Cum va răspunde Putin la trimiterea tancurilor de către Occident: 5 metode stau pe masa președintelui rus

28 Ian. 2023, 05:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Ian. 2023, 05:59 // Actual //  bani.md

Anunțurile Statelor Unite, Germaniei și ale altor țări din Europa de a trimite tancuri moderne Ucrainei pentru a face față agresiunii Rusiei au dat ocazia experților britanici în Apărare să ofere un răspuns la întrebarea: cum va răspunde Putin la această acțiune concertată a Occidentului?

Analiștii au analizat potențialele scenarii care ar putea avea loc la Kremlin, în urma ultimei mișcări a Vestului de a sprijini Ucraina.
Este posibil ca Vladimir Putin să-și cântărească opțiunile ca răspuns la trimiterea de către Occident a tancurilor de luptă în Ucraina, existând mai multe variante posibile pe masa președintelui rus, potrivit iNews.

Moscova a avertizat în mod repetat că exportul de tancuri din Occident în Ucraina ar echivala cu o escaladare a războiului. Mai mulți experți britanici din domeniul Apărării au analizat posibilele răspunsuri ale lui Putin, în cazul acestei mișcări de sprijin militar de amploare al Occidentului dat Kievului.

1. Putin va continua cu amenințări goale – Probabilitate: 3/5

Vladimir Putin ar putea continua cu aceeași veche rutină de escaladare amenințătoare. După tot acest timp, țările occidentale „nu au învățat că aceste amenințări sunt goale”, a spus Keir Giles, consultant la Rusia Eurasia din cadrul Chatham House din Londra.
El a adăugat: „Amenințările rusești au fost parte din motivul întârzierii extrem de lungi a Germaniei pentru aprobarea furnizării de tancuri. „Și singura speranță este acum că această întârziere nu se va dovedi fatală pentru integrarea internă și implementarea în cadrul armatei ucrainene înainte de a fi prea târziu”.

2. Trimiterea tancurilor rusești T14 pe câmpul de luptă – Probabilitate: 2/5

Dr. Martin Smith, lector în apărare și afaceri internaționale la Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie, consideră că există două moduri în care Putin poate răspunde pe termen scurt, ambele având „riscuri semnificative”.

Liderul rus ar putea desfășura cel mai modern tanc al Rusiei – T14 – pentru a sprijini vechile T72 deja angajate în conflictul din Ucraina. Arma a fost prezentată ca un „supertanc” care depășește modelele anterioare. Cu toate acestea, dr. Smith a spus: „Aceste tancuri sunt cunoscute a fi extrem de puternice, dar sunt afectate de probleme”. T14-urile sunt „complet netestate” în condițiile câmpului de luptă.

El a sugerat, de asemenea, că Putin poate ordona atacuri cu rachete împotriva tancurilor occidentale pe măsură ce acestea sunt transportate în Ucraina.

3. Putin va comanda mai multe atacuri cu rachete – Probabilitate: 4/5

Scenariul cel mai probabil, potrivit doctorului Marina Miron, cercetător onorific la King’s College din Londra, ar fi o intensificare a întregului război din Ucraina.
„Și cred că Rusia va intensifica operațiunea pentru a-și atinge obiectivele militare în Donbas înainte ca tancurile să ajungă în Ucraina. Nu cred că vor încerca să recucerească Kievul. Sincer, cred că vor încerca să-l distrugă”, a adăugat ea.

4. Putin va încerca să întărească relațiile cu Turcia, fisurând NATO – Probabilitate: 3/5

În afara Ucrainei, Rusia ar putea încerca să-și folosească influența pentru a semăna diviziune între națiunile occidentale. Dr. Miron a spus că Kremlinul va împinge o „politică externă foarte agresivă”, cu accent pe Turcia, care, în ciuda faptului că este în NATO, a păstrat legături diplomatice și comerciale puternice cu Moscova.

„Putin va încerca să distrugă NATO folosind mijloace non-militare și încercând să proiecteze puterea în Orientul Mijlociu, încercând să îndepărteze Turcia de NATO și să creeze această ruptură”, a spus expertul.

5.Putin va plănui o lovitură de stat în Ucraina – Probabilitate: 2/5

Putin ar putea, de asemenea, „să facă un joc lung” încercând să organizeze sau să impulsioneze o lovitură de stat din partea populației ucrainene, a spus dr. Miron.
Liderul rus ar putea încerca să „capitalizeze” un scandal de corupție care a lovit recent guvernul ucrainean, în care președintele Volodimir Zelenski a demis mai mulți oficiali de rang înalt acuzați de abuzuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.