Lacrimile de crocodil ale șefului Nordgaz, Alexandr Grosu! ANRE i-a suspendat licența că a furat metan din conductă

27 Dec. 2023, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2023, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Alexandr Grosu, directorul Nordgaz, compania care promitea gaz cu 10 lei consumatorilor, confirmă că a sustras gaz din conductă. Este vorba de 19 metri cubi de metan. Or, acesta a și fost motivul pentru care ANRE i-a suspendat licența pentru trei luni.

„Am achiziționat angro gaz din Ucraina, dar intenționat ni se pun piedici pentru ca să-l livrăm în Republica Moldova. Ni s-a spus că am creat dezechilibre în sistemul de gazier. Moldovagaz a creat dezechilibre de un milion de metri cubi de gaz și nua fost nimic, iar noi cu 19 metri cubi. Este inexplicabil acest lucru”, a declarat într-un briefing de presă Alexandr Grosu.

Grosu s-a arătat indignat de suspendarea licenței de către ANRE și a spus că este o decizie ilegală și că a fost contestată în judecată.

Șeful Nord gaz a mai spus în cadrul briefingului că au fost depuse mai multe cereri de schimbare a furnizorului, însă intenționat ni se creează impedimente. Acesta a acuzat Ministerul Energiei, ANRE și Moldovagaz.

Într-un comunicat al companiei se spune că aceasta a achiziționat din Ucraina 1 milion de metri cubi de gaz, cantitate infimă care ar ajunge pentru aprovizionarea țării cu metan pentru doar câteva ore. Pentru comparație, Energocom are în stoc circa 560 milioane metri cubi de gaz, iar consumul zilnic e de 4-5 milioane de metri cubi.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov a criticat promisiunile neîndeplinite ale liderului partidului Șor, Ilan Șor, privind prețurile reduse la gaze, trecând de la 12 lei în aprilie la 137 USD în decembrie. El a subliniat că, deși există informații despre un singur consumator care a trecut la Nordgaz, nu există claritate cu privire la proveniența gazelor furnizate de această companie.

„Deocamdată există un singur consumator care a trecut la Nordgaz. Este vorba de directorul companiei (Alexandr Grosu n.a). Deși a trecut la Nordgaz și teoretic Moldovagaz nu îi furnizează  gaz el gaze are, deși în Moldova metan nu a importat și pe piața internă nu a procurat. Cu alte cuvinte el ia gaze din sistem și nu există claritate de unde le-a luat. Compania Nordgaz fie va trebui să demonstreze că chiar poate importa gaz fie vor fi luat măsurile de rigoare. ANRE știe ce are de făcut. Acești băieți șmecheri cu gazul de 10 lei fac ceea ce au făcut în sistemul bancar, încercă să speculeze pe încrederea oamenilor.Compania Nordgaz fie va trebui să demonstreze că poate importa gaze, fie vor fi luate măsurile de rigoare. ANRE știe ce are de făcut”, a adăugat Parlicov.

Ministrul Energiei a atras atenția asupra unui posibil joc de încredere al Nordgaz, menționând că aceștia încearcă să speculeze vulnerabilitățile din legislație pentru a-și atinge propriile interese. Procesul de colectare a cererilor, menționat de Nordgaz, a fost pus sub semnul întrebării, iar Parlicov a subliniat necesitatea de claritate și transparență în această chestiune crucială pentru confortul termic al cetățenilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău