Guvernul spaniol a anunțat vineri deschiderea unei anchete privind posibila intrare pe teritoriul său a petrolului rusesc prin țări terțe, solicitând un răspuns european comun pentru a „consolida trasabilitatea” importurilor de combustibil, potrivit AFP.
„În fața celei mai mici suspiciuni, este necesar să se verifice dacă produsele importate provin într-adevăr din locul indicat sau dintr-o altă țară și dacă a existat vreo neregulă”, a explicat ministrul pentru Tranziție Ecologică, Teresa Ribera, într-un mesaj transmis către AFP.
„Această temere” este cea care a determinat Spania să „investigheze” posibila sosire pe teritoriul său a petrolului de origine rusă, a adăugat ministrul, reamintind că importurile de carburanți sunt „în teorie însoțite de documente care să le dovedească originea”.
Uniunea Europeană a interzis la 5 februarie importul de produse petroliere rusești pe teritoriul său, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni adoptat ca reacție la ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei, lansată în 2022.
Dar experții și oficialii din industria petrolieră suspectează că Rusia – care s-a orientat către alte piețe, precum China și India – exportă în continuare petrol către UE prin intermediul unor țări terțe, unde originea sa este ascunsă.
Marocul și-a majorat în mod suspect importurile de petrol rusesc
„Motorina rusă continuă să circule pe piețele europene și spaniole”, a declarat joi Josu Jon Imaz, directorul general al gigantului petrolier spaniol Repsol, care a cerut autorităților UE să fie „ferme” în această privință.
În ediția sa de vineri, cotidianul spaniol El Mundo atrage atenția asupra responsabilității Marocului, care, potrivit acestuia, și-a mărit considerabil importurile de petrol rusesc în ultimele luni, în timp ce a început să exporte motorină în Spania.
„Primele elemente” comunicate de importatori „arată că totul este aparent în ordine și că produsele nu provin din Rusia, dar suntem vigilenți și vom urmări îndeaproape evoluția situației pentru a corobora definitiv acest lucru”, subliniază Teresa Ribera.
Certificat la ieșirea din rafinării și porturi
Potrivit ministerului, Ribera va trimite o scrisoare la Bruxelles pentru a cere „punerea în aplicare imediată” a unui răspuns european pentru „consolidarea trasabilității” petrolului importat de UE, cu obligativitatea unui certificat la ieșirea din rafinării, precum și la ieșirea din porturi.
„Este necesar ca acest certificat să conțină toate elementele – volum, dată, etc. – care să garanteze că importurile nu fac obiectul unor sancțiuni”, insistă ministerul, făcând apel la „a rămâne intransigenți în aplicarea sancțiunilor”.