Trupele ucrainene au eliminat un grup de soldați ruși cu o „rază a morții”

31 Ian. 2023, 05:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2023, 05:22 // Actual //  bani.md

Un grup de soldați ruși a fost anihilat de o armă care a fost comparată pe rețelele de socializare cu o „rază a morții” datorită traiectoriei vizibile a proiectilului lansat de aceasta.

Înregistrarea arată cum soldații ruși se deplasează în câmp deschis în două grupuri, unul mai avansat și unul aflat mai în spate, cu ceea ce pare a fi cel puțin un rănit. Grupul din ariegardă este primul lovit de ucraineni, militarii Moscovei aflați mai în față întorcându-se să încerce să își recupereze din camarazi.

Al doilea grup de militari ruși este apoi lovit la rândul său, supraviețuitorii încercând să scape luând-o la fugă. Însă acesta este vizat de o a treia lovitură ucraineană, nefiind clar dacă au existat supraviețuitori în urma acestui ultim atac.
Modul spectaculos în care se vede traiectoria proiectilelor trase de ucraineni a declanșat un val de speculații pe rețelele de socializare privind originea lor, cea mai plauzibilă variantă părând însă a fi că soldații ruși au fost atacați cu un tip de armă antitanc.
Unii comentatori de pe Twitter au remarcat de asemenea că, spre deosebire de alte situații, în cazul de față soldații ruși au încercat măcar să își salveze camarazii.

O nouă lovitură a ucrainenilor cu sistemul Stugna-P?

Una dintre posibilități este că în atac ar fi fost folosit deja clasicul sistem Stugna-P, probabil cea mai versatilă armă din dotarea forțelor armate ale Kievului.

De-a lungul lunilor trecute de la declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video cu lovituri ucrainene cu acest sistem antitanc portabil, însă toate de până acum au fost filmate de la nivelul operatorilor ucraineni.
Aceasta pare a fi prima lovitură înregistrată din dronă cu un sistem Stugna-P, dacă într-adevăr aceasta a fost arma folosită în atac.
O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare încă din vara anului trecut a arătat că militarii ucraineni folosesc sistemul Stugna-P inclusiv în lovituri directe asupra soldaților ruși, deși acesta este la origini o armă antitanc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO