteligența Artificială imediat după conferinţa pentru dezvoltatori Build. Evenimentul este programat să aibă loc la finalul acestei luni. Reprezentanții gigantului tehnologic au refuzat să comenteze despre noul proiect, la solicitarea Reuters.

MAI-1 va fi „mult mai mare” decât modelele anterioare, mai mici, open source, pe care Microsoft le-a antrenat. Iar acest lucru va implica costuri mai mari și, totodată, un preț mai scump pentru utilizatori.

Microsoft a lansat luna trecută un model mai mic de inteligenţă artificială numit Phi-3-mini. Acesta urmăreşte să atragă o bază mai largă de clienţi cu opţiuni rentabile.

Compania fondată de Bill Gates a investit miliarde de dolari în OpenAI. De asemenea, Microsoft a implementat tehnologia producătorului ChatGPT în pachetul său de software de productivitate. Toate aceste investiții i-au permis să preia conducerea în cursa pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială generativă.

Microsoft a pregătit un grup mare de servere echipate cu unităţi de procesare grafică Nvidia, împreună cu cantităţi mari de date, pentru a-și îmbunătăţi modelul. MAI-1 va avea aproximativ 500 de miliarde de parametri. Pe de altă parte, GPT-4 OpenAI are 1.000 de miliarde de parametri, iar Phi-3 mini măsoară 3,8 miliarde de parametri.

Microsoft l-a numit pe Suleyman, în luna martie, ca şef al unităţii Inteligența Artificială pentru consumatori. Departamentul a fost înființat de curând și are câțiva angajați din cadrul Inflection.

De menționat că noul model nu este preluat de la Inflection, deşi se poate baza pe datele de antrenament de la pornire, a adăugat articolul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău