Cât vor costa gazele și căldura pentru cei mai săraci moldoveni! Au fost afișate gradele de vulnerabilitate energetică

05 Dec. 2023, 15:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 15:47 // Actual //  Lupu Eduard

Cetățenii moldoveni care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md au acum posibilitatea de a afla categoria lor de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul și verificându-și cabinetul personal.

Prin intermediul platformei, consumatorii pot observa o flacără de o anumită culoare, însoțită de o literă, care indică gradul lor de vulnerabilitate. Sunt prevăzute 7 grade diferite de vulnerabilitate, permițând o evaluare precisă a nevoilor fiecărui beneficiar al programului.

În anul curent, Guvernul a anunțat că va compensa în medie 33% din tariful la gaz, cu o variație între 12 lei/metru cub și 17 lei/metru cub. Volumul de gaz compensat va fi de 180 de metri cubi. Această măsură are ca scop sprijinirea categoriilor de consumatori cu venituri reduse în fața costurilor energetice.

În ceea ce privește încălzirea centralizată, Guvernul va compensa 58% din tariful practicat, care va varia între 1450 lei și 2900 lei per gigacalorie, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al beneficiarului.

Până în prezent pentru acordarea compensațiilor la căldură s-au înscris 610 mii de gospodării.

Anul trecut, peste 760 de mii de gospodarii din Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică si gaze naturale. Bugetul a fost de 3,7 miliarde de lei, iar o bună parte a sumei a fost acoperită din banii partenerilor externi. Pentru anul curent suma preconizată pentru compensații este de 2,7 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

10 Mai 2024, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 12:03 // Actual //  Lupu Eduard

Google a anunțat lansarea Med-Gemini, un instrument de inteligență artificială destinat să sprijine munca medicilor prin preluarea unei părți din sarcinile zilnice.

Tehnologia este derivată din modelul Gemini, ajustată pentru a se conecta la baze de date medicale relevante și optimizată pentru nevoile specifice ale domeniului medical.

Diferența majoră între Med-Gemini și alte inteligențe artificiale medicale este că Google a accentuat capacitatea de auto-formare a sistemului, prin asimilarea informațiilor din diagnosticările anterioare realizate de medici în situații similare. Interesant este că Med-Gemini folosește Google Search pentru a filtra și selecta informații medicale relevante din marea de conținut disponibil online, inclusiv articole neștiințifice sau informații eronate, scrie BGR.

Experiența convențională în consulturile medicale variază de la un diagnostic rapid și superficial, la liste extinse de analize și, în cele din urmă, la un tratament eficient oferit de un medic cu experiență. Med-Gemini promite să simplifice acest parcurs, oferind direct un diagnostic precis și recomandări terapeutice eficiente, eliminând necesitatea programărilor multiple și a costurilor asociate.

Google afirmă că diagnosticările realizate de Med-Gemini au fost mai precise decât cele ale medicilor umani
În testele efectuate, Med-Gemini a fost comparat cu 14 benchmark-uri medicale. Mai impresionant, Google afirmă că diagnosticările realizate de Med-Gemini au fost mai precise decât cele ale medicilor umani și ale altor modele de inteligență artificială specializate. Med-Gemini a obținut un scor de precizie de 91,1%, utilizând o funcționalitate specială care ghidează căutarea în baza incertitudinii.

Cu toate acestea, implementarea pe scară largă a Med-Gemini în practica medicală obișnuită rămâne incertă. Provocările includ construirea încrederii pacienților în diagnosticările AI și adaptarea tehnologiei pentru a mimă empatia și intuiția umană. Google însuși sugerează că Med-Gemini ar trebui să servească mai degrabă ca un instrument de suport pentru medici, permițându-le să se concentreze pe cazurile complexe și să reducă presiunea asupra sistemelor medicale suprasolicitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău