Ce spun entuziaştii criptomonedelor despre declinul Bitcoin, provocat de Elon Musk

13 Mai 2021, 15:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
13 Mai 2021, 15:17 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fanii criptomonedelor s-au confruntat cu un şoc puternic când Elon Musk, fondatorul Tesla şi al doilea cel mai bogat om din lume, a anunţat pe Twitter că producătorul auto nu va mai accepta plăţile cu Bitcoin. Decizia a fost luată pe fondul temerilor cu privire la utilizarea combustibililor fosili în cadrul proceselor de minare, scrie Aleph News.

În februarie, Tesla a anunțat că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari „pentru mai multă flexibilitate şi pentru a diversifica şi maximiza profiturile”, acceptând plăţile în Bitcoin pentru produsele din cadrul companiei.

Însă imaginea „enviromentally friendly” a companiei lui Musk a venit în contrast cu amprenta masivă de carbon din reţeaua Bitcoin, care foloseşte anual mai multă energie decât Argentina, ţară cu 45 de milioane de locuitori, conform unui studiu al Universităţii Cambridge.

După anunțul lui Elon Musk că Tesla nu va accepta Bitcoin, prețul criptomonedei a scăzut cu până la 16%, piaţa criptomonedelor înregistrând un declin de peste 400 de miliarde de dolari.

„Acesta ar putea fi selloff-ul care duce Bitcoin-ul la un nou maxim istoric. Credem că anunţul este supraestimat şi nu am fi surprinşi dacă Tesla ar anunţa că plănuieşte să transforme piaţa crypto într-una mai verde ”, spune David Grider, membru al companiei de consultanţă Fundstrat Global Advisors, adăugând că moneda ar putea atinge 100.000 de dolari în viitorul apropiat.

„Cel mai logic răspuns este că Musk a simţit presiune” din partea oamenilor care cred că „firma nu poate să fie verde şi să deţină în acelaşi timp criptomonede”, a declarat investitorul Michael Terpin, catalogând decizia iniţială a miliardarului drept „neinformată”.

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 13:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 13:11 // Actual //  Ursu Victor

Un studiu realizat de platforma de verificare a istoricului auto carVertical scoate la iveală o realitatea dură a pieței auto  second-hand din România. Multe dintre mașinile populare, în special cele premium, ascund probleme majore în istoricul lor.

Potrivit metodologiei carVertical, o mașină cu istoric curat este una care nu a fost avariată, nu are kilometrajul modificat, nu a fost folosită în regim de taxi, ride-sharing sau car-sharing, nu a fost declarată daună totală.

Potrivit datelro CarVertical, Lexus conduce clasamentul în România, cu 60,5% dintre mașinile verificate având un istoric curat. Pe următoarele locuri se află: Renault – 53,8% și Peugeot – 52,7%.

În contrast puternic, BMW ocupă ultimul loc, cu doar 8% dintre vehiculele verificate în România având un istoric curat. Urmează: Porsche – 9,3%, Volvo – 27,4%,

„Mulți oameni visează să dețină o mașină de clasă premium, dar nu evaluează întotdeauna pe deplin riscurile pe care le implică o astfel de achiziție. Deoarece aceste vehicule sunt mai scumpe, vânzătorii necinstiți sunt mai predispuși să le falsifice kilometrajul sau să le ascundă defectele”, avertizează Matas Buzelis, expert auto carVertical.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!