Danone spune că rămâne proprietarul afacerii din Rusia

31 Iul. 2023, 06:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2023, 06:30 // Actual //  Lupu Eduard

Danone SA a declarat că firma franceză rămâne proprietarul legal al operaţiunilor sale ruseşti de produse lactate, chiar şi după ce Moscova a preluat controlul asupra acestei afaceri, conform Bloomberg.

Producătorul Activia a făcut această declaraţie miercuri, când a raportat rezultatele celui de-al doilea trimestru. Danone înregistrează o depreciere de 200 de milioane de euro (221 de milioane de dolari) pentru aceste active, pe lângă o taxă anterioară de 500 de milioane de euro.

Danone a declarat în octombrie că se aşteaptă la o depreciere de până la 1 miliard de euro.

Afacerea rusă are aproximativ 8.000 de angajaţi şi 12 fabrici care produc mărci de patrimoniu, cum ar fi crema acră Prostokvashino. La începutul acestei luni, Danone şi-a redenumit marca Activia din Rusia în AktiBio, ca parte a pregătirilor de cesiune.

Săptămâna trecută, Rusia a transferat activele către Agenţia Federală de Gestionare a Proprietăţii pentru „gestionare temporară”, potrivit decretului preşedintelui Vladimir Putin. Guvernul a justificat mişcarea prin normele adoptate recent care vizează companiile din ţări „neprietenoase”. Acum, afacerea este administrată de o rudă a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

Tranziţia a fost dificilă, iar Danone organizează încă întâlniri cu personalul de două ori pe zi, a declarat Francois Banon, purtător de cuvânt al companiei.

„Avem oameni pe care îi cunoaştem de zeci de ani care lucrează acolo şi de la începutul războiului, am fost în contact foarte, foarte, foarte, foarte strâns cu ei”, a spus el. „Ce se va întâmpla în viitor? Nu ştim şi de aceea este atât de multă emoţie.”

Yakub Zakriev, în vârstă de 32 de ani, care este ministrul agriculturii din Cecenia, figurează ca director general al Danone Rusia, potrivit serviciului oficial de informaţii Spark-Interfax. El este nepotul lui Kadyrov, conducătorul cecen care este un protejat al lui Putin şi care a fost acuzat în repetate rânduri de încălcări ale drepturilor omului în sudul republicii ruseşti.

Directorul general al Danone, Antoine de Saint-Affrique, a declarat că societatea rămâne concentrată pe siguranţa angajaţilor şi pe continuitatea operaţională. El a vorbit în cadrul unui webcast cu analiştii.

Compania a mai spus că va face o ajustare de 500 de milioane de euro în bilanţ pentru a reflecta tranzacţiile valutare negative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău