Bookfest sărbătorește cartea românească la Chișinău

11 Aug. 2023, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2023, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard
  • 30 august – 3 septembrie este perioada în care, la Mediacor, vă puteți întâlni cu cele mai bune cărți și cu unele dintre cele mai importante personalități ale lumii culturale din România și Republica Moldova, în cadrul Bookfest Chișinău
  • Bookfest Chișinău 2023 se bucură de Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis, făcând dovada sprijinului României și arătând contribuția deosebită a culturii, a cărții și a literaturii în parcursul democratic pe calea europeană a Republicii Moldova
  • în fiecare zi, de la 10 la 20, publicul de toate vârstele este așteptat la lansările și atelierele din cadrul Bookfest; intrarea este liberă
  • unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova vor fi prezente cu cele mai noi titluri.
  • Cristian Tudor Popescu, Ioana Pârvulescu, Adrian Cioroianu, Radu Paraschivescu, Veronica D. Niculescu, Cătălin Dorian Florescu, Cristian Mungiu, Radu Vancu, Ștefan Lemny, Bogdan Murgescu, Martin Rill, Cristian Manolachi, Liviu Cîmpeanu, Ligia Ruscu, Bogdan Crețu sau George Cornilă sunt doar câteva dintre personalitățile culturale din România pe care le veți putea întâlni la această ediție Bookfest Chișinău

Salonul Internațional de Carte Bookfest revine la Chișinău cu cea de-a șasea ediție, între 30 august și 3 septembrie, la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova (str. Alexei Mateevici nr. 60), într-un spațiu atractiv şi primitor, iar organizatorii pregătesc publicului bibliofil o adevărată sărbătoare a cărții. Pentru al doilea an consecutiv, evenimentul a fost onorat cu Înaltul Patronaj al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Intrarea publicului va fi liberă la toate evenimentele existente în programul acestei ediții Bookfest Chișinău. Vor fi prezente edituri relevante atât din România, cât și din Republica Moldova, cu carte exclusiv în limba română. Personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului vă vor oferi motive întemeiate să nu rataţi participarea la Bookfest Chișinău: Radu Paraschivescu, Cristian Mungiu, Radu Vancu, Ioana Pârvulescu, Adrian Cioroianu, Veronica D. Niculescu, Ligia Ruscu, Bogdan Creţu, Cristian Tudor Popescu, Cătălin Dorian Florescu, Ștefan Lemny, Liviu Cîmpeanu, George Cornilă, Bogdan Murgescu, Cristian Manolachi, Moni Stănilă, Andreea Iatagan, Vitalie Ciobanu și mulți alții se vor afla în fața vizitatorilor Bookfest Chișinău cu lansări și prezentări de carte care abordează teme de interes pentru dezbaterile publice din societatea românească și din cea moldovenească.
Unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale: Grupul Editorial Art, Editura Arc, Asociația ARI, Editura AGIR, Cartego, Editura Cartier, Casa Poveştilor, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura Eikon, Eurodidactica, Editura Gama, Editura Institutului Cultural Român, Editura Junimea, Epigraf, Humanitas, Litera, Editura Lumen, Editura Mega, Nemira Publishing House, Editura Paralela 45, Polirom, Prior Media Grup, Prut, RAO, Sigma, Supergraph/Editura Sophia, Editura Ştiinţa, Trei, Editura Universitaria / Universitatea din Craiova, Vellant.

Ediția 2023 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Parteneri strategici: USAID, Ambasada Suediei în Republica Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România.

Calendarul integral al evenimentelor din cadrul ediției Bookfest Chișinău 2023 va fi disponibil în curând pe www.bookfest.ro, dar și pe pagina oficială de Facebook a Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Bookfest, cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a dobândit o dimensiune internațională marcantă, a ajuns anul acesta la ediția a XVI-a în București. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România – Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Brașov – având și două ediții speciale de Crăciun la București. Anul acesta invitatul de onoare a fost Italia. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Japonia.

Proiectul România are prioritate în comunicare – ediția 2.0 – este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău