Schimbarea metodologiei ANRE – gura de aer pentru petroliștii mici! Ioniță: Îi scapă de faliment

25 Mai 2023, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mai 2023, 13:27 // Actual //  MD Bani

Companiile petroliere mici sunt amenințate de faliment urmare a metodologiei inechitabile de formare a prețurilor care ar favoriza companiile monopoliste din Republica Moldova. Or, ANRE, în ședința din 26 mai, urmează să modifice metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Metodologia veche este una care duce la falimentul companiilor mici. Modul cum a fost elaborată fără a reglementa prețurile cu amănuntul și cele angro. S-a creat senzația că ANRE ar acționa în mod abuziv în favoarea unui grup de companii monopoliste ceea ce duce la falimentul companiilor mici. Este vorba de dispariția companiilor din zonele îndepărtate ale țării, în condițiile în care nu există o reglementare flexibilă a costului unei benzinării de la nordul țării care este mai mare cu 60 de bani față de una din centrul țării. În cazul unei rețele naționale petrolistul pune un preț mediu și își permite să facă o subvenționare încrucișată”, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

Economistul spune că metodologia veche este în interesul a câtorva companii cvasi monopoliste, care omoară companiile mici.

Reglementarea trebuie să fie făcută pe două dimensiuni: prețul angro și cel cu amănuntul și trebuie să existe un coeficient de ajustare, deoarece costurile de operare la nordul țării sunt mai mari față de cele din centrul și sudul țării. Companiile mici supraviețuiesc datorită produselor adiționale cafea ceai, biscuiți”, a punctat Ioniță.

Conjunctura pieței este una favorabilă pentru schimbarea metodologiei.

Prețurile la produsele petroliere s-au redus cu 10 lei. Anume acum ANRE trebuie să corecteze erorile care s-au strecurat anterior. Cu certitudine am avut o reglementate injustă care a dus la probleme pentru companiile mici. Este o mișcare salutabilă, un prim pas și sub presiunea conjuncturii vor fi definitivate toate elementele cheie. Este vorba de: liberalizare, transparența relațiilor – modul cum este format prețul și reglementarea clară a prețului cu amănuntul care favorizează angrosiștii. Până nu vom avea o reglementare a prețului cu amănuntul rămâne riscul de falimentare a companiilor mici rămâne și senzația că se lucrează în favoarea unui grup îngust de companii. Includerea coeficientul de 10% la racordarea costurilor la rata inflației rezolvă doar o parte a problemei”, a explicat Ioniță.

Referindu-se și la problema agricultorilor cu importul carburanților, Ioniță a precizat că acest lucru a apărut din cauza reglementărilor proaste. „Da, noi trebuie să le dăm dreptul de import, dar fiecare se ocupă cu ceea ce știe mai bine să facă. Agricultorii trebuie să fie interesați să cumpere angro de la petroliști. Nu pot fermierii să fie mai eficienți decât petroliștii. Or, statul trebuie să gândească unde a greșit ca agricultorul să fie interesat de achizițiile angro de la petroliști. Trebuie create condiții pentru ca fermierii să facă contracte de lungă durată cu petroliști”, a precizat economistul.

Ultimele date ale ANRE relevă că în până la sfârșitul lunii septembrie, anul 2022, instituția acordase pentru desfășurarea activității în domeniul comercializării cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare, au fost autorizați 81 de titulari de licență, care desfășoară activitatea licențiată prin intermediul a 643 stații SAC.

Numărul stațiilor de alimentare cu benzină și motorină este de 133 din totalul de 684.

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 12:58 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova este în prezent în proces de identificare a unui grup de avocați internaționali care să asiste autoritățile în recuperarea activelor energetice preluate de Rusia. Întrebat despre posibilitatea de a urmări o cale similară cu cea a companiei ucrainene Naftogaz, care a câștigat un arbitraj internațional în fața Gazprom, pe baza unui audit similar, Recean a subliniat că guvernul ia în considerare toate opțiunile legale disponibile.

„Este vorba despre recuperarea activelor Republicii Moldova, care au fost preluate, inclusiv prin mijloace frauduloase, din diverse sectoare, în special din sectorul energetic. Printre acestea se numără Moldova Gas și centrala de la Cuciorga, active care au fost preluate de Rusia”, a declarat premierul.

Recean a precizat că autoritățile moldovenești sunt în proces de identificare a potențialilor consultanți juridici pentru a sprijini Guvernul în acest demers. Recuperarea activelor energetice este considerată o prioritate națională, având în vedere impactul semnificativ asupra securității energetice a Republicii Moldova. Guvernul a menționat că va urmări, în măsura posibilităților, un proces similar cu cel al Ucrainei pentru a recupera activele naționale și a asigura protecția intereselor statului moldovean pe plan internațional.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală