A început numărătoarea inversă pentru contraofensiva ucraienană. Vladimir Putin se teme de Ziua Z

31 Mart. 2023, 04:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2023, 04:38 // Actual //  bani.md

Liderul rus Vladimir Putin se teme de ziua în care în Ucraina vor ajunge toate vehiculele blindate promise de aliații săi occidentali. Acestea sunt „zile istorice pentru Ucraina”, scrie tabloidului german Bild.

Potrivit publicației, în weekend, zeci de tancuri de luptă și transportoare blindate germane au sosit în Ucraina, inclusiv 21 de tancuri Leopard 2A6 de ultimă generație și până la 40 de vehicule Marder.

Anterior, echipajele ucrainene s-au antrenat timp de șase săptămâni în Germania pe sisteme de arme din rezervele armatelor germane și portugheze.

„Dar nu numai Germania furnizează în sfârșit ceea ce are nevoie Ucraina pentru a-și elibera țara de invadatorii ruși”, subliniază Bild.

În ultimele zile, Marea Britanie a livrat Ucrainei 14 tancuri de luptă principale Challenger 2 promise.

În plus, a sosit primul dintre cele 90 de vehicule de luptă Stryker din SUA promise și multe alte arme grele.

Vor urma peste 100 de vehicule blindate Bradley și 50 de vehicule de luptă suedeze CV90. În plus, 40 de tancuri de recunoaștere franceze AMX-10RC.

„Ei bine, observatorii sunt de acord, începe numărătoarea inversă până la Ziua Z, ziua în care armata ucraineană, echipată cu sisteme moderne de arme occidentale, va începe să-și elibereze țara de invadatorii ruși”, scrie Bild.

Expertul militar Niko Lange, cercetător la Conferința de Securitate de la München, a declarat pentru BILD: „Mă aștept ca Ucraina să lovească la începutul sau la mijlocul lunii mai ”.

Până atunci, mai sunt încă două etape importante pentru ca ucrainenii să învețe să lucreze cu sistemele de armament pe care le-au primit.

„În primul rând, tancurile și vehiculele blindate de transport de trupe trebuie folosite împreună cu alte sisteme de arme în Ucraina”, explică Lange, referindu-se la artilerie, drone, echipamente de deminare și aviație, care sunt folosite împreună cu tancurile occidentale pentru a provoca daune maxime ocupanților ruși.

În special, tancul german Leopard 2A6 este cu 95% superior tancurilor rusești. Acesta își poate lovi adversarii la o distanță de până la cinci kilometri, chiar și în timpul mișcării și pe timp de noapte. În schimb, majoritatea tancurilor rusești efectuează foc efectiv doar la o distanță de un sau doi kilometri și numai dintr-o poziție.

Mai simplu spus: dacă ucrainenii folosesc în mod optim „pisicile sălbatice” germane moderne, Leopard 2A6 va putea acționa cu același succes ca și tancul american Abrams în războiul din Golful Persic din 1991. La acea vreme, americanii au câștigat toate luptele împotriva tancurilor sovietice similare, pe care Rusia le folosește și astăzi. Numai în timpul bătăliei de lângă Basra din 27 februarie 1991, unitățile americane au distrus 186 de tancuri irakiene și au pierdut doar patru Abrams.

Rusia încă deține aproape 65.000 de kilometri pătrați din Ucraina

Rusia încă deține aproape 65.000 de kilometri pătrați din Ucraina și mai are 800.000 de soldați la sol, iar recuperarea Crimeei necesită o operațiune în stilul debarcării din Normandia, Ziua Z, din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Frontul de luptă din estul Ucrainei are peste 1.126 kilometri lungime, comparabil cu distanța de la Londra la Barcelona. Moscova a angajat aproape toată armata rusă în invazie.

Forțele sale sunt organizate în grupuri tactice de batalion [BTG], care sunt formate din până la 40 de tancuri cu artilerie, vehicule blindate și suport ingineresc. În total, Putin are 168 de BTG, fiecare fiind o forță de luptă autonomă, cu autonomie deplină – iar 115 dintre ele se află acum în Ucraina.

Dar nici această imensă prezență militară nu este suficientă pentru a ocupa întreaga linie a frontului, motiv pentru care Rusia se concentrează asupra punctelor focale precum Bahmut din regiunea Donețk. Zelenski a acceptat provocarea, aruncându-și armata în lupta pentru Bahmut, în ciuda pierderilor grele. El știe că câștigând acolo va dovedi că poate câștiga oriunde.

Șansele lui sunt bune. Batalioanele rusești sunt serios sub presiune, cu doar 30 până la 40% din forța lor totală. Informațiile lor militare s-au dovedit inadecvate și s-au întors la forța brută și la superioritatea lor copleșitoare în puterea de foc a artileriei.
Serviciile de informațiile britanice sugerează, de asemenea, că un nou regiment de tancuri rusești – parte a corpului 3 de armată – a suferit pierderi grele, inclusiv o „mare parte a tancurilor sale”. Regimentul este angajat în orașul Avdiivka, lângă Bahmut, și se presupune că este afectat de beții, moral scăzut și disciplină proastă.

Ultimele cifre arată că rușii au 1.330.900 de oameni la sol, comparativ cu doar jumătate de milion de ucraineni. Au 4.182 de avioane, inclusiv 1.531 de elicoptere și 773 de avioane de luptă; Ucraina este mult în urmă, cu 312 avioane, inclusiv 113 elicoptere și 69 de avioane de luptă.

Rusia are 12.566 tancuri, 151.641 vehicule blindate, 6.575 tunuri autopropulsate și 3.887 lansatoare de rachete mobile. În fiecare caz, acestea sunt de cel puțin patru ori mai multe decât deține Ucraina și uneori de șase ori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală