Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina și-a pierdut suflul după doar o lună, spun serviciile secrete occidentale

20 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Noua ofensivă a Rusiei în Ucraina, care a început luna trecută, se pare că și-a pierdut suflul, susțin serviciile secrete din Regatul Unit.

În ultimele zile, trupele ruse și forțele Grupului Wagner „au obținut puncte de sprijin la vest de râul Bahmuța, în centrul orașului contestat din Donbas, Bahmut”, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Dar evaluarea serviciilor de informații a adăugat că „în sens mai larg, pe linia frontului, Rusia desfășoară unele dintre cele mai scăzute rate de acțiuni ofensive locale care au fost observate cel puțin din ianuarie 2023”.

Ministerul britanic al Apărării a spus că acest lucru se datorează probabil faptului că forțele ruse și-au epuizat „puterea de luptă” într-o asemenea măsură încât „chiar și acțiunile ofensive locale nu sunt sustenabile în prezent”.

Rusia a plătit un preț uriaș în soldați, mercenari și deținuți eliberați în bătălia pentru Bahmut, care a durat luni de zile în ciuda semnificației strategice îndoielnice a orașului.

„În acest moment, există lupte intense în și în jurul Bahmut, iar rușii fac mici avansuri tactice, dar cu costuri mari. În altă parte, linia frontului rămâne relativ statică, cu schimburi semnificative de focuri de artilerie, dar fără câștiguri semnificative în manevre de nicio parte”.

Institutul pentru Studierea Războiului, care a urmărit îndeaproape luptele din Ucraina, în cea mai recentă evaluare a notat că ritmul oarecum mai lent al atacurilor rusești la Bahmut sugerează că ofensiva Grupului Wagner în zonă „se apropie probabil de apogeu”.

Rusia a făcut presiuni asupra apărătorilor ucraineni cu așa-zise atacuri cu valuri umane menite să spargă tranșeele și, deși s-au soldat cu pierderi grele de ambele părți, nu a fost suficient pentru a forța o retragere completă. Mai mult, Rusia nu a reușit să-și folosească forța aeriană superioară pentru a lovi rețeaua defensivă în tranșee, temându-se că operațiunile apropiate ar costa-o și mai multe avioane.

A existat o dezbatere între Kiev și partenerii săi occidentali cu privire la insistența Ucrainei de a continua să apere Bahmut, despre care analiştii au sugerat că ar putea reveni forţelor ruse în zilele următoare. Ucraina a susținut că dacă va consolida poziția sa în Bakhmut va forța Rusia să-și epuizeze oameni și muniții valoroase în ceea ce a devenit cea mai sângeroasă bătălie dintr-un război brutal de uzură pentru ambele părți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei