Decizie controversată în SUA: Companiile au drept să refuze prestarea de servicii pentru o minoritate socială

01 Iul. 2023, 06:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2023, 06:40 // Actual //  Lupu Eduard

Curtea Supremă a SUA i-a dat vineri câştig de cauză unei creatoare web din statul Colorado care a refuzat să facă website-uri pentru nunţile perechilor homosexuale.

Companiile ale căror servicii au o valoare creativă pot invoca libertatea de exprimare în refuzul lor de a furniza un serviciu contrar propriilor valori, a motivat Curtea Supremă a SUA, alcătuită din nouă judecători – şase conservatori şi trei progresişti, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Conform Constituţiei SUA, libertatea de exprimare presupune că „oamenii sunt liberi să gândească şi să exprime ceea ce doresc, nu ceea ce le cere guvernul”, precizează judecătorul conservator Neil Gorsuch. Or, adaugă acesta, statul Colorado a încălcat acest principiu pritr-o lege din 2008 care le interzice comercianţilor să refuze clienţi din cauza orientării lor sexuale.

Respectiva lege a fost deja contestată şi de un cofetar creştin, care a refuzat că facă un tort pentru un cuplu gay, iar Curtea Supremă i-a dat de asemenea dreptate, în anul 2018, verdict dat însă atunci pe baze de natură tehnică, nu de principiu.

Recent, creatoarea web Lorie Smith s-a adresat şi ea Curţii Supreme, reclamând acea lege despre care a afirmat că-i impune să acţioneze contrar propriilor convingeri creştine, iar de data aceasta instanţa supremă a avut în vedere argumentele ţinând cont de principii generale.

Judecătorii progresişti, minoritari în Curtea Supremă, s-au opus verdictului ce a dat dreptate creatoarei web. Judecătoarea Sonia Sotomayor a criticat astfel că, pentru prima dată în istorie, Curtea Supremă a oferit unei companii un drept constituţional „de a refuza să presteze servicii membrilor unei minorităţi sociale”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Mai 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mai 2024, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

József Váradi, CEO-ul companiei aeriene Wizz Air, a sugerat posibilitatea oferirii de zboruri către părți ale Chinei în viitorul apropiat. Această declarație vine în contextul unei creșteri semnificative a implicării financiare a companiei în China și a primirii de avioane Airbus de la fabrica din Tianjin, China.

Într-un interviu acordat CGTN Europe, Váradi a fost întrebat despre posibilitatea ca Wizz Air să ofere zboruri către orașe precum Shanghai sau Beijing cu noile sale avioane A321 neo. Deși a recunoscut că distanța ar putea reprezenta o provocare pentru avioanele din flota actuală, el a subliniat că compania nu exclude complet această opțiune.

„Aș spune că China va deveni accesibilă, nu în totalitate, dar în părți, pentru Wizz Air”, a declarat Váradi.

El a subliniat importanța tot mai mare a Chinei pentru companie, menționând că 62 din cele 208 de avioane ale flotei Wizz Air sunt finanțate de instituții financiare chineze, iar alte 19 se vor alătura flotei în viitor.

„Avem o treime din flotă finanțată în China și din China”, a subliniat CEO-ul Wizz Air.

Această dezvăluire sugerează o expansiune semnificativă a operațiunilor companiei în viitorul apropiat, într-o piață emergentă și în continuă dezvoltare precum China.

Compania aeriană low-cost Wizz Air  și-a reluat zborurile din Republica Moldova, începând cu luna 14 decembrie 2023, prin introducerea a trei destinații din Europa. Este vorba de Roma, Milano și Londra.

Wizz Air s-a retras din Republica Moldova în martie 2023 pe fundalul riscurilor de securitate, iar baza operațională  a Wizz Air de la Chișinău a fost închisă începând din 1 decembrie 2022 pentru o perioadă nedeterminată.

Low costul Wizz Air a fost înființată în 2003 și este cunoscută pentru serviciile sale de zboruri la prețuri accesibile. Compania operează pe numeroase rute în întreaga Europă și este un jucător important pe piața zborurilor low-cost.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău