Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială

30 Mart. 2023, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2023, 11:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Gigantul de tehnologie Apple a cumpărat un start-up care folosește inteligența artificială (AI) pentru a comprima videoclipuri, scrie techcrunch.com.

Apple nu a confirmat vânzarea atunci când i s-a cerut un comentariu, dar site-ul WaveOne a fost închis în luna ianuarie, iar mai mulți foști angajați, inclusiv unul dintre co-fondatorii WaveOne, lucrează acum în cadrul diferitelor grupuri de învățare automată ale Apple.

Fostul șef de vânzări și dezvoltare a afacerilor WaveOne, Bob Stankosh, a anunțat vânzarea într-o postare pe LinkedIn publicată în urmă cu o lună.

„După aproape doi ani la WaveOne, săptămâna trecută am finalizat vânzarea companiei către Apple”, a scris Stankosh. „Ne-am început călătoria la WaveOne, realizând că învățarea automată și tehnologia video de învățare profundă ar putea schimba lumea. Apple a văzut acest potențial și a profitat de oportunitatea pentru a-l adăuga portofoliului lor de tehnologie.”

WaveOne a fost fondat în 2016 de Lubomir Bourdev și Oren Rippel. Până a se alătura întreprinderii, Bourdev a fost membru fondator al diviziei de cercetare AI a Meta, iar atât el, cât și Rippel au lucrat în echipa de viziune computerizată a Meta, responsabilă de moderarea conținutului, căutarea vizuală și clasarea feedurilor pe Facebook.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Principala inovație a WaveOne a fost un algoritm de compresie și decompresie video „content-aware”, care ar putea rula pe acceleratoarele AI încorporate în multe telefoane și un număr tot mai mare de computere. Folosind detectarea scenelor și obiectelor bazată pe inteligență artificială, tehnologia startup-ului ar putea „înțelege” un cadru video, permițându-i, de exemplu, să prioritizeze fețele în detrimentul altor elemente dintr-o scenă pentru a economisi lățime de bandă.

WaveOne a susținut că abordarea sa, care a fost independentă de hardware, ar putea reduce dimensiunea fișierelor video cu până la jumătate.

Investitorii au văzut potențialul, aparent. Înainte de achiziția Apple, WaveOne a atras 9 milioane de dolari de la susținători, inclusiv Khosla Ventures, Vela Partners, Incubate Fund, Omega Venture Partners și Blue Ivy.

Deci, ce și-ar putea dori Apple cu un codec video alimentat de AI? Ei bine, răspunsul evident este streaming mai eficient. Chiar și îmbunătățirile minore ale compresiei video ar putea economisi costurile lățimii de bandă sau ar putea permite serviciilor precum Apple TV+ să ofere rezoluții și rate de cadre mai mari, în funcție de tipul de conținut transmis în flux.

YouTube face deja asta. Anul trecut, DeepMind de la Alphabet a adaptat un algoritm de învățare automat dezvoltat inițial pentru a juca jocuri de societate la problema comprimării videoclipurilor YouTube, ceea ce a condus la o reducere cu 4% a cantității de date pe care serviciul de partajare video trebuie să le transmită utilizatorilor.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău