Scăderi spectaculoase ale prețurilor la gazele naturale. De ce Rusia nu va avea noroc nici în această iarnă

19 Mai 2023, 05:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2023, 05:20 // Actual //  bani.md

Prețul gazelor naturale din Europa a continuat să scadă, atingând joi un nou minim al ultimilor aproape doi ani, în condițiile în care nivelurile confortabile de depozitare din Europa și temperaturile în creștere au redus cererea, potrivit AFP.

Contractul futures olandez TTF, considerat de referință în Europa, se tranzacționa joi în jurul valorii de 30,09 euro pe megawatt oră (MWh) în jurul orei 16:00 GMT, la scurt timp după ce a atins 29,69 euro pe MWh, un preț care nu a mai fost înregistrat din iunie 2021.

De asemenea, gazul britanic a atins joi cel mai mic preț din iunie 2021, în scădere cu peste 63% de la începutul anului. În SUA, prețul gazelor a scăzut cu peste 43% de la începutul anului 2023.

„Combinația dintre o iarnă blândă, exporturile record de GNL din SUA și cererea moderată din sectoarele rezidențial și industrial a împins în jos prețurile europene la gaze”, a declarat pentru AFP Biraj Borkhataria, analist la RBC Capital Markets.

Refacerea stocurilor pentru iarnă și speranțele deșarte ale Rusiei

„Încălzirea globală reduce cererea de gaze pentru încălzire”, a declarat într-o notă Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

Nivelurile de stocare în Europa sunt chiar „aproape de niveluri record pentru această perioadă a anului”, a spus Schieldrop.

Prin urmare, Europa este pe drumul cel bun pentru a-și reface stocurile înainte de iarna viitoare. Rusia anunțase din nou că Occidentului îi va fi mai greu în iarna care va veni și va îngheța.

Scăderea prețurilor la energie (gaze, dar și petrol, în scădere cu peste 10% de la începutul anului pentru Brent) contribuise la scăderea ratei anuale a inflației în zona euro din noiembrie până în martie, dar aceasta a început să crească din nou ușor, până la 7% în aprilie.

În pofida scăderii prețurilor, „inflația europeană se dovedește dificil de controlat”, a subliniat Edward Moya de la Oanda, intervievat de AFP.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală