Conducerea SFS a avut o întrevedere cu reprezentanții CNSM și ai federațiilor sindicale din diverse domenii

21 Nov. 2023, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Nov. 2023, 12:41 // Actual //  bani.md

Directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Petru Griciuc, împreună cu alți colegi din cadrul autorității, au avut o întrevedere mai mul reprezentanți ai Agenției Servicii Publice (ASP) și Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Funcționarii de la SFS au discutat cu Eugen Covrig – șef al Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Nicolae Boldeș – șef adjunct al Departamentului înregistrare și licențiere a unităților de drept din cadrul ASP, precum și cu Veronica Ignat – șefă a Secției înregistrări organizații necomerciale de la ASP.

Convorbirile s-au referit la procedura de înregistrare la ASP a organizațiilor sindicale și atribuire codurilor fiscale noi (IDNO). La ședință au mai participat Vasile Evstratii, vicepreședinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură si Alimentaţie „AGROINDSIND”, Veaceslav Rufala, președinte al Federației Sindicatelor din Energetică şi Industrie, Nadejda Lavric, vicepreședintă a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Maria Călin, contabil-șef al Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din Republica Moldova.

Petru Griciuc a reiterat importanța organelor sindicale, menționând că, Serviciul Fiscal de Stat este membru al Federației Sindicale a Angajaților din Serviciile Publice din Moldova.

„Avem o colaborare bună. Sper că avem o reprezentare destul de bună, inclusiv ca număr, contribuție, participare și activism. Acțiunile comitetului sindical sunt benefice pentru angajați”, a declarart Griciuc.

Aferent subiectului ședinței, directorul adjunct al SFS a vorbit despre deschiderea autorității fiscale de a oferi suportul necesar organizațiilor sindicale, pentru a asigura respectarea prevederilor art. 187 alin(21) din Codul fiscal privind depunerea dărilor de seamă utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică, transmite Serviciul Fiscal.

Reprezentanții ASP au anunțat că, instituția constată o intenție crescută a organizațiilor sindicale primare de a se conforma noilor prevederi legale, fiind solicitată verificarea denumirii în peste 200 de cazuri. La fel, a fost menționat faptul că sindicatele sunt scutite de achitarea taxei pentru înregistrarea de stat, conform ultimelor modificări legislative, astfel fiind facilitată procedura de înregistrare/reînregistrare a organizațiilor sindicale.

La rândul lor, reprezentanții sindicatelor au mulțumit Serviciului Fiscal de Stat pentru deschidere spre dialog și identificare a soluțiilor pentru depășirea situației create.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții de 2,8 miliarde EUR prin programul Connecting Europe Facility (CEF), care va finanța 94 de proiecte destinate modernizării transportului pe întreg continentul. Inițiativa vizează căi ferate mai ecologice, porturi și terminale modernizate, rețele de trafic digitalizate și infrastructuri mai reziliente la schimbările climatice.

Pentru Republica Moldova, pachetul include o finanțare nerambursabilă de 3,5 milioane EUR, destinată modernizării conexiunii feroviare Iași (România) – Ungheni (Moldova). Proiectul prevede reabilitarea unei linii duble și a unei linii simple, reducând semnificativ timpul de deplasare peste Prut și mărind capacitatea de transport transfrontalier de marfă și pasageri. Totodată, va fi realizată prima electrificare a unei linii feroviare din Republica Moldova, eliminând unul dintre cele mai importante blocaje de infrastructură la granița cu UE.

Autoritățile de la Chișinău salută decizia Bruxelles-ului, subliniind că electrificarea legăturii feroviare cu Iași-ul va accelera integrarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și va stimula comerțul regional în coridorul UE–Moldova–Ucraina. De la asocierea la CEF, în 2023, Moldova și Ucraina pot aplica în mod direct la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură strategică.

Comisarul european pentru transporturi a declarat că „investițiile anunțate astăzi susțin obiectivele Pactului Verde și consolidează reziliența rutelor de transport la nivel european, inclusiv în vecinătatea estică”. Lucrările pe tronsonul Iași–Ungheni sunt programate să înceapă în a doua jumătate a anului 2026, cu finalizare estimată în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO