Adrian Trofim: „Emmanuel Macron a lăudat vinurile Castel Mimi şi a cerut să deguste soiurile autohtone”

08 Nov. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Nov. 2023, 13:18 // Actual //  MD Bani

Într-un interviu pentru Logos Press, directorul Castel Mimi, Adrian Trofim spune că Summit-ul Comunităţii Politice Europene pe care castelul l-a găzduit la începutul verii şi l-a organizat la cel mai înalt nivel, a dat o mare încredere atât din punct de vedere tursitic, cât şi al calităţii vinurilor. Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară cu o istorie în producerea vinurilor şi cel mai mare producător din lume, a lăudat vinurile Castel Mimi.

„În timpul Summit-ului am înţeles că vinurile Castel Mimi nu sunt inferioare marilor producători mondiali de vinuri. Pot afirma cu certitudine că sunt la acelaşi nivel al calităţii. Preşedintele Franţei Emmanuel Macron le-a lăudat în repetate rânduri şi chiar a cerut să deguste vinurile noastre produse din soiuri autohtone”, dezvăluie Adrian Trofim.

Evenimentul istoric pentru Republica Moldova a avut loc în anul în care singurul castel din ţara noastră marchează 130 de ani de la fondare. Cu această ocazie, Castel Mimi a lansat un vin select pe care l-a numit “Grand Reserve – Negru de Bulboaca”, un cupaj în care se regăseşte soiul autohton de struguri “Rara Neagră”.

„Este un vin creat din soiuri selecte de struguri – Cabernet Sauvignon, Saperavi şi Rara Neagră. Anume pentru crearea acestui vin, din Limousin, Franţa, au fost livrate butoaie din seria premium X-Blend, din lemn de stejar cu vârsta de peste 220 de ani. “Grand Reserve Negru de Bulboaca” promite o evoluţie în sticlă de peste 30 de ani. Credem că este cel mai desăvârşit vin creat vreodată la Castel Mimi. Fiecare picătură din acest vin reflectă rezultatul a 130 de ani de istorie, dezvoltare, tradiție și excelenţă. Acest vin va deveni cel mai scump dintre vinurile din Moldova”, spune cu mândrie Adrian Trofim.

Castel Mimi este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din ţara noastră care produce anual aproximativ jumătate de milion de sticle. O bună parte dintre acestea ajung în peste 20 de ţări ale lumii.

Pentru a promova brandul de ţară şi a face Moldova cunsocută la nivel mondial pentru vinurile pe care le produce, Castel Mimi a lansat campania naţională „Aleg vinuri din souri autohtone” şi a îndemnat consumatorii să le promoveze şi aleagă pentru masa de sărbătoare. Campania a fost susţinută de mai multe personalităţi, printre care actori, artişti şi sportivi, iar Castel Mimi s-a poziţionat ca promotorul vinurilor din soiuri autohtone, mesajul său fiind preluat şi de alţi vinificatori din ţară.

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Mai 2024, 17:12 // Actual //  bani.md

Miercuri, 8 mai, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unității în învățământul dual. Astfel, solicitantul compensației trebuie să prezinte un certificat de conformitate emis de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM). Alte verificări ale dosarului, în afara celor financiare legate de admisibilitatea cheltuielilor, nu vor mai fi necesare.

Prezent în cadrul ședinței, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a salutat decizia cabinetului de miniștri și a subliniat importanța aprobării Hotărârii.

„Este important să ne îndreptăm către o nouă etapă, și anume să aliniem pregătirea cadrelor din sistemul educațional tehnic cu programele naționale, resursele statului și resursele donatorilor. Cu sprijinul acordat de stat, vom reuși să dezvoltăm o economie capabilă să facă față cerințelor și concurenței din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Sergiu Harea.

De asemenea, conform proiectului aprobat, vor fi admise pentru compensare următoarele cheltuieli suportate în anul respectiv de studii (1 septembrie – 31 august):

  • Remunerația de formare profesională (fără adaosuri și sporuri), dar nu mai mult de 30% din cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Salariul de bază lunar al maistrului-instructor care a instruit elevii în învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate;
  • Cheltuielile pentru serviciile acordate de către Camera de Comerț și Industrie a RM în vederea realizării prevederilor ce vizează învățământul dual;
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru instruirea psihopedagogică de cel puțin 20 credite ale maistrului-instructor;
  • Cheltuielile pentru organizarea locurilor de instruire (amortizarea mijloacelor fixe, a activelor nemateriale, întreținerea și reparația mijloacelor fixe, cheltuielilor de birotică);
  • Cheltuielile suportate de către unitate pentru serviciile de formare profesională achitate instituției de învățământ profesional tehnic în care se instruiește elevul prin învățământul dual, dar nu mai mult de cuantumul salariului minim pe țară înregistrat la data suportării cheltuielilor de către unitate.

Măsură va reprezenta o motivație în plus pentru cele aproximativ 171 de scrisori de intenție ale unităților economice pentru realizarea învățământului dual în anul 2024, cu un număr de peste 2000 de locuri disponibile.

Conform datelor, în anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi își desfășoară studiile prin învățământ dual în cadrul a 30 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu circa 140 de unități economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău