OpenAI pregătește o mișcare revoluționară. Cipurile, parte din viețile oamenilor

11 Feb. 2024, 10:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Feb. 2024, 10:16 // Actual //  bani.md
Directorul OpenAI are planuri mărețe pentru următorii ani. Acesta vrea să coordoneze o reformă în sfera industriei semiconductoarelor. Pentru o astfel de mișcare, peste 7 mii de miliarde de dolari ar urma să fie investiți.

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, vrea să producă o reformă în industria globală a semiconductorilor.  Pentru această inițiativă, afaceristul trebuie să strângă un buget de peste 7 mii de miliarde de dolari.

CEO-ul AI, investiție în industria cipurilor

Altman a ridicat de mai multe ori problema cererii şi ofertei de cipuri care au la bază Inteligența Artificială.  Directorul OpenAI spune că acestea ar fi dorite de majoritatea giganților din industrie, însă momentan piața este limitată. De altfel, Altman a subliniat că lipsa acestor dispozitive afectează dezvoltarea OpenAI.

Odată cu proiectul său, capacitatea globală de construire a cipurilor ar putea crește semnificativ. Pentru a implementa o astfel de inițiativă revoluționară, afaceristul negociază deja  cu diferiţi investitori. Printre aceștia se numără și guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Lipsa cipurilor limitează dezvoltarea AI

Pentru a-și pune planul în aplicare, Altman ar putea avea nevoie să strângă între 5 şi 7 mii de miliarde de dolari. Șeful OpenAI a postat un mesaj pe rețelele de socializare, referitor la acest aspect.

„Lumea are nevoie de mai multă infrastructură de AI – capacitate fabuloasă, energie, centre de date etc. – decât oamenii plănuiesc să construiască în prezent. ”, a scris acesta.

De altfel, Altman consideră că investiția în domeniul semiconductorilor se va reflecta și în competitivitatea economică.

„Construirea unei infrastructuri de AI la scară masivă şi a unui lanţ de aprovizionare rezistent este crucială pentru competitivitatea economică. ”,  a adăugat afaceristul.

Șeful OpenAI a mai investit în acest sector

Altman nu este deloc străin de acest sector. Pe lângă Inteligența Artificială, acesta a mai făcut investiții în semiconductori, însă acestea nu au atins rezultatele dorite.

De altfel, înainte de a fi scos de la conducerea Open AI, pentru o perioadă determinată, afaceristul se afla în discuții cu alți investitori pentru a deschide o companie de cipuri. Firma urma să aibă numele de cod ”Tigris” și să fie un puternic jucător pe piață, concurând cu Nvidia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO