(DOC) Directorul Moldatsa s-a autopremiat cu 360 de mii de lei în perioada când întreprinderea era afectată de pandemie

21 Mai 2021, 17:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 17:20 // Actual //  MD Bani

Directorul Întreprinderii de Stat „Moldatsa”, Veaceslav Frunze, s-a „autopremiat” în vara anului 2020, cu o sumă bănească în mărime de cinci salarii de funcție, ceea ce ar însemna aproximativ 360 de mii de lei. Drept reacție, Moldatsa, spune că Inspecția financiară a Ministerului Finanțelor a verificat modalitatea de acordare a premiilor bănești către directorul întreprinderii și nu a depistat nici o încălcare, scrie Realitatea.md.

Totul a ieșit la iveală, după ce deputatul PAS, Radu Marian a intrat în posesia unui act prin care se demonstrează că Frunze a primit vara trecută premii de 360 de mii de lei, pe lângă salariul său lunar de 71 de mii de lei.

„Veaceslav Frunze, șeful MOLDATSA (întreprinderea de stat care gestionează traficului aerian) s-a autopremiat, în vara anului 2020, cu o sumă bănească în mărime 5 salarii de funcție, ceea ce ar însemna, după calculele noastre, aproximativ 360.000 lei. Iar asta pe lângă salariul lunar de 71.000 lei pe care l-a primit acesta în 2020 (conform declarației de avere). Asta se întâmpla în timp ce întreprinderea era grav afectată de pandemie, avioanele nu zburau, iar angajații și controlorii de trafic se îmbolnăveau unul după altul de COVID-19. Am trimis sesizări către Inspecția financiară ca să investigheze legalitatea acordării acestui premiu, dar și către Agenția Proprietăți Publice, ca să înțeleg cum a fost posibil ca un astfel de premiu să fie acordat. De asemenea, voi trimite un demers către Moldatsa și voi cere lui Frunze să întoarcă înapoi premiul”, a scris Marian.

Drept reacție, Moldatsa afirmă că, „evaluarea și premierea administratorilor întreprinderilor de stat este în competența consiliilor de administrare și a fondatorului și nu a administratorului”.

„Premierea administratorului Moldatsa a fost verificată de Inspecția financiară la demersul deputatului Radu Marian. În rezultat nu au fost depistate încălcări sau abuzuri”, susține întreprinderea.

De asemenea, Moldatsa se victimizează și afirmă că întreprinderea ar fi atrasă în „jocuri politici” ținând cont de perioada electorală.

Doc: Radu Marian

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală