Scenariu sumbru pentru moldovenii cu credite! Bancherii nu le ieftinesc din cauza depozitelor scumpe din trecut

14 Nov. 2023, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
14 Nov. 2023, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a oferit o explicație detaliată privind decalajul dintre ratele la credite și dobânzile la depozite în contextul actual al pieței financiare. Acesta a evidențiat că ceea ce se reflectă în prezent sunt creditele și depozitele noi, iar factori precum costurile de finanțare și politicile monetare au un impact semnificativ.

„Ce vedem acum sunt creditele noi și depozitele noi. Băncile au în stoc depozite care au fost primite de la populație la rate mai mari, iar costurile de finanțare sunt destul de înalte, de aceea ratele de la credite întârzie. Dobânzile scad mai lent față de depozite”, a explicat Armașu.

Guvernatorul a subliniat că, deși costul efectiv al depozitelor și creditelor noi nu este atât de mare pe cât pare, Moldova beneficiază de rate mai scăzute comparativ cu unele valute, datorită politicii monetare stimulative adoptate. El a anticipat că, în timp, și zona euro va reduce ratele, odată cu consumarea fazei accesate a ciclului economic.

„Avem o rată mai mică decât la unele valute pentru că băncile centrale au o politică monetară mai restrictivă, iar noi avem o politică monetară mai stimulativă”, a adăugat guvernatorul BNM.

Ultimele datele ale Băncii Naționale a Moldovei arată ca în luna septembrie soldul creditelor acordate a constituit 4,6 miliarde de lei, în creștere cu 6,1 la sută față de luna august 2023.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 11,15 la sută, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,28 puncte procentuale, constituind 6,95 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală