Ministerul Sănătății din Republica Moldova a propus un proiect de hotărâre care vizează majorarea tarifelor pentru unele servicii medicale plătite în instituțiile medicale de stat, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile asigurării obligatorii de sănătate. Scumpirea serviciilor medicale este justificată de creșterea prețurilor la consumabile și alte cheltuieli suportate de unitățile medicale.
În conformitate cu nota explicativă a proiectului, o parte semnificativă a tarifelor pentru serviciile medicale nu a fost revizuită începând din 2011, când a fost întocmit Catalogul tarifelor unificate. În această perioadă, prețurile la bunuri și servicii au crescut semnificativ, iar salariile angajaților din sectorul medical au avut o creștere substanțială.
Salariul mediu al angajaților din instituțiile medico-sanitare a crescut de la 2573 lei în 2011 la 11.250 lei în 2023, inclusiv salariul mediu al medicilor de la 3.970 lei la 17.700 lei. Totodată, costurile pentru consumabile, reactivi de laborator și întreținere au înregistrat creșteri semnificative.
Proiectul vizează includerea tarifelor pentru servicii medicale noi și metode noi de diagnostic și tratament, precum și actualizarea tarifelor pentru serviciile existente. Ministerul Sănătății subliniază că această măsură este necesară pentru a ține pasul cu noile tehnologii și pentru a acoperi costurile sporite ale instituțiilor medicale.
Implementarea proiectului va necesita aproximativ 500 de mii de lei și va fi finanțată din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, atunci când serviciile sunt prestate în baza unui contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Majorarea tarifelor este văzută ca o modalitate de a permite instituțiilor medicale să-și recupereze investițiile și să acopere cheltuielile suportate.
Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și va implica o actualizare a Catalogului tarifelor unificate care include o listă detaliată și tarifele pentru peste 4,1 mii de categorii de servicii medicale.