BNM menține rata de politică monetară la 6% anual! Inflația nu mai are forță să amenințe economia

09 Aug. 2023, 17:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
09 Aug. 2023, 17:35 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,00 la sută anual. De asemenea, rămân neschimbate ratele la creditele și depozitele overnight la nivelul de 8,00 la sută anual, respectiv 4,00 la sută anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută.

Decizia a fost luată în condițiile în care are loc propagarea efectelor stimulative adoptate  anterior de BNM.

În același timp, se constată că măsurile restrictive de politică monetară luate de BNM pe parcursul anului trecut și-au produs efectul. Astfel, din luna octombrie 2022 până iunie 2023 inflația a coborât cu peste 21 de puncte, de la 34,6 la 13,2 la sută.

BNM precizează că inflația va continua să scadă, urmând să ajungă în proximitatea țintei de 5%, care este considerat un nivel optim pentru creşterea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Acest trend oferă o perspectivă pozitivă activității economice.

În aceste condiții, inflația deja nu reprezintă un factor determinant care ar putea influența deciziile agenților economici și ale gospodăriilor casnice privind consumul și investițiile. Se anticipează diminuarea în continuare a ratelor dobânzilor la credite.

În cadrul ședinței de astăzi, la care a fost aprobat și cel de-al treilea Raport asupra inflației,  s-a discutat și despre incertitudinile și riscurile care persistă atât la nivel intern, cât și extern. În prezent, acestea susțin trendul dezinflaționist.

Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, în funcție de evoluția acestora, va veni cu noi măsuri de politică monetară necesare să readucă și să mențină inflația în țintă.

Următoarea decizie de politică monetară va fi luată în luna septembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi început ”războiul” împotriva Tatianei Răducanu, fiind ghidată de Procurorul General Interimar, Ion Munteanu. Este precizarea făcută de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV. În opinia lui Gligor, ”în schemă” ar fi și adjunctul Veronicăi Dragalin, Vasile Plevan, care a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, scrie REALITATEA.MD.

„Este important să înțelegem că nu e din capul ei (n.r. Veronica Dragalin). Această acțiune de sabotaj a fost coordonată cu superiorul său, Procurorul General Interimar, domnul Munteanu,și cred că ar fi bine pentru sistemul procuraturii ca ambii să plece din acele funcții pe care le dețin. (…)

Ce a făcut doamna Drăgălin este un act de sabotaj împotriva reformei justiției și comisiei de Vetting și Pre-Vetting. Mai mult este o palmă dată președintei Maia Sandu. Dacă cineva crede că doamna Dragalin urmărește scopul de a rezolva problemele de integritate a membrilor comisiei Pre-Vetting să știți că greșiți. Doamna Dragalin are o revanșă personală, o dorință puternică de a avea o revanșă personală față de comisie, care nu a evaluat pozitiv adjunctul său Vasile Plevan, care este învinuit și acuzat de mine în cadrul investigației ce ține de comiterea unor infracțiuni de serviciu”, a spus Ștefan Gligor.

Procuratura Generală respinge categoric acuzațiile aduse de persoana nominalizată (Ștefan Gligor n.a), considerându-le nefondate. Totodată, reiterăm că Procuratura nu va comenta declarațiile exponenților politici.

Joi, 16 mai curent, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu noi precizări în legătură cu acest scandal, menționând că „participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă” și că „astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale”.

Amintim că, Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, și-a dat demisia după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Conform unei scrisori semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, membra demisionară a Comisiei ar fi apropiată și ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Între timp, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat veridicitatea scrisorii. Autoritatea notează că a acționat, pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, a fost aprobată de Parlament.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău