Cine este personajul misterios care a preluat conducerea imperiului de 80 de miliarde USD din universul criptomonedelor

24 Oct. 2023, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2023, 13:01 // Actual //  bani.md

Paolo Ardoino, directorul de tehnologie al Tether Holdings Ltd., este unul dintre cei mai puţini cunoscuţi oameni din industria cripto. Acest lucru s-ar putea schimba atunci când va prelua frâiele uneia dintre cele mai importante companii din sector, împreună cu stablecoin-ul de 84 de miliarde de dolari pe care îl emite, scrie Bloomberg.

Inginerul italian de software –  în vârsta de 39 de ani şi care va conduce compania în calitate de nou director executiv începând cu luna decembrie – nu este cunoscut pentru faptul că apare pe coperţile revistelor, pentru selfie-urile cu demnitarii G7 sau pentru că ar fi prietenul celebrităţilor, precum unii dintre colegii săi. În timp ce restul conducerii Tether a rămas în mare parte absentă din peisajul public, Ardoino a apărut ca liderul neoficial al companiei, comunicând mai ales prin postări pe reţelele de socializare, interviuri în presă şi ocazional la conferinţe din industrie.

USDT al Tether – un token digital care urmăreşte să se menţină la paritate cu dolarul american – a crescut semnificativ în ultimul an, chiar şi în condiţiile în care alte companii de criptomonede s-au confruntat cu dificultăţi. Reprezentând acum aproape 70% din piaţa stablecoin, a devenit parte integrantă a modului în care investitorii tranzacţionează şi îşi stochează averea în active digitale.

Firma a plătit peste 40 de milioane de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile unui organism de supraveghere din SUA în 2021, potrivit cărora a minţit în legătură cu finanţele companiei, ceea ce a făcut opinia publică să se îndoiască de nivelul de fiabilitate al businessului.

În 2024 Tether intenţionează să înceapă să publice date despre rezervele sale în timp real. Obiectivele sale includ, de asemenea, creşterea investiţiilor în tehnologie, discuţii cu autorităţile de reglementare şi extinderea în domeniul energiei regenerabile.

Cu sediul în Insulele Virgine, Tether nu are birouri publice, nu are un consiliu de administraţie independent şi nici nu dezvăluie prea multe despre structura sa. În mai avea 60 de angajaţi, iar Ardoino speră ca numărul să ajungă la 90 până la finalul lui 2023.

Ceea ce se poate observa, însă, este că Ardoino moşteneşte o afacere profitabilă. Majoritatea activelor care susţin tokenul sunt bonuri de trezorerie americane cu scadenţă scurtă, potrivit unui atestat din iunie, ceea ce îi aduce emitentului un profit serios în timp ce ratele dobânzilor rămân ridicate.

Tether a raportat la acel moment un capital excedentar de aproximativ 3,3 miliarde de dolari, printre partenerii săi bancari numărându-se Cantor Fitzgerald şi creditorii din Bahamas Deltec Bank & Trust Ltd., Britannia Bank & Trust şi Capital Union Bank. O parte din noile responsabilităţi ale lui Ardoino vor consta în gestionarea finanţelor companiei, precum şi în supervizarea directă a iniţiativelor de cercetare şi dezvoltare ale Tether, a declarat acesta.

Noul şef al Tether are de înfruntat mai multe provocări, potrivit analiştilor.

Obstacolele se află la orizont pentru noul şef al Tether, spun analiştii. Autorităţile de reglementare la nivel mondial se pregătesc să ia măsuri drastice împotriva emitenţilor de stablecoin, noile norme din Uniunea Europeană urmând să impună operatorilor să informeze autorităţile de reglementare cu privire la planurile lor de guvernanţă corporativă, acţionari şi practici de gestionare a riscurilor începând cu iunie 2024.

Între timp, este probabil ca presiunea să crească asupra Ardoino pentru a respecta o promisiune din 2022 potrivit căreia firma ar urma să se supună unui audit financiar complet. Aceasta este o altă etapă importantă pe care Ardoino speră să o atingă în anul următor.

Întârzierea prelungită a legiuitorilor şi autorităţilor de reglementare din SUA în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei specifice sectorului privind stablecoins a fost benefică până în prezent pentru Tether, însă aplicarea noilor standard şi legilor care vizează domeniul ar putea însemna o nouă problemă pe care noul CEO va trebui să o rezolve în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău