10 LEI// Perlele naturale din China sunt transformate în bijuterii în Moldova. Află istoria companiei Les Perles

05 Mai 2023, 09:46
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
05 Mai 2023, 09:46 // Interviu //  MD Bani

Bijuteriile din perle naturale sunt asociate cu eleganța și feminitatea. Accesoriile din perle adaugă un aer subtil și rafinat oricărei ținute, fie că este vorba despre o rochie de seară sau o ținută casual. Așadar, bijuteriile din perle sunt un cadou minunat pentru femeia din viața ta, fie că este vorba de iubită, mamă, fiică sau soră. În țara noastră, bijuteriile din perle naturale au devenit accesibile datorită companiei Les Perles care importă perle din China și le transformă în adevărate opere de artă. În cadrul emisiunii 10 LEI, Mila Jarcuțchii, fondatoarea Les Perles, și Victoria Maxim, cofondatoarea companiei, au povestit despre istoria afacerii, despre cofondator în afacere, dezvoltare rapidă, e-commerce, extinderea în România și desigur despre misiunea companiei. Și da, Les Perles te ajută să descoperi perla din tine.

Les Perles a apărut dintr-un hobby pe care îl avea Mila Jarcuțchii și ulterior s-a alăturat și Victoria Maxim. Victoria și Mila s-au cunoscut în timpul studiilor universitare de masterat. 

„Perla în sine am descoperit-o pentru prima dată în China, în 2014, când am stat acolo 3-4 săptămâni. Peste doi ani am revenit din nou. China este cea mai mare piață crescătoare de perle și atunci m-am îndrăgostit. Am descoperit, am căpătat abilitățile de expert ce ține de perla naturală, cum să diferențiez dacă este naturală sau nu, nivelurile de calitate. În 2019 am lansat primul proiect cu perle care a existat exact 6 săptămâni, atunci nu am avut curaj să o dezvolt și mie îmi era rușine, pare straniu, dar era rușinea de a vinde produsul creat de tine. La sfârșit de 2020 am lansat noua colecție de 5 poziții. Așa a început Les Perles și iată unde am ajuns acum”, a declarat Mila Jarcuțchii în cadrul emisiunii 10 LEI.

Nu am ratat ocazia să vorbim și  despre cofondatori într-o afacere. Chiar dacă mulți o îndemnau pe Mila să dezvolte compania singură, fondatoarea Les Perles a decis să facă parteneriat cu Victoria. A avea un cofondator înseamnă că poți dezvolta o companie mai mare și într-un timp mai scurt. 

„Nu a fost decizia de parteneriat despre mai ușor, pentru că, mai ușor din puncte de vedere de securitate, de siguranță sau de egou este să creezi compania și să mergi singur, dar mai repede, mai extins este să ai parteneriat. Și nu a fost o decizie ca să fie mai ușor”, a menționat Victoria Maxim. 

Recent, Les Perles a lansat proiectul „Venus” care celebrează puterea femeii de a procrea. 

„Noi am venit cu mesajul că atunci când se naște copilul, se naște și mama. Și prin acest produs ne propunem să celebrăm această putere feminină de a procrea”, spune Victoria. 

„Când copilul apare pe lume, mama se schimbă în totalitate, obține un rol pe care nou de care nu mai scapă și trebuia celebrată mama. Noi am vrut să creăm un simbol cu care să vii la mamă și să-i zici „Uite, tu ai făcut o minune, tu ești creatoare, tu ești abundență, tu ești creatoare, tu ești frumoasă.””, a adăugat Mila. 

Pe lângă faptul că Les Perles ajută femeile să se regăsească, ele dezmint și miturile despre bijuteriile din perle și educă consumatorul.

„Este un stereotip că perla este foarte scumpă, perlele de mare – da, sunt perle extrem de scumpe, care costă zeci de mii de euro, dar perla de apă dulce este accesibilă. Noi arătăm asta prin diverse modele”, spune Mila. 

Bijuteriile create de Les Perles au atras atenția și consumatorilor din China. 

„Două luni în urmă am avut o comandă nu de la un moldovean din China, dar de la un chinez din China, care a comandat o pereche de cercei. Acesta este scopul, ca chinezii să poarte perle crescute la ei, dar modelele create de noi”, a menționat Mila. 

Les Perles s-a lansat și în România cu numele de Pearl Code. Pe viitor, compania își propune să internaționalizeze afacerea. 

Pentru mai multe informații urmărește interviul integral.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 09:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 09:47 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de energie electrică, iar situația ar putea deveni și mai gravă în primăvară, când centralele electrice de termoficare (CET) își vor reduce activitatea, a avertizat expertul în energetică Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive.

„În prezent, producem doar 300-350 MW de energie pe teritoriul Republicii Moldova, dar consumul ajunge la 900 MW în orele de vârf, dimineața și seara. Deficitul de 550-600 MW este acoperit prin importuri. După sezonul de încălzire, acest deficit va crește, iar Moldova va trebui să cumpere energie la prețuri de avarie, între 250 și 350 de euro pe MW, sau să treacă la deconectări planificate”, a declarat Tofilat.

Expertul a subliniat necesitatea identificării unor soluții rapide pentru a evita o criză energetică profundă. Este vorba de centrale electrice modulare și mobile: „Este nevoie să căutăm și să aducem de urgență turbine pe gaz, care pot produce 30-35 MW fiecare. Acestea ar putea fi închiriate sau achiziționate”. Ucraina face deja acest lucru, iar noi ar trebui să urmăm acest exemplu. Lipsa unor măsuri urgente ne va aduce fie la creșteri mari ale tarifelor, fie la deconectări de curent”.

Tofilat s-a arătat dezamăgit că subiectul nu a fost abordat în cadrul ședinței recente a Consiliului Suprem de Securitate:

„Mă așteptam ca la CSS să se discute această problemă și să se ia decizii concrete pentru a evita o criză energetică. Nu este o glumă, riscurile sunt reale și trebuie tratate cu maximă seriozitate.”

Tarifele la energia electrică au fost majorate în data de 3 ianurie. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei. Locuitorii din nordul țării achită tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală