Natalia Calenic: “Insistăm asupra unui suport din partea statului pentru întreprinderile sociale”

17 Nov. 2023, 15:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 15:48 // Slider //  MD Bani

Peste 25 de întreprinderi şi asociaţii din zona de Centru a ţării au beneficiat şi beneficiază de servicii de consultanţă şi suport informaţional din partea Acceleratorului afacerilor sociale, deschis pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie (CCI), cu suportul financiar al Uniunii Europene şi Suediei, şi implementat de Fundaţia Est Europeană. A fost posibil datorită unui grant în valoare de peste 30 de mii de euro obţinut de CCI şi din care au fost organizate mai multe sesiuni de instruire, precum şi promovare a întreprinderilor sociale.

Tematica instruirilor a vizat subiecte precum legislaţia în domeniul antreprenoriatului social, cadrul normativ, precum şi legislaţia muncii.

„Este vorba de antreprenori care oferă servicii de suport, consiliere, instruire, atât a copiilor cât şi părinţilor, dar avem şi beneficiari producători de mărfuri – producători de miere, de produse textile, care angajează în afacerea lor persoane cu dizabilităţi”, susţine Natalia Calenic, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, instituţie beneficiară de bani europeni nerambursabili.

Proiectul aflat în desfăşurare urmăreşte creşterea numărului de întreprinderi sociale care să angajeze persoane aflate în dificultate, iar Acceleratorul afacerilor sociale prin mecanismele sale face lobby pe lângă instituţiile statului întru susţinerea antreprenoriatului social.

„Avem o tipografie unde 70% din personalul angajat sunt persoane cu deficienţe. Scopul acestor întreprinderi este ca venitul câştigat să fie direcţionat spre proiecte sociale. Pentru întreprinzători este o provocare să angajeze o persoană cu dizabilităţi, pentru că evident productivitatea este mai puţină, dar efortul este mai mare. Anume din acest considerent noi şi insistăm asupra unui suport din partea statului pentru aceste întreprinderi”, afirmă Natalia Calenic, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.

Rezultatele eforturilor depuse nu au întârziat să apară, susţine vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.

„Unul din succesele noastre este faptul că autoritatea locală din Chişinău a aprobat pentru anul acesta scutirea totală de achitare a taxei de comerţ, pentru întreprinderile socile, ceea ce este primul exemplu la nivel naţional de suport financiar”, susţine Natalia Calenic.

Potrivit Nataliei Calenic, activităţile Camerei de Comerţ şi Industrie privind promovarea şi susţinerea întreprinderilor sociale nu se încheie la finalizarea grantului. Dimpotrivă, autoritatea va continua să ofere instruiri în domeniu, pentru a creşte numărul antreprenorilor sociali în Republica Moldova, care va duce astfel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din ţara noastră.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău