Țara ”prietenoasă” unde Putin a refuzat să meargă, de frică să nu fie arestat

01 Iun. 2023, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Iun. 2023, 08:34 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin continuă să evite călătoriile internaționale după ce Curtea de la Haga (CPI) a emis un mandat de arestare a acestuia în cazul deportării ilegale a copiilor ucraineni.

După ce luna trecută a refuzat să zboare în Turcia pentru a inaugura centrala nucleară Akkuyu, construită de compania rusă Rosatom, el nu va merge nici la summitul SCO, care va avea loc pe 4 iunie în India.
În ciuda faptului că India este considerată o țară „prietenoasă” pentru Moscova și nu a semnat Tratatul de la Roma, care este documentul fundamental în activitatea CPI și, prin urmare, nu este obligată să-i îndeplinească ordinele, vizita președintelui rus la ședința SCO nu va avea loc.

Potrivit publicației The Hindu, summitul, care a fost planificat inițial să aibă loc cu prezență fizică, va avea loc prin videoconferință. Motivul oficial pentru schimbarea formatului este „dificultățile de programare”.

La rândul ei, publicația Nestka scrie, citând o sursă de rang înalt din parlamentul rus, că ordinul de la Haga nu este singurul motiv pentru refuzul lui Putin de a zbura în India – raidul cu drone asupra Moscovei i-a influențat decizia.

„Putin nu are sentimentul de securitate ”, a spus sursa.

În septembrie, va avea loc un alt forum important cu participarea Rusiei. Vorbim despre summitul BRICS, care va fi găzduit de Africa de Sud. Această țară, spre deosebire de India, recunoaște jurisdicția CPI, dar autoritățile sale au anunțat deja planurile de a acorda imunitate diplomatică tuturor participanților la întâlnire.

În ciuda acestui fapt, încă nu există nicio confirmare a participării lui Putin la summit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău