Vladimir Putin pregătește populația Rusiei pentru un „război veșnic” cu Occidentul

29 Mart. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o seară de la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce moscoviții se plimbau pe străzile luminate ale orașului lor în așteptarea sărbătorilor de sfârșit de an, un grup de prieteni vechi s-a adunat la cină în apartamentul unui înalt oficial de stat, transmite corespondenții pentru Rusia ai cotidianului britanic The Guardian.

Unii dintre invitații prezenți, printre care se numărau membri ai elitei culturale și politice a Rusiei, au închinat pentru un nou an în care și-au exprimat speranța pentru pace și o revenire la normalitate.

Pe măsură ce noaptea a continuat, un bărbat care nu avea nevoie de prea multe prezentări s-a ridicat pentru a ține un toast, cu paharul în mână.

„Bănuiesc că vă așteptați să spun ceva”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de lungă durată al lui Vladimir Putin, potrivit uneia dintre cele două persoane care au povestit separat scena pentru The Guardian, în condiții de anonimat.

„Lucrurile vor deveni mult mai dificile. Acest lucru va dura foarte, foarte mult timp”, a continuat Peskov.

Toastul său a întunecat atmosfera serii în rândul invitaților, dintre care mulți au declarat în privat că se opun războiului din Ucraina. „A fost inconfortabil să îi ascultăm discursul. A fost clar că a avertizat că războiul va rămâne cu noi și că ar trebui să ne pregătim pentru un drum lung”, a declarat un invitat.

După mai bine de un an de la o invazie care, conform planificării rusești, ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, guvernul lui Vladimir Putin pune societatea pe picior de război cu Occidentul și se pregătește pentru un conflict de mulți ani.

Vorbind pe larg recent în fața muncitorilor de la o fabrică de aviație din regiunea Buriatia, Putin a prezentat încă o dată războiul ca pe o bătălie existențială pentru supraviețuirea Rusiei.

„Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a declarat președintele rus.

Acesta a urmat un model de discursuri recente, a declarat analistul politic Maxim Trudolyubov, în care liderul rus a trecut din ce în ce mai mult la discutarea a ceea ce observatorii au numit un „război pentru totdeauna” cu Occidentul.

„Putin a încetat practic să mai vorbească despre orice scop concret al războiului. El nu propune nici o viziune despre cum ar putea arăta o viitoare victorie. Războiul nu are un început clar și nici un sfârșit previzibil”, a declarat Trudolyubov.

În timpul discursului despre starea națiunii al lui Putin, luna trecută, liderul rus a repetat unele dintre numeroasele nemulțumiri pe care le are față de Occident, subliniind că Moscova lupta pentru supraviețuirea națională și că va învinge în cele din urmă.
Mesajul subtil voalat către popor, a spus Trudolyubov, a fost că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând și că rușii trebuie să învețe să trăiască cu el.

Oficialii occidentali au povestit că au ascultat cu consternare ascultarea discursului combativ al lui Putin din februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Mai 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul de Reintegrare din Republica Moldova a raportat că în primul trimestru al anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins un nivel impresionant de 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%. Aceste cifre reflectă o orientare economică fermă către Vest, care este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendințele secesioniste ale Tiraspolului și pentru a diminua legăturile cu Federația Rusă.

Marcarea Zilei Europei este considerată deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile sale de integrare europeană și procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Beneficiile integrării europene sunt evidente în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și servicii de sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE.

Potrivit biroului, în primul trimestru al anului 2024, principalele destinații din UE pentru agenții economici din regiunea transnistreană au fost România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria. Această tendință de creștere a exporturilor către UE demonstrează importanța și beneficiile integrării economice și politice cu Europa pentru întreaga regiune a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău