Autorii nu vor beneficia de remunerația pentru prima jumătate a anului 2023. Acest lucru se întâmplă din cauza intrării în vigoare a noii Legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, elaborată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, se arată într-un comunicat al Asociației Copyright.
Potrivit asociației, legea a fost votată cu implicarea unor persoane incompetente și diletante, exclusiv în interesul utilizatorilor, în detrimentul titularilor de drepturi și care denotă multiple riscuri de corupție aferente corupției regulatorii, constatăm faptul că la ziua de azi această lege este nefuncțională și nici nu poate fi implementată fără prejudicierea titularilor de drepturi.
Prin Legea nouă toate licențele eliberate utilizatorilor au fost anulate, iar licențe noi nu au fost eliberate, iar ca rezultat, remunerația de autor nu a fost acumulată. În aceste condiții, achitările regulate ce urmau a fi plătite titularilor de drepturi pentru prima jumătate a anului 2023, nu pot fi efectuate.
La moment, din partea OGC-lor și altor asociații obștești din domeniu se întreprind toate măsurile necesare pentru schimbarea situației și apărarea intereselor titularilor de drepturi.
În cazul în care până în luna octombrie 2023 situația nu se va schimba, titularii de drepturi vor fi informați suplimentar despre necesitatea adoptării unor acțiuni decisive și desfășurării măsurilor suplimentare îndreptate întru apărarea drepturilor autorilor, interpreților și altor titulari de drepturi conexe.
Și membri ai Asociației Naționale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova, într-o scrisoare deschisă către premierul Dorin Recean susțineau că noua lege a drepturilor de autor este nefuncțională. De la începutul anului 2023 AGEPI încă nu a desemnat nicio Organizație de Gestiune Colectivă (OGC) împuternicită să elibereze licențe utilizatorilor.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!