Schimbarea metodologiei ANRE – gura de aer pentru petroliștii mici! Ioniță: Îi scapă de faliment

25 Mai 2023, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mai 2023, 13:27 // Actual //  MD Bani

Companiile petroliere mici sunt amenințate de faliment urmare a metodologiei inechitabile de formare a prețurilor care ar favoriza companiile monopoliste din Republica Moldova. Or, ANRE, în ședința din 26 mai, urmează să modifice metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Metodologia veche este una care duce la falimentul companiilor mici. Modul cum a fost elaborată fără a reglementa prețurile cu amănuntul și cele angro. S-a creat senzația că ANRE ar acționa în mod abuziv în favoarea unui grup de companii monopoliste ceea ce duce la falimentul companiilor mici. Este vorba de dispariția companiilor din zonele îndepărtate ale țării, în condițiile în care nu există o reglementare flexibilă a costului unei benzinării de la nordul țării care este mai mare cu 60 de bani față de una din centrul țării. În cazul unei rețele naționale petrolistul pune un preț mediu și își permite să facă o subvenționare încrucișată”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

Economistul spune că metodologia veche este în interesul a câtorva companii cvasi monopoliste, care omoară companiile mici.

Reglementarea trebuie să fie făcută pe două dimensiuni: prețul angro și cel cu amănuntul și trebuie să existe un coeficient de ajustare, deoarece costurile de operare la nordul țării sunt mai mari față de cele din centrul și sudul țării. Companiile mici supraviețuiesc datorită produselor adiționale cafea ceai, biscuiți”, a punctat Ioniță.

Conjunctura pieței este una favorabilă pentru schimbarea metodologiei.

Prețurile la produsele petroliere s-au redus cu 10 lei. Anume acum ANRE trebuie să corecteze erorile care s-au strecurat anterior. Cu certitudine am avut o reglementate injustă care a dus la probleme pentru companiile mici. Este o mișcare salutabilă, un prim pas și sub presiunea conjuncturii vor fi definitivate toate elementele cheie. Este vorba de: liberalizare, transparența relațiilor – modul cum este format prețul și reglementarea clară a prețului cu amănuntul care favorizează angrosiștii. Până nu vom avea o reglementare a prețului cu amănuntul rămâne riscul de falimentare a companiilor mici rămâne și senzația că se lucrează în favoarea unui grup îngust de companii. Includerea coeficientul de 10% la racordarea costurilor la rata inflației rezolvă doar o parte a problemei”, a explicat Ioniță.

Referindu-se și la problema agricultorilor cu importul carburanților, Ioniță a precizat că acest lucru a apărut din cauza reglementărilor proaste. „Da, noi trebuie să le dăm dreptul de import, dar fiecare se ocupă cu ceea ce știe mai bine să facă. Agricultorii trebuie să fie interesați să cumpere angro de la petroliști. Nu pot fermierii să fie mai eficienți decât petroliștii. Or, statul trebuie să gândească unde a greșit ca agricultorul să fie interesat de achizițiile angro de la petroliști. Trebuie create condiții pentru ca fermierii să facă contracte de lungă durată cu petroliști”, a precizat economistul.

Ultimele date ale ANRE relevă că în până la sfârșitul lunii septembrie, anul 2022, instituția acordase pentru desfășurarea activității în domeniul comercializării cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare, au fost autorizați 81 de titulari de licență, care desfășoară activitatea licențiată prin intermediul a 643 stații SAC.

Numărul stațiilor de alimentare cu benzină și motorină este de 133 din totalul de 684.

Realitatea Live

13 Apr. 2025, 11:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Apr. 2025, 11:51 // Actual //  Ursu Victor

Donald Trump a autorizat armata să preia controlul asupra terenurilor de la frontiera dintre SUA şi Mexic, ca parte a eforturilor mai ample ale preşedintelui de a reprima imigraţia ilegală, scrie The Guardian.

Măsura a fost anunţată vineri seară, printr-un memorandum al lui Trump către secretarul de interne Doug Burgum, secretarul apărării Pete Hegseth, secretarul securităţii interne Kristi Noem şi secretarul agriculturii Brooke Rollins, care a subliniat noile politici privind implicarea militară la frontiera de sud a SUA.

Memorandumul, intitulat „Misiunea militară de sigilare a frontierei de sud a Statelor Unite şi de respingere a invaziilor”, permite forţelor armate ale SUA să „îşi asume un rol mai direct” atunci când vine vorba de securizarea frontierei în cauză.

„Frontiera noastră sudică este atacată de o varietate de ameninţări. Complexitatea situaţiei actuale necesită ca armata noastră să îşi asume un rol mai direct în securizarea frontierei noastre sudice decât în trecutul recent”, se afirmă în ordin.

Memorandumul a adăugat că Departamentul Apărării ar trebui să aibă jurisdicţie asupra terenurilor federale, inclusiv asupra Rezervaţiei Roosevelt, o fâşie de teren care se întinde peste California, Arizona şi New Mexico.

Astfel, trupele staţionate acolo ar avea dreptul legal de a reţine imigranţii acuzaţi de încălcarea proprietăţii, iar imigranţii neautorizaţi ar fi reţinuţi până când ar putea fi predaţi agenţilor de imigrare.

Activităţile militare care ar putea fi desfăşurate pe terenuri federale includ „construirea de bariere la frontieră şi amplasarea de echipamente de detectare şi monitorizare”, conform memorandumului. După 45 de zile, Pete Hegseth va evalua „faza iniţială” a ordinului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU