În mijlocul schimbărilor semnificative în tranzitul energetic din regiune, România își adaptează strategia de export de gaze naturale, în special către Republica Moldova, pentru a sprijini securitatea energetică a țării vecine în perioada iernii. Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Transgaz, România a început să direcționeze mai multe gaze către Moldova, atât prin intermediul tranzitului direct, cât și prin intermediul coridorului transbalcanic.
Astfel, producția internă de gaze în România a atins 24 de milioane de metri cubi, iar importurile din Bulgaria au totalizat 10,5 milioane de metri cubi. Totodată, exporturile nete ale țării au fost de 2 milioane de metri cubi, reprezentând aproximativ 8,3% din producția internă, o parte semnificativă din acestea fiind asigurate de către OMV Petrom. Compania a semnat un contract de export cu Energocom, compania de stat desemnată de guvernul de la Chișinău pentru a asigura necesarul de gaze și energie al Republicii Moldova în timpul sezonului rece.
Tranzitul gazelor către Republica Moldova s-a schimbat semnificativ, reducându-se spre Moldova și crescând către Ucraina. Exportul direct de gaze către Chișinău prin punctul de interconectare de la Ungheni provine în mare parte din producția internă de gaze din România. Acest contract de export dintre OMV Petrom și Energocom joacă un rol crucial în asigurarea necesarului de gaze al Republicii Moldova.
Aceste schimbări de tranzit și strategii de export reflectă importanța crescută acordată securității energetice în regiune și necesitatea de a furniza energie stabilă și accesibilă în timpul iernii. Republica Moldova se bazează pe partenerii săi regionali pentru a asigura resursele energetice necesare, iar România joacă un rol esențial în acest context, continuând să își adapteze exporturile de gaze pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale vecinilor săi.