Criza imobiliară din China riscă să se tranforme într-un dezastru pentru toată lumea

16 Sept. 2023, 09:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2023, 09:22 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din China este în criză. Preţurile imobilelor care au crescut vertiginos în ultimele decenii au început să se prăbuşească. Acum, pericolul este că prăbuşirea valorii locuinţelor va duce la prăbuşirea şi a celei de-a doua economii a lumii, scrie Bloomberg.

Boom-ul imobiliar din China şi-a avut originea în cererea şi oferta fundamentală. În urmă cu patru decenii, când liderii ţării au deschis economia investitorilor străini şi întreprinderilor private, milioane de oameni s-au mutat din mediul rural în oraşele chinezeşti în căutare de locuri de muncă în fabrici. Acest lucru a deblocat cererea de locuinţe şi a dus la un boom al construcţiilor care, la apogeu, a făcut ca sectorul imobiliar şi industriile conexe să reprezinte până la un sfert din economia Chinei.

Pe parcurs, însă, scopul imobiliarelor a început să se schimbe. Deoarece preţurile locuinţelor au crescut mereu, oamenii au început să creadă că aşa va fi mereu. Acest lucru a făcut ca tot mai mulţi chinezi să cumpere case ca modalitate de a-şi investi economiile, mai degrabă decât pentru a locui în ele. Creşterea preţurilor locuinţelor a cauzat o altă problemă prin mărirea diferenţei de avere între cei care deţineau proprietăţi şi cei care nu.

Pentru preşedintele Xi Jinping, care a declarat că doreşte să creeze o „prosperitate comună” prin micşorarea acestei diferenţe, acestea au fost motive pentru a acţiona.
Atunci când Xi a luat iniţiativa de a înăspri reglementările privind proprietatea, a declanşat un lanţ de evenimente care au devenit o piedică substanţială pentru creştere şi o provocare majoră pentru guvernul său.
Preţurile locuinţelor au început să scadă, dezvoltatorii au început să intre în incapacitate de plată, iar oamenii s-au înfuriat.

Întrebarea care se pune acum este dacă autorităţile pot acţiona suficient de repede pentru a împiedica problemele din domeniul imobiliar să se transforme într-o criză mai amplă pentru sistemul financiar, pentru societatea chineză în general – şi poate pentru întreaga lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 13:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 13:20 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Moștenitoarea L’Oréal, Walmart și CEO-ul Fidelity se numără printre cele mai bogate femei din lume, conform Bloomberg Billionaires Index. Fiecare dintre ele a adunat averi de peste 25 miliarde de dolari și împreună au o avere estimată de 500 miliarde dolari.

Françoise Bettencourt Meyers — 100 miliarde de dolari

Françoise Bettencourt Meyers, cu o avere estimată la 100 miliarde de dolari, se află pe primul loc în topul celor mai bogate femei din clasamentul Bloomberg Billionaires Index. Bunicul ei, Eugène Schueller, a fondat gigantul francez în domeniul cosmeticelor L’Oréal, iar ea a moștenit o treime din acțiuni de la mama ei. Bettencourt Meyers, în vârstă de 70 de ani, este cunoscută pentru preocupările sale intelectuale —  a scris cărți despre mitologia greacă și comentarii biblice — și pentru filantropia sa. Fundația Bettencourt Schueller sprijină cercetarea științifică, artele și proiectele umanitare.

Alice Walton — 83 miliarde de dolari

Alice Walton, în vârstă de 74 de ani, și-a moștenit averea de la tatăl ei, care a fondat Walmart. Spre deosebire de frații ei Jim și Rob, care sunt mai implicați direct în operațiunile Walmart, Alice s-a concentrat pe artă și activități caritabile, inclusiv promovarea educației și conservării. Averea ei a crescut cu peste 13 miliarde de dolari anul acesta, pe măsură ce prețul acțiunilor Walmart a crescut cu mai mult de o cincime. Alice se află pe locul 19 în lista Bloomberg, imediat după frații ei.

Julia Flesher Koch — 73 miliarde de dolari

Soțul Juliei Flesher Koch, David, a fost cofondatorul Koch Industries, iar ea a devenit miliardară când el a murit în 2019. În vârstă de 62 de ani, contribuie la cauze care includ educația, cercetarea medicală și face parte din consiliul de administrație al mai multor organizații de caritate.

Jacqueline Badger Mars — 47 miliarde de dolari

Bunicul lui Jacqueline Badger Mars a fondat conglomeratul care poartă numele familiei. Evitând să fie în lumina reflectoarelor, familia Mars rămâne oarecum misterioasă. În vârstă de 84 de ani, a fost în consiliul de administrație al Mars și a fost de asemenea în consiliile National Archives și Smithsonian National Air and Space Museum. Mars și fostul ei soț, David Badger, au trei copii. Fiul lor, Stephen, este în consiliul de administrație al Mars din 2010.

MacKenzie Scott — 38 miliarde de dolari

MacKenzie Scott este fosta soție a fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Când cuplul a divorțat în 2019, ea a primit o parte din avere în valoare de 38 miliarde de dolari. De atunci, Scott a donat miliarde de dolari pentru o gamă largă de cauze, inclusiv egalitatea rasială, drepturile LGBTQ+, sănătatea publică și educația, și a „revoluționat filantropia”, spune CEO-ul unei organizații de caritate care a primit o donație de la Scott.

Abigail Johnson — 37 miliarde de dolari

Abigail Johnson, în vârstă de 62 de ani, este CEO-ul Fidelity Investments, una dintre cele mai mari firme financiare din lume, fondată de bunicul ei. Deține o treime din compania mamă, FMR, și i-a succedat tatălui ei ca CEO în 2014. Johnson, care are un MBA de la Harvard Business School, este cunoscută și pentru promovarea oportunităților pentru femei în domeniul financiar.

Miriam Adelson — 34 miliarde de dolari

Miriam Adelson, în vârstă de 78 de ani, este văduva magnatului cazinourilor Sheldon Adelson și a moștenit o parte semnificativă din averea lui când a murit în 2021. Ea a cofondat o clinică specializată în tratarea abuzului de substanțe și a fost un susținător proeminent al cercetării medicale și al cauzelor evreiești. Adelson este cunoscută și pentru donațiile sale politice, în special pentru grupurile conservatoare și pro-Israel, și a fost decorată cu Medalia Prezidențială a Libertății de către Donald Trump în 2018.

Iris Fontbona — 34 miliarde de dolari

Iris Fontbona, în vârstă de 81 de ani, a fost căsătorită cu Andrónico Luksic, unul dintre cei mai bogați oameni din Chile. După moartea sa în 2005, Fontbona a moștenit acțiunile lui în gigantul minier de cupru Antofagasta, precum și poziții în băncile și companiile de băuturi ale acestuia.

Savitri Jindal — 31 miliarde de dolari

Familia lui Savitri Jindal deține Jindal Group, unul dintre cele mai mari conglomerate din India, cu afaceri în domeniile oțelului, mineritului, energiei și infrastructurii. În vârstă de 74 de ani, este văduva fondatorului grupului, O.P. Jindal, și a moștenit o parte semnificativă din averea lui când a murit în 2005, ocupând locul 55 în lista Bloomberg. Jindal este de asemenea activă în politică, servind ca membru al Adunării Legislative a statului Haryana.

Susanne Klatten — 29 miliarde de dolari

Susanne Klatten, una dintre cele mai bogate persoane din Germania, deține aproximativ 20% din BMW după ce a moștenit acțiuni în producătorul de mașini de la ambii părinți. De asemenea, a moștenit acțiunile tatălui ei în producătorul de produse farmaceutice și chimice Altana.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău