VIDEO De ce Rusia este atât de puternică în energia nucleară din Europa: Multe țări NATO sunt legate de Moscova

11 Mart. 2023, 07:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mart. 2023, 07:24 // Actual //  bani.md

Europa s-a deplasat cu o viteză uluitoare pentru a se îndepărta de petrolul și gazele naturale rusești în urma războiului din Ucraina. Dar ruperea de dependența de lungă durată de vasta industrie nucleară a Rusiei este o treabă mult mai complicată, deoarece există nu mai puțin de 18 reactoare din țări UE, ce sunt legate de Rosatom, compania de stat de la Moscova.

Rusia, prin uriașa sa companie nucleară, Rosatom, domină lanțul global de aprovizionare nucleară. A fost al treilea furnizor de uraniu din Europa în 2021, reprezentând 20% din total, potrivit The New York Times.

Cu puține alternative pregătite, a existat puțin sprijin pentru sancțiunile împotriva lui Rosatom – în ciuda îndemnurilor din partea guvernului ucrainean de la Kiev. Pentru țările cu reactoare de fabricație rusă, încrederea este profundă.

În cinci țări ale Uniunii Europene (Slovacia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, toate țări NATO și Finlanda), fiecare reactor din cele 18 în total – a fost construit de Rusia. În plus, încă două sunt programate să înceapă să funcționeze în curând în Slovacia, iar două sunt în construcție în Ungaria, cimentând parteneriatele cu Rosatom mult în viitor.

Ani de zile, operatorii acestor centrale nucleare nu au avut de ales. Rosatom, prin subsidiara sa TVEL, a fost practic singurul producător de ansambluri de combustibil fabricate – ultimul pas în procesul de transformare a uraniului în barele de combustibil nuclear – care alimentează reactoarele.

De la invazia Ucrainei din februarie 2022, unele țări europene au început să se îndepărteze de resursele de energie nucleară al Rusiei. Compania de energie din Republica Cehă, CEZ, a semnat contracte cu Westinghouse Electric Company din Pennsylvania, Statele Unite și compania franceză Framatome pentru a furniza ansambluri de combustibil pentru fabrica sa din Temelin.

Finlanda a anulat un proiect cu probleme cu Rosatom pentru a construi un reactor nuclear și a angajat Westinghouse să proiecteze, să licențieze și să furnizeze un nou tip de combustibil pentru uzina sa din Loviisa, după expirarea contractelor sale actuale.

Rusia deține aproape 50% din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului
Bulgaria a semnat un nou acord pe 10 ani cu Westinghouse pentru a furniza combustibil pentru reactoarele sale existente. Și săptămâna trecută, a mers înainte cu planurile pentru compania americană de a construi noi unități de reactoare nucleare. Polonia este pe cale să construiască prima sa centrală nucleară, care va avea trei reactoare Westinghouse.

Slovacia și chiar Ungaria, cel mai apropiat aliat al Rusiei în Uniunea Europeană, au contactat și furnizorii de combustibili alternativi.

„Vedem multă mișcare autentică”, a spus Tarik Choho, președintele unității de combustibil nuclear de la Westinghouse, adăugând că războiul din Ucraina a accelerat căutarea de noi furnizori a Europei. „Până și Ungaria vrea să se diversifice.”

Și cu o durată de viață de 20 până la 40 de ani, acordurile pentru construirea de reactoare nucleare obligă statele să aibă ”o căsătorie” pe termen lung cu Rusia. Cea mai strânsă legătură cu Rusia este pe piața combustibilului nuclear. Controlează 38% din conversia mondială a uraniului și 46% din capacitatea de îmbogățire a uraniului – pași esențiali în producerea combustibilului utilizabil.

Ca și în cazul petrolului și al gazelor naturale, costul aprovizionării cu combustibil nuclear a crescut în ultimul an, punând peste 1 miliard de dolari din exporturi în trezoreria Rusiei, potrivit unui raport al Royal United Services Institute.

Industria nucleară americană primește până la 20% din uraniul său îmbogățit din Rusia, maximul permis de un tratat recent de neproliferare, potrivit Asociației Internaționale pentru Energie. Franța importă 15% din Rusia. Aproximativ un sfert din furnizarea de energie electrică a Uniunii Europene provine din energie nucleară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU