Cum își obțin bunurile de lux bogații Rusiei în ciuda sancțiunilor. „Poți aduce orice vrei dacă ai bani”

13 Mai 2023, 05:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2023, 05:31 // Actual //  Lupu Eduard

La mai bine de un an de la invazia lui Putin în Ucraina, rețeaua comercială globală s-a adaptat la sancțiunile occidentale. Există o rețea de intermediari care trimit în Rusia tot ce au nevoie bogații.

Pe un drum prăfuit de la periferia Dubaiului, Sohrab Fani profită de reacția Occidentului la războiul din Ucraina: atelierul său instalează încălzitoare de scaune în mașinile care sunt reexportate în Rusia. Potrivit acestuia, douăsprezece mii de încălzitoare au rămas în depozitul său ani de zile, până când invazia Rusiei și sancțiunile occidentale aferente au scos producătorii auto americani, europeni și japonezi de pe piața rusă. Rușii importă acum aceste mașini prin Dubai și, deoarece mașinile trimise în Orientul Mijlociu tind să fie construite pentru climă caldă, magazinele de accesorii precum magazinele Fani sunt foarte implicate să le echipeze de iarnă.
Sancțiunile occidentale au afectat economia Rusiei, dar nu au distrus-o
La mai bine de un an de la invazia președintelui Vladimir Putin, sancțiunile occidentale au afectat economia Rusiei, dar nu au distrus-o. Rețeaua comercială globală s-a îmbunătățit, permițând liderului rus să-și îndeplinească în mare măsură o promisiune-cheie: războiul nu va perturba în mod fundamental modul de viață al elitelor ruse, scrie The New York Times.

Rusia încă mai importă bunuri occidentale aflate pe lista interzisă datorită unei rețele globale de intermediari. La Moscova, cele mai noi modele de iPhone sunt disponibile cu livrare în aceeași zi la un preț mai mic decât prețul cu amănuntul din Europa. Magazinele universale expun produse Gucci, Prada și Burberry. Site-urile de vânzări de mașini prezintă noi modele de mașini Land Rover, Audi și BMW.

Aproape toate mărcile vestice de top de electronice, mașini și produse de lux și-au anunțat anul trecut ieșirea din Rusia. Nu toate bunurile lor încalcă din punct de vedere tehnic sancțiunile, dar comerțul cu Rusia a devenit foarte dificil din cauza indignării publice și a restricțiilor asupra exporturilor de semiconductori și a tranzacțiilor financiare.

Magazinele din Dubai caută vânzători vorbitori de rusă

Cu toate acestea, cererea rusă pentru bunuri de lux rămâne puternică, iar comercianții din Dubai și din alte părți îi răspund.

„Oamenii bogați rămân întotdeauna bogați”, a spus Ekaterina Kondratiuk, director de comunicații la un dealer de mașini de lux din Dubai, care a livrat recent un Porsche Cayenne Turbo GT de 300.000 de dolari unui dealer rus. Războiul, a adăugat ea, „nu i-a afectat”.

În Dubai, cumpărătorii se plimbă prin showroom-urile auto în expansiune pentru a cumpăra o mașină și a o trimite în Rusia. Unii dintre ei sunt ruși bogați care își cumpără mașini pentru ei înșiși sau mici întreprinzători care doresc să revândă rapid mașinile pentru profit.

Electronicele ajung, de asemenea, pe piața rusă pe rute ocolite. În vechiul cartier comercial Deira din Dubai, angrosiştii de electronice au început să recruteze personal vorbitor de limbă rusă.

„Este un secret știut de toată lumea”, a spus proprietarul Bright Zone International General Trading LLC. „Acum, competiția pentru Rusia este foarte dură”.

A livrat sute de smartphone-uri și laptop-uri în Rusia anul trecut, înainte de sezonul sărbătorilor.

Într-un alt magazin de electronice din apropiere, vânzătorul afgan Abdullah Ahmadzai a spus că a sosit în Dubai cu mai puțin de un an în urmă și de atunci a învățat suficientă rusă pentru a negocia cu clienții săi vorbitori de limbă rusă. Peste drum, un bărbat din Tadjikistan a spus că el și un coleg și-au găsit repede de lucru la un magazin care vinde telefoane, laptopuri și drone.
„Toate magazinele de aici caută oameni care vorbesc rusă”, a spus el. „Am fost norocoși.”
După ce multe companii occidentale au părăsit Rusia, guvernul lui Putin a încurajat importurile neautorizate de bunuri din alte țări. Ministerul rus al Comerțului a publicat o listă cu zeci de companii ale căror produse pot fi importate fără acordul producătorilor, printre care Apple, Audi, Volvo și Yamaha.
„Oricine dorește să aducă obiecte de lux va putea face acest lucru”, a promis Putin în mai anul trecut.

Un raport rusesc a estimat că astfel de „importuri paralele” de laptopuri, tablete și smartphone-uri au totalizat 1,5 miliarde de dolari anul trecut. În același timp, mașinile și electronicele chinezești au inundat piața rusă.

„Poți aduce orice vrei dacă ai bani”, a spus jurnalistul moscovit Piotr Bakanov. „Toți cei care nu sunt leneși aduc mașini”.

Noile rute comerciale sunt în mare parte prin țări care au relații de prietenie cu Moscova. Analiștii și oficialii occidentali indică Turcia, China și fostele republici sovietice precum Armenia și Kazahstanul. Ei spun că Rusia folosește aceste importuri nu doar pentru a liniști o populație obișnuită cu telefoanele și mașinile străine, ci și pentru a obține microcipuri pentru armele folosite împotriva Ucrainei.

Bakanov, ca și alți bloggeri și jurnaliști ruși specializați pe auto, a intrat el însuși în această afacere: el postează reclame pe contul de Telegram, oferindu-se să importe mașini „la comandă de oriunde în lume”. Potrivit acestuia, piesele de schimb pentru mașini străine vin și prin importuri paralele – unele dintre ele sunt acum disponibile în Rusia la prețuri mai mici decât înainte de război, când aceste piese erau vândute de dealerii oficiali la prețuri mari.

Noile modele comerciale sunt reflectate în statisticile internaționale. Exporturile de mașini din Uniunea Europeană către Rusia, de exemplu, au scăzut la aproximativ 1 miliard de euro în 2022, de la 5 miliarde de euro în 2021. Dar exporturile UE către Kazahstan au crescut de patru ori la peste 700 de milioane de euro, în timp ce exporturile către Emirate au crescut cu aproximativ 40%, până la 2,4 miliarde de euro. Armenia raportează că importurile sale de mașini s-au dublat cu peste 712 milioane de dolari anul trecut.

Companiile auto occidentale tind să nege că mașinile lor merg în Rusia în cantități semnificative sau că există o creștere a vânzărilor în Emirate. Producătorii de automobile vor avea probleme în urmărirea vânzărilor de vehicule prin intermediari, spun oficialii din industrie. Iar oficialii americani responsabili de aplicarea restricțiilor s-au concentrat mai mult pe bunurile care pot fi folosite în scopuri militare.

Oficialii americani sunt îngrijorați de Emiratele Arabe Unite, deoarece este un centru pentru mărfurile expediate în Rusia, cu încălcarea sancțiunilor. Oficialii spun că electronicele sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece cipurile lor pot fi reutilizate pentru uz militar.

„EAU aplică măsuri stricte care guvernează autorizarea importului și exportului de materiale cu dublă utilizare pentru a preveni exploatarea acestora în scopuri militare”, a spus un reprezentant oficial al Emiratelor Arabe Unite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău