Statul a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii pentru agricultori

13 Mart. 2023, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2023, 15:00 // Actual //  MD Bani

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii față de fermieri. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la Radio Chișinău. El a răspuns, în cadrul emisiunii „Nimic confidențial”, la întrebările asociațiilor de fermieri privind subvenționarea agricultorilor și reeșalonarea datoriilor acestora.

Agricultorii din Republica Moldova s-au pomenit într-o situație mai grea ca oricând, ca urmare a crizelor majore, susține directorul executiv al Federației Fermierilor, Vasile Mârzenco, în cadrul emisiunii „Nimic Confidențial” de la Radio Chișinău. El susține că statul mai are datorii față de unii agricultori, care încă nu și-au primit subvențiile  pentru 2022.

 „Acum, în plină primăvară, când mulți agricultori au ieșit în câmp, alții nu au ieșit, pentru că nu pot, din lipsă de mijloace financiare pentru semințe, îngrășăminte, motorină…de ce până în prezent subvențiile la care au dreptul agricultorii, pentru 2022, încă nu au fost achitate?…când vor fi achitate, dacă vor fi?, susține Vasile Mârzenco.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul emisiunii că statul a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii pentru agricultori. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile. Oficialul explicat că dosarele sunt depuse târziu, într-un număr mare:

 „Nu poate să nu rămână datorii, pentru că ultimele dosare au fost luate pe data de 15. Agricultorii depun marea majoritate a dosarelor în octombrie-noiembrie. Atunci când finalizează toate procesele. Grosul dosarelor sunt depuse în ultimele 2-3 luni ale anului. Noi vorbim despre 75 de oameni care trebuie să investigheze 16 mii de dosare. Pe lângă aceasta, trebuie să te deplasezi în teritoriu, să numeri vacile, trebuie să vezi teritoriul…  ”, a declarat Vladimir Bolea.

O altă dificultate cu care se confruntă fermierii sunt datoriile acestora la bănci. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, l-a întrebat pe ministru dacă poate organiza o întrevedere între agricultori, Banca Națională și băncile comerciale privind reeșalonarea datoriilor. Vladimir Bolea a precizat că o asemenea întrevedere a avut loc anul trecut.

 „I-am chemat pe ăștia care au probleme. În fața lor stăteau reprezentanții băncilor. Au discutat. Din păcate, agricultorii nu aveau ce le spune lor. Da, vii cu dosarul, discuți, reeșalonăm…dar nu putem să îți iertăm datoriile… vorbim despre consecințele secetei din 2022, nu vorbim despre datoriile date istorice și incapacitatea ta de a-ți administra o afacere…”, a precizat Vladimir Bolea.

De asemenea, ministrul Agriculturii a spus că a discutat cu reprezentanții băncilor care au precizat că nu a existat nici un caz în care agricultorilor li s-a refuzat reeșalonarea creditelor.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ