Alexander Picker: Am acceptat să conduc Moldindconbank pentru că e o provocare de a obține realizări importante

29 Mart. 2023, 11:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Mart. 2023, 11:18 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

La începutul lunii martie, bancherul austriac Alexander Picker a fost aprobat de Banca Națională a Moldovei în funcția de președinte al Moldindconbank. Noul președinte al Moldindconbank este un expert în planificarea, implementarea și menținerea proceselor de afaceri în domeniile Corporate și Trezorerie, Retail, Credit & Risk Management, IT și Operațiuni. S-a specializat în gestionarea crizelor și a gestionat cu succes fuziuni juridice și operaționale.

Alexander Picker a oferit un interviu pentru portalul NewsMaker.md, în care a explicat de ce a acceptat să vină la conducerea Moldindconbank.

„În sistemul bancar internațional, orice schimbare se face cu pași mici și despre creștere se vorbește în puncte procentuale, nu în procente. Am acceptat să vin în funcția de președinte al Moldindconbank pentru că aici este foarte interesant pentru mine, ca profesionist. În Moldova observ un vast câmp de activitate și posibilități de a face lucruri interesante”, spune bancherul.

Alexander Picher are o experiență de 34 de ani de activitate în bănci din spațiul ex-sovietic, dar și din Europa Centrală și de Est, activând în calitate de manager de top la instituții din Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, Rusia, Polonia, Serbia. De asemenea, deține experiență în sectoarele bancare din Germania şi Italia. Acesta spune că, deși în spațiul ex-sovietic, inclusiv în Moldova, există propriul specific de activitate, este un moment comun pentru toată piața.

„Economia funcționează, oriunde, în baza acelorași reguli. Iar serviciile de calitate și deservirea de calitate sunt momentele pe care întotdeauna le așteaptă clientul. Anume acest moment este inclus printre prioritățile noastre, alături de încredere și dezvoltarea echipei. Clientul trebuie să aibă parte de deservire bună chiar de la intrare în bancă, să vadă că nevoile sale vor fi înțelese și va primi servicii calitative. Am fost învățat că un minim pe care trebuie să îl oferim este zâmbetul. Cu asta începe deservirea și cu asta se încheie”, mai spune Alexander Picher.

Potrivit bancherului, acordând prioritate acestor valori, Moldindconbank își va consolida poziția pe piață. Moldindconbank este una dintre cele mai mari bănci comerciale din Republica Moldova și deține poziții de lider în segmentele carduri, credite imobiliare, rețea de sucursale.

P.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău