Notice: Trying to get property 'taxonomy' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 5045

Notice: Trying to get property 'category_nicename' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 5052
VIDEO Cu pași mici, spre direcții frumoase: 23 de OSC-uri au învățat să dezvolte planuri de comunicare și advocacy - Bani.md

Notice: Trying to get property 'nodeValue' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 2969

Notice: Trying to get property 'nodeValue' of non-object in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 2970

VIDEO Cu pași mici, spre direcții frumoase: 23 de OSC-uri au învățat să dezvolte planuri de comunicare și advocacy

18 Apr. 2023, 17:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
18 Apr. 2023, 17:36 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Notice: Undefined variable: videojs in /home/bani.md/public_html/wp-content/plugins/bzplayerpro/player.php on line 195

În perioada 3 – 4 aprilie, la Chișinău s-a desfășurat atelierul de instruire în dezvoltarea planurilor de comunicare și advocacy pentru promovarea antreprenoriatului social la nivel local, în cadrul proiectului „Valorificarea potențialului organizațiilor societății civile de a promova și dezvolta antreprenoriatul social în Moldova”. Timp de două zile, reprezentanții a 23 de organizații civile au pătruns în esența antreprenoriatului social, familiarizându-se totodată cu instrumentele și metodele de promovare a acestuia la nivel de republică.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat de Fundația Est Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și centrul Contact are o durată de trei ani și include o serie de activități, care au fost inițiate anul trecut. Din acestea fac parte și atelierele de instruire.

Participanții au fost aleși în funcție de experiența anterioară în activități similare, proiectele actuale pe care le implementează și tematica acestora, precum și componența echipei. Toate cele 23 de organizații au tangență cu activitatea de sensibilizare și promovare a diferitor teme la nivelul societății.

În prima zi a atelierului, au fost prezentate rezultatele studiului cu privire la cunoștințele, atitudinile și comportamentul diferitor grupuri țintă în ceea ce privește antreprenoriatul social, iar participanții au discutat despre planurile de comunicare și activitatea de advocacy. A doua zi de training s-a axat pe lucrul în grupuri, pe prezentarea anumitor pași concreți și a unor planuri de comunicare.

 „Ieri am avut o zi în care am lucrat mai mult la concepte. Astăzi toate ideile și cunoștințele acumulate ieri au fost aplicate deja în practică, într-un atelier cu prezență fizică, în care participanții au fost foarte activi, au venit cu foarte multe idei, propuneri, care urmează mai departe să fie realizate în practică. Participanții au manifestat un interes sporit și au arătat cât de creativi sunt prin propunerile pe care le au. S-a demonstrat că și cu bugete modeste pot fi realizate activități cu un impact foarte mare la nivel de societate”, a menționat coordonatoarea proiectului din partea organizației Keystone Moldova, Oxana Isac.

Printre participanții care au dat dovadă de mult entuziasm în timpul atelierului de instruire se numără și directorul executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari din Republica Moldova (ANMC), Valeriu Căldăraru, care reprezintă comunitatea romă.

Comunitatea romă, încuranjată să aplice la proiect

„Am luat foarte multe informații. Fiind practic lideri ai societății civile, făceam pentru comunitatea romă aceste lucruri ce țin de lobby și advocacy. Acum o să le prezentăm într-un alt format și sper să aplice. Aplicarea la astfel de programe reprezintă un lucru mai complex pentru comunitatea romă, dar noi vom fi cei care îi vom susține să aplice”, a spus Valeriu Căldăraru.

Potrivit directorului ANMC, deși cadrul legislativ al antreprenoriatului social din țara noastră prezintă unele lacune, în cele din urmă, lucrurile se vor schimba în bine.

„Cunosc astfel de situații când o lege contravine cu alta și de aceea va fi foarte greu, dar cred că vom reuși până la urmă. Atunci când omul are o dorință – iar noi suntem cei care o să dezvoltăm aceste dorințe în rândul comunității de romi – situația se va schimba, se va îmbunătăți cu siguranță, sunt sigur de acest aspect”, a conchis bărbatul.

Cu pași mici, spre direcții frumoase

La atelier a participat și o reprezentantă a antreprenoriatului social din sudul țării. Directoarea executivă a Centrului Regional Dezvoltare Comunitară Cahul, Irina Bejan a rămas mulțumită de curs, a cărui structură a fost „ușor asimilabilă”.

 „Atât trainerul, cât și membrii echipei au fost foarte aproape de noi. Cursul a fost foarte deschis, iar fiecare membru a putut să-și exprime părerea, să acumuleze cunoștințe, să-și dezvolte abilitățile și competențele în domeniul antreprenoriatului social, inclusiv advocacy și promovare online”, a menționat Irina Bejan, adăugând că și-ar dori să vadă mai mulți antreprenori sociali în regiunea sa.

 „La Cahul avem doar doi antreprenori sociali și am vrea foarte mult ca numărul lor să fie în creștere. Dar pentru asta avem nevoie să ne perfecționăm abilitățile de promovare a antreprenoriatului social și de advocacy, astfel crescând și capacitățile noastre, și numărul de potențiali beneficiari ai antreprenoriatului social. Urmăresc dezvoltarea antreprenoriatului social cam de prin 2019, de când m-am lansat în domeniul asociativ. Cu pași mici ne îndreptăm în direcții frumoase”.

Persoanele cu dizabilități, motivate să-și pună pe roate propria afacere socială

De utilitatea atelierului s-a convins și Andrei Bulgaru, beneficiar al AO Societatea Persoanelor cu Dizabilități „Taur”.

 „Este o oportunitate foarte bună, în primul rând, pentru autodezvoltare, dar și pentru însăși beneficiari – adică persoanele cu dizabilități din asociația „Taur”, de a obține un venit financiar pentru o mică afacere. Ce am învățat la aceste cursuri? Să abordăm în mod adecvat problemele actuale și să ne adresăm la OSC-uri, la instituțiile corespunzătoare, pentru a soluționa problemele cu care se confruntă societatea”, spune tânărul.

De aceeași părere este și angajatul social al asociației „Taur”, Andrei Vizitiv, care a participat la instruiri alături de Andrei.

„Aceste cursuri sunt foarte benefice atât pentru antreprenorii care deja au experiență în business sau în alt domeniu de producție, cât și pentru oamenii care vor să-și lanseze afacerea socială și au nevoie de astfel de cunoștințe, care îi ajută foarte mult”.

Chiar dacă sesiunile de instruire s-au încheiat, participanții au ocazia să-și promoveze în continuare activitatea antreprenorială în regiunile din care vin, cu sprijinul UE. În scurt timp, Fundația Est Europeană va anunța un concurs, în cadrul căruia vor fi selectate 5 OSC-uri instruite. Astfel, câștigătorii vor putea să pună în practică cunoștințele acumulate în propria localitate.

Granturile vor fi oferite pentru proiecte de comunicare/media, care vor avea ca scop implementarea campaniilor de advocacy și comunicare pentru schimbarea atitudinilor, comportamentelor și cunoștințelor oamenilor din regiune față de antreprenoriatul social.

Atelierele de instruire sunt organizate în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatul social în Republica Moldova”, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Proiectul este finanțat de UE și co-finanțat de Suedia. Proiectul contribuie la crearea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Realitatea Live


Notice: Undefined variable: offset in /home/bani.md/public_html/wp-content/themes/bani/functions.php on line 1052
21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău