Lacrimile de crocodil ale șefului Nordgaz, Alexandr Grosu! ANRE i-a suspendat licența că a furat metan din conductă

27 Dec. 2023, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2023, 14:28 // Actual //  bani.md

Alexandr Grosu, directorul Nordgaz, compania care promitea gaz cu 10 lei consumatorilor, confirmă că a sustras gaz din conductă. Este vorba de 19 metri cubi de metan. Or, acesta a și fost motivul pentru care ANRE i-a suspendat licența pentru trei luni.

„Am achiziționat angro gaz din Ucraina, dar intenționat ni se pun piedici pentru ca să-l livrăm în Republica Moldova. Ni s-a spus că am creat dezechilibre în sistemul de gazier. Moldovagaz a creat dezechilibre de un milion de metri cubi de gaz și nua fost nimic, iar noi cu 19 metri cubi. Este inexplicabil acest lucru”, a declarat într-un briefing de presă Alexandr Grosu.

Grosu s-a arătat indignat de suspendarea licenței de către ANRE și a spus că este o decizie ilegală și că a fost contestată în judecată.

Șeful Nord gaz a mai spus în cadrul briefingului că au fost depuse mai multe cereri de schimbare a furnizorului, însă intenționat ni se creează impedimente. Acesta a acuzat Ministerul Energiei, ANRE și Moldovagaz.

Într-un comunicat al companiei se spune că aceasta a achiziționat din Ucraina 1 milion de metri cubi de gaz, cantitate infimă care ar ajunge pentru aprovizionarea țării cu metan pentru doar câteva ore. Pentru comparație, Energocom are în stoc circa 560 milioane metri cubi de gaz, iar consumul zilnic e de 4-5 milioane de metri cubi.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov a criticat promisiunile neîndeplinite ale liderului partidului Șor, Ilan Șor, privind prețurile reduse la gaze, trecând de la 12 lei în aprilie la 137 USD în decembrie. El a subliniat că, deși există informații despre un singur consumator care a trecut la Nordgaz, nu există claritate cu privire la proveniența gazelor furnizate de această companie.

„Deocamdată există un singur consumator care a trecut la Nordgaz. Este vorba de directorul companiei (Alexandr Grosu n.a). Deși a trecut la Nordgaz și teoretic Moldovagaz nu îi furnizează  gaz el gaze are, deși în Moldova metan nu a importat și pe piața internă nu a procurat. Cu alte cuvinte el ia gaze din sistem și nu există claritate de unde le-a luat. Compania Nordgaz fie va trebui să demonstreze că chiar poate importa gaz fie vor fi luat măsurile de rigoare. ANRE știe ce are de făcut. Acești băieți șmecheri cu gazul de 10 lei fac ceea ce au făcut în sistemul bancar, încercă să speculeze pe încrederea oamenilor.Compania Nordgaz fie va trebui să demonstreze că poate importa gaze, fie vor fi luate măsurile de rigoare. ANRE știe ce are de făcut”, a adăugat Parlicov.

Ministrul Energiei a atras atenția asupra unui posibil joc de încredere al Nordgaz, menționând că aceștia încearcă să speculeze vulnerabilitățile din legislație pentru a-și atinge propriile interese. Procesul de colectare a cererilor, menționat de Nordgaz, a fost pus sub semnul întrebării, iar Parlicov a subliniat necesitatea de claritate și transparență în această chestiune crucială pentru confortul termic al cetățenilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală