Cum va răspunde Putin la trimiterea tancurilor de către Occident: 5 metode stau pe masa președintelui rus

28 Ian. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 05:59 // Actual //  Lupu Eduard

Anunțurile Statelor Unite, Germaniei și ale altor țări din Europa de a trimite tancuri moderne Ucrainei pentru a face față agresiunii Rusiei au dat ocazia experților britanici în Apărare să ofere un răspuns la întrebarea: cum va răspunde Putin la această acțiune concertată a Occidentului?

Analiștii au analizat potențialele scenarii care ar putea avea loc la Kremlin, în urma ultimei mișcări a Vestului de a sprijini Ucraina.
Este posibil ca Vladimir Putin să-și cântărească opțiunile ca răspuns la trimiterea de către Occident a tancurilor de luptă în Ucraina, existând mai multe variante posibile pe masa președintelui rus, potrivit iNews.

Moscova a avertizat în mod repetat că exportul de tancuri din Occident în Ucraina ar echivala cu o escaladare a războiului. Mai mulți experți britanici din domeniul Apărării au analizat posibilele răspunsuri ale lui Putin, în cazul acestei mișcări de sprijin militar de amploare al Occidentului dat Kievului.

1. Putin va continua cu amenințări goale – Probabilitate: 3/5

Vladimir Putin ar putea continua cu aceeași veche rutină de escaladare amenințătoare. După tot acest timp, țările occidentale „nu au învățat că aceste amenințări sunt goale”, a spus Keir Giles, consultant la Rusia Eurasia din cadrul Chatham House din Londra.
El a adăugat: „Amenințările rusești au fost parte din motivul întârzierii extrem de lungi a Germaniei pentru aprobarea furnizării de tancuri. „Și singura speranță este acum că această întârziere nu se va dovedi fatală pentru integrarea internă și implementarea în cadrul armatei ucrainene înainte de a fi prea târziu”.

2. Trimiterea tancurilor rusești T14 pe câmpul de luptă – Probabilitate: 2/5

Dr. Martin Smith, lector în apărare și afaceri internaționale la Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie, consideră că există două moduri în care Putin poate răspunde pe termen scurt, ambele având „riscuri semnificative”.

Liderul rus ar putea desfășura cel mai modern tanc al Rusiei – T14 – pentru a sprijini vechile T72 deja angajate în conflictul din Ucraina. Arma a fost prezentată ca un „supertanc” care depășește modelele anterioare. Cu toate acestea, dr. Smith a spus: „Aceste tancuri sunt cunoscute a fi extrem de puternice, dar sunt afectate de probleme”. T14-urile sunt „complet netestate” în condițiile câmpului de luptă.

El a sugerat, de asemenea, că Putin poate ordona atacuri cu rachete împotriva tancurilor occidentale pe măsură ce acestea sunt transportate în Ucraina.

3. Putin va comanda mai multe atacuri cu rachete – Probabilitate: 4/5

Scenariul cel mai probabil, potrivit doctorului Marina Miron, cercetător onorific la King’s College din Londra, ar fi o intensificare a întregului război din Ucraina.
„Și cred că Rusia va intensifica operațiunea pentru a-și atinge obiectivele militare în Donbas înainte ca tancurile să ajungă în Ucraina. Nu cred că vor încerca să recucerească Kievul. Sincer, cred că vor încerca să-l distrugă”, a adăugat ea.

4. Putin va încerca să întărească relațiile cu Turcia, fisurând NATO – Probabilitate: 3/5

În afara Ucrainei, Rusia ar putea încerca să-și folosească influența pentru a semăna diviziune între națiunile occidentale. Dr. Miron a spus că Kremlinul va împinge o „politică externă foarte agresivă”, cu accent pe Turcia, care, în ciuda faptului că este în NATO, a păstrat legături diplomatice și comerciale puternice cu Moscova.

„Putin va încerca să distrugă NATO folosind mijloace non-militare și încercând să proiecteze puterea în Orientul Mijlociu, încercând să îndepărteze Turcia de NATO și să creeze această ruptură”, a spus expertul.

5.Putin va plănui o lovitură de stat în Ucraina – Probabilitate: 2/5

Putin ar putea, de asemenea, „să facă un joc lung” încercând să organizeze sau să impulsioneze o lovitură de stat din partea populației ucrainene, a spus dr. Miron.
Liderul rus ar putea încerca să „capitalizeze” un scandal de corupție care a lovit recent guvernul ucrainean, în care președintele Volodimir Zelenski a demis mai mulți oficiali de rang înalt acuzați de abuzuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2024, 14:27 // Actual //  bani.md

„S-a dorit aplicarea unei lovituri dure importatorului de banane, fiind scoase în evidență doar reţelele Linela şi Fidesco. De ce?” Bloggerul moldovean Eugeniu Luchianiuc este de părerea că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ar fi ascuns intenționat unele detalii importante în contextul scandalului bananelor cu pesticide depistate în câteva magazine din țară. Acesta a scris pe blogul său despre câteva lucruri stranii, în opinia sa.

„În primul rând, atunci când ANSA face aşa verificări, e obligată să ia trei probe: una o trimite la propriul laborator, a doua se duce la agentul economic, fiind pusă la dispoziţia şoferului camionului, iar a treia ar trebui să rămână la punctul de trecere a frontierei. În caz de ceva, firma trebuie să poată verifica dacă ANSA chiar are dreptate când spune că a depistat nu ştiu ce. Prima stranietate – ANSA nu a dat şoferului contraproba care i se cuvenea firmei. Eu personal am văzut imagini video (pe care, dacă va fi cazul, le voi publica) cum reprezentantul ANSA preia proba sa, dar în lipsa şoferului. Culmea este că reprezentantul ANSA, contrar tuturor prevederilor în vigoare, bagă proba ce se cuvine agentului economic în cutia de unde s-a prelevat proba, pe care o ambalează la loc. De ce a făcut asta? Cred că ar trebui să explice conducerea ANSA.

A doua stranietate – în presă mult s-a scris că agentul economic a semnat o declaraţie pe proprie răspundere că nu va pune în vânzare marfa până ce nu va obţine rezultatul analizei ANSA. Din câte am înţeles, astfel de declaraţii importatorii scriu aproape în fiecare zi la general şi de cele mai multe ori nu se fac nici un fel de controale. Deci, e o rutină. Acum, agentul economic de unde putea să ştie că marfa sa e verificată de ANSA, dacă ANSA, după prelevarea probelor, nu i-a comunicat acest lucru oficial şi nici contraproba nu i-a fost oferită şoferului. De unde avea să ştie că declaraţiile de rutină, de această dată e ceva pe bune?  E logic că a pus în vânzare marfa, care e uşor perisabilă şi putea să se piardă.

A treia stranietate – după ce ANSA a anunţat că a depistat bananele contaminate, agentul economic a cerut să i se spună unde e contraproba sa. Când aceasta a fost totuşi depistată în una din lăzi, unde a ascuns-o reprezentantul ANSA, ea a fost trimisă de urgenţă la expertiză la acelaşi laborator ANSA. Şi, surpriză – de data aceasta analiza a arătat că reziduul de pesticide clorpirifos în proba de banane analizată nu depăşeşte limita admisibilă. Deci, bananele care erau infectate, acum pot fi consumate bine mersi. Agentul economic a cerut şi a treia probă, care, conform legii, trebuia să fie la vamă – dar răspunsul ANSA a fost confuz. Să vedem dacă nu se vor întâmpla careva stranietăţi şi cu această a treia probă, la care agentul economic nu are acum acces”, scrie bloggerul.

În același timp, bloggerul Eugeniu Luchianiuc se întreabă următoarele:

„În locul importatorului, văzând aceste stranietăţi, eu aş cere o expertiză independentă, nu făcută de ANSA în condiţii numai de ei ştiute. Şi, încă o mare stranietate – deşi acest agent economic livrează marfă în toate reţelele comerciale din ţară, în prim plan au fost scoase doar reţelele Linela şi Fidesco. De ce? Cum credeţi?

Sunt multe indicii că s-a dorit aplicarea unei lovituri dure importatorului, care e cel mai mare din Moldova pe segmentul său. Şi de asemenea sunt indicii că s-a dorit anume scoaterea în prim plan a două branduri concrete. Oare de ce?”, adaugă acesta.

Recent, ANSA a solicitat retragerea din magazine a unui lot de banane din Ecuador, întrucât acestea ar conține pesticide. S-a aflat că ar fi fost puse pe rafturile de la magazinele Linella.

În replică, rețeaua Moldretail Group S.R.L, proprietara magazinelor Linella, a precizat că nu ține de responsabilitatea sa să verifice limita de pesticide. Conform companiei, importatorul S.R.L „Fruct Expert-Plus”, care a furnizat banalele, este unul dintre cei mai mari din Republica Moldova și lucrează cu mai multe rețele, însă alte magazine nu au for menționate în comunicatul emis de ANSA.

„Scandalul bananelor cu pesticide”: ANSA vine cu un nou mesaj adresat agenților economici

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău