Republica Moldova produce prea puțin ca să zguduie piața UE! Cioloș: Vrem să eliminăm cotele de export

03 Mart. 2023, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mart. 2023, 15:02 // Actual //  bani.md

Republica Moldova produce prea puțin ca să influențeze piața UE comparativ cu Ucraina care exportă volume foarte mari de producție agricolă, a explicat europarlamentarul, Dacian Cioloș.

„În momentul de față, într-adevăr, sunt cote care nu sunt folosite suficient, deoarece lipsesc capacități de producție pentru produse care să corespundă standardelor europene, să poată fi comercializate pe piața europeană și de asta eu le propun colegilor europeni ca pentru mai multe produse, inclusiv anumite fructe sau produse procesate din fructe sau din produse agricole, să eliminăm complet cotele, pentru că eliminarea cotelor ar da o perspectivă pentru un investitor care vrea să vină să investească într-o unitate de procesare aici, dacă el știe că își va putea exporta produsul în România, în Polonia, în Germania, în Franța, unde va găsi piață fără limite, va veni să facă o investiție. Dacă știe că sunt anumite bariere și anumite limite, nu face investiția asta”, a punctat Cioloș într-un interviu pentru Radio Moldova.

Potrivit lui, producătorii din Republica Moldova, cu capacitatea limitată de a atrage capital pe care au acuma, poate că nu pot îndeplini toată cota respectivă. „Dar dacă se asociază un parteneriat cu deținător de capital din Uniunea Europeană, eu cred că capacitatea de export a Republicii Moldova va crește și asta e ceea ce propun la nivel european și pentru ce mă bat și sper să putem obține în perioada imediat următoare, pentru că sigur nu vom putea liberaliza piața pentru produsele din Ucraina complet”, a mai spus Cioloș.

El a dat exemplul Ucrainei pentru care cotele nu pot eliminate, în condițiile în care e o țară foarte mare, cu cantități mari de produse care pot perturba piața europeană. „Republica Moldova are dimensiune mai mică și oricât ar produce Republica Moldova, nu se pune problema să dezechilibreze piața europeană. În schimb, posibilitatea asta de export a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană poate să însemne foarte mult pentru economia țării”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ