VIDEO Vadim Jeleascov, șeful Direcției Fintech a BNM, despre lansarea plăților instant în Moldova. Când se va întâmpla

10 Aug. 2023, 10:22
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2023, 10:22 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cea de-a cincea ediție a podcastului Dă sens banilor vine cu noutăți despre pregătirile pentru lansarea plăților instant în Republica Moldova. Plățile instant (instant payment) vor permite efectuarea transferurilor și plăților în lei în interiorul țării de către orice persoană mai simplu și mai ieftin, doar prin utilizarea unui număr de telefon. Banca Națională a Moldovei (BNM) și furnizorii de pe piața serviciilor de plată planifică să le pună în funcțiune începând cu luna februarie 2024.

Invitatul jurnalistei Liliana Barbăroșie este Vadim Jeleascov, șeful Direcției Fintech a Băncii Naționale. Această subdiviziune nouă a BNM se ocupă de promovarea tehnologiilor în sistemul financiar al Republicii Moldova.

De asemenea, podcastul vine cu noutăți despre evoluțiile din procesul de lansare în Republica Moldova a open banking – inovație care va permite conectarea în rețea a conturilor și datelor între instituții financiare pentru a fi utilizate de consumatori, instituții bancare și furnizori de servicii terți.

Cel mai important domeniu de care ne ocupăm acum este instant payment. Plățile instante sunt în multe țări ale lumii, dar scopul este ca în februarie 2024 sistemul să fie lansat și în R. Moldova. În fiecare aplicație a băncii va fi posibil de transmis banii prin numărul de telefon. Orice utilizator al aplicației mobile a băncii din februarie va avea acces la sent money cu numărul de telefon, gratuit până la o anumită sumă. Astfel ușurăm viața oamenilor care vor să transfere banii. Pentru că acum cum se întâmplă? Vreți să transferați banii de la Chișinău la Briceni, mulți merg la microbuz, transmit banii și banii ajung prin microbuz, a declarat Vadim Jeleascov.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.

Podcastul „Dă sens banilor” își propune să explice cu regularitate teme economice, într-un context în care crizele din ultimii ani au scos în evidență în mod repetat necesitatea fortificării educației financiare a cetățenilor Republicii Moldova.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

Apple lucrează la o versiune mai subțire a iPhone-ului, care va fi lansată probabil până în 2025, a relatat vineri publicația Information, citând trei persoane care au cunoștință despre acest proiect, transmite Reuters.

Posibila versiune mai subțire va avea probabil un preț mai mare decât iPhone Pro Max și este de așteptat să fie lansată odată cu iPhone 17 în septembrie 2025, potrivit raportului.

Compania cu sediul în Cupertino, California, testează în continuare diferite modele pentru acest dispozitiv, cu numele de cod D23, care ar putea avea procesorul de ultimă generație al Apple, denumit probabil A19, a adăugat publicația citată.

Apple nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Actualizarea așteptată subliniază nevoia Apple de a îmbunătăți iPhone, cel mai popular produs al companiei, în timp ce se confruntă cu o concurență dură din partea Honor și Huawei în China și Samsung Electronics la nivel global.

Samsung a deținut cea mai mare cotă de piață a smartphone-urilor în primele trei luni ale anului 2024, cu 20,8%, urmată de cota de piață de 17,3% a Apple, potrivit firmei de cercetare International Data Corporation.

Pentru cel de-al doilea trimestru fiscal, vânzările iPhone ale Apple au scăzut cu 10,5%, la 45,96 miliarde de dolari.
Apple intenționează, de asemenea, să renunțe la modelul mai puțin scump iPhone Plus și intenționează să lanseze un iPhone mai ieftin, un succesor al iPhone SE, în primăvara anului 2025, se arată în raport.

Veștile vin la câteva zile după ce Apple a prezentat cel mai recent iPad Pro cu un nou cip pentru calculul prin inteligență artificială, în timp ce se grăbește să ajungă din urmă rivalii săi din Big Tech într-o cursă pentru a domina această tehnologie emergentă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău