VIDEO De la ce vârstă trebuie să înceapă educația financiară? Expert internațional: Cât mai curând

13 Iul. 2023, 09:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
13 Iul. 2023, 09:48 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat astăzi un nou podcast din seria „Dă sens banilor”, dedicat importanței educației financiare și modelelor de consolidare ale acesteia în lume, precum și în Republica Moldova. De această dată, invitata Lilianei Barbăroșie este Bianca Isaincu, analistă în politici de alfabetizare financiară și finanțare durabilă la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cu sediul la Paris, Franța.

În cadrul emisiunii, experta OCDE a răspuns la o serie de întrebări legate de evoluțiile în promovarea educației financiare la nivel național și internațional. Printre subiectele abordate se numără: evoluția educației financiare în ultimul deceniu, principalele trei obiective pentru viitorul educației financiare și importanța strategiilor naționale.

Totodată, Bianca Isaincu a explicat la ce vârstă ar trebui să înceapă educația financiară și după ce modele se introduce disciplina în curriculumul școlar.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Educația financiară în școli este foarte importantă. Credem că trebuie să înceapă cât mai repede. Prin studiile care s-au făcut, am văzut că, de fapt, comportamentele financiare se dezvoltă la o vârstă foarte fragedă, de exemplu – chiar de la vârsta de 7 ani. Este important ca educația financiară să înceapă în școli, deoarece acolo toți elevii au acces la ea. Există familii în care părinții ar putea să nu fie educați financiar și să nu poată oferi aceste informații copiilor. Școala poate fi acel mediu în care copiii au această oportunitate”, a menționat Bianca Isaincu.

De asemenea, gazda podcastului și invitata au analizat diverse soluții, identificate la nivel național și internațional, pentru lupta cu supraîndatorarea și asumarea de riscuri financiare excesive, precum și pentru gestionarea echilibrată a bugetelor personale.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.


Podcastul „Dă sens banilor” își propune să explice cu regularitate teme economice, într-un context în care crizele din ultimii ani au scos în evidență în mod repetat necesitatea fortificării educației financiare a cetățenilor Republicii Moldova.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 17:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 17:33 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În luna aprilie 2025 baza monetară a înregistrat o creștere modestă față de luna precedentă, dar rămâne în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, baza monetară a crescut cu 1,38 miliarde lei (+1,7%) comparativ cu martie 2025, ajungând la 80,56

Masa monetară M0 (banii efectivi în circulație) a crescut cu 1,08 miliarde lei (+2,4%), atingând 45,4 miliarde lei, în creștere cu 17,1% față de aprilie 2024. Masa monetară M1 (M0 plus depozite la vedere) a ajuns la 98,2 miliarde lei, în creștere lunară cu 2,4% și anuală cu 14,4%.

M2 (M1 plus depozite la termen în lei) a urcat la 130,76 miliarde lei, înregistrând o majorare lunară de 2,0% și una anuală de 14,0%. M3 (M2 plus depozite în valută) a atins 173,29 miliarde lei, cu 1,4% mai mult decât în martie 2025 și cu 12,0% peste nivelul din aprilie 2024.

În același timp, soldul total al depozitelor în lei a crescut cu 1,42 miliarde lei, ajungând la 85,36 miliarde lei, ceea ce reprezintă 66,7% din totalul depozitelor. În contrast, depozitele în valută (recalculate în lei) au scăzut ușor cu 145 milioane lei, ajungând la 42,53 miliarde lei (33,3%).

Soldul cererilor față de economie (credite și alte finanțări) a ajuns în aprilie la 90,21 miliarde lei, cu 2,0% mai mult decât în luna martie. Această creștere este determinată de avansul cererii în moneda națională (+2,6%), în timp ce cererea în valută (exprimată în lei) a scăzut ușor cu -0,1%.

Exprimată în euro, cererea în valută a constituit 1,09 miliarde EUR, în scădere cu 7,6 milioane EUR (-0,7%) față de martie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO