Peste 25 de întreprinderi şi asociaţii din zona de Centru a ţării au beneficiat şi beneficiază de servicii de consultanţă şi suport informaţional din partea Acceleratorului afacerilor sociale, deschis pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie (CCI), cu suportul financiar al Uniunii Europene şi Suediei, şi implementat de Fundaţia Est Europeană. A fost posibil datorită unui grant în valoare de peste 30 de mii de euro obţinut de CCI şi din care au fost organizate mai multe sesiuni de instruire, precum şi promovare a întreprinderilor sociale.
Tematica instruirilor a vizat subiecte precum legislaţia în domeniul antreprenoriatului social, cadrul normativ, precum şi legislaţia muncii.
„Este vorba de antreprenori care oferă servicii de suport, consiliere, instruire, atât a copiilor cât şi părinţilor, dar avem şi beneficiari producători de mărfuri – producători de miere, de produse textile, care angajează în afacerea lor persoane cu dizabilităţi”, susţine Natalia Calenic, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, instituţie beneficiară de bani europeni nerambursabili.
Proiectul aflat în desfăşurare urmăreşte creşterea numărului de întreprinderi sociale care să angajeze persoane aflate în dificultate, iar Acceleratorul afacerilor sociale prin mecanismele sale face lobby pe lângă instituţiile statului întru susţinerea antreprenoriatului social.
„Avem o tipografie unde 70% din personalul angajat sunt persoane cu deficienţe. Scopul acestor întreprinderi este ca venitul câştigat să fie direcţionat spre proiecte sociale. Pentru întreprinzători este o provocare să angajeze o persoană cu dizabilităţi, pentru că evident productivitatea este mai puţină, dar efortul este mai mare. Anume din acest considerent noi şi insistăm asupra unui suport din partea statului pentru aceste întreprinderi”, afirmă Natalia Calenic, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova.
Rezultatele eforturilor depuse nu au întârziat să apară, susţine vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie.
„Unul din succesele noastre este faptul că autoritatea locală din Chişinău a aprobat pentru anul acesta scutirea totală de achitare a taxei de comerţ, pentru întreprinderile socile, ceea ce este primul exemplu la nivel naţional de suport financiar”, susţine Natalia Calenic.
Potrivit Nataliei Calenic, activităţile Camerei de Comerţ şi Industrie privind promovarea şi susţinerea întreprinderilor sociale nu se încheie la finalizarea grantului. Dimpotrivă, autoritatea va continua să ofere instruiri în domeniu, pentru a creşte numărul antreprenorilor sociali în Republica Moldova, care va duce astfel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din ţara noastră.