Managementul maib finalizează programul de leadership la Stanford Graduate School of Business

02 Mart. 2023, 10:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
02 Mart. 2023, 10:54 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib este onorată să comunice despre finalizarea unui program exclusiv de leadership și inovare special adaptat, conceput și furnizat de Stanford Graduate School of Business Executive Education (Stanford GSB), la care au participat aproape 60 dintre managerii de top și middle ai companiei. Acesta a fost intitulat „Programul de dezvoltare a liderilor maib”. Programul a fost conceput de Stanford GSB exclusiv pentru conducerea maib și a inclus o serie de seminare online interactive și sesiuni live cu profesori Stanford GSB (Bill Barnett, Sarah Soule, Huggy Rao, Jesper Sørensen, Yossi Feinberg).

Călătoria de învățare online timp de trei luni s-a concentrat pe strategie, leadership, inovație și cultură organizațională. Prin acest program maib și-a propus:

– să inspire leadershipul maib,

– să provoace ideile noi și să conteste gândirea convențională,

– să dezvolte baza de cunoștințe și setul de abilități ale liderilor,

– să sprijine creșterea liderilor la nivelul următorul în cariera lor profesională.

Subiectele principale ale programului au inclus: leadership strategic, ghidarea schimbării culturii organizaționale, proiectarea organizațiilor pentru creativitate și inovație. În cadrul programului, liderii maib au discutat o serie de studii de caz, au efectuat diverse exerciții, au analizat multiple modele organizaționale. Aceștia au studiat modul în care procesul de inovare are loc, precum și cel de excelare prin talent și cultură, revizuind în același timp scopul maib pentru a reflecta centrarea pe client și pe echipă.

Sarah A. Soule, profesor Morgridge pe comportament organizațional, decan asociat senior pentru afaceri academice, Stanford Graduate School of Business:

„Facultatea de la Stanford Graduate School of Business se alătură conducerii maib pentru a felicita participanții care au finalizat recent programul nostru. Acest program riguros a combinat sesiuni online live, învățare asincronă prin videoclipuri și lecturi, facilitând discuțiile de grup, pentru a ajuta la dezvoltarea cunoștințelor liderilor maib despre strategie și structura organizațională. În calitate de decan al facultății și în numele întregii echipe didactice vrem să vă transmitem că am fost profund impresionați de nivelul de pregătire și viziunile împărtășite de participanți și așteptăm cu nerăbdare să urmărim transformarea organizațională la maib, implementată de grupul remarcabil de lideri care tocmai au finalizat programul nostru.”

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați că am avut ocazia să accesăm un program personalizat de la Stanford Graduate School of Business și aș dori să îi mulțumesc profesorului Sarah Soule și întregii echipe Stanford care a făcut posibilă această călătorie interesantă de învățare. Pentru întreaga echipă maib a fost o experiență de viață revelatoare. Am început deja să punem în practică cunoștințele acumulate, să facem referințe la istoriile de succes analizate și chiar să vorbim în limbajul specific de afaceri. Credem că această experiență unică, prima de acest fel în regiune, va avea un impact de lungă durată asupra scopului nostru de a crea soluții financiare simple și inteligente, potrivite stilului de viaţă, care inspiră oamenii să fie mai fericiţi și afacerile – mai prospere.”

Despre Stanford Graduate School of Business Executive Education:

Stanford Graduate School of Business Executive Education oferă anual peste 100 de cursuri de scurtă durată și programe de certificare prin intermediul programului său Stanford Executive Education. Programele Executive Education sunt destinate managerilor operaționali și managementului executiv, care doresc să își îmbunătățească abilitățile de leadership, să-și îmbogățească cunoștințe și să inoveze în cadrul organizațiilor pe care le conduc. Aceste programe implică liderii într-o experiență academică extrem de captivantă, bazată pe cercetare, conduse de aceeași profesori înalt calificați care predau în cadrul programelor de doi ani MBA și de un an MSx.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, având importanță sistemică și deservind aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond de investiții privat concentrat pe piețele emergente din Europa.

P.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU